PC începe procedurile de suspendare a lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

infracţiunii de propagandă în favoarea statului totalitar, prevăzută de art. 166 Cod Penal."Nu pot concepe ca un preşedinte să discute în localuri publice teme de politică majoră, s-o facă

infracţiunii de propagandă în favoarea statului totalitar, prevăzută de art. 166 Cod Penal.
"Nu pot concepe ca un preşedinte să discute în localuri publice teme de politică majoră, s-o facă cu evident partizanat politic, vorbind numai cu membrii unui partid", a precizat Voiculescu, referindu-se la întâlnirea de sâmbătă, desfăşurată într-un local din Capitală, între Traian Băsescu, Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Radu Berceanu. Liderul conservatorilor susţine că şeful statului urmăreşte "subminarea" PSD, PNL şi PC, precum şi "subminarea autorităţii unor instituţii ale statului", amintind de relatările presei, potrivit cărora Băsescu a spus că "pe procurori nu te poţi baza pentru că sunt nişte jigodii". Dan Voiculescu, care s-a declarat în mod oficial "adversar" al preşedintelui, a continuat cu aprecierile dure la adresa acestuia, spunând că este "ipocrit, nepriceput şi iresponsabil". Preşedintele PC a recunoscut că nu deţine mai multe informaţii decât cele prezentate de mass-media, însă le consideră suficiente pentru a concluziona că Traian Băsescu "îşi depăşeşte mandatul constituţional prin implicarea sa directă în lupta politică". Potrivit lui Voiculescu, Biroul Politic al PC a început strângerea de semnături pentru suspendarea din funcţie a şefului statului, urmând a avea discuţii în acest sens cu toate formaţiunile parlamentare, în afara PD. De altfel, liderul conservatorilor îl suspectează pe preşedinte că pregăteşte înfiinţarea unui "partid prezidenţial, totalitar". Dan Voiculescu l-a avertizat pe Traian Băsescu să nu încerce să-i "închidă gura", întrucât este "incoruptibil şi neşantajabil".

Ce spune Constituţia
Articolul 95 din Constituţie stipulează faptul că, în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Legii fundamentale, preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă preşedintelui. Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea şefului statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite