Ordonanţa creditelor, un butoi cu pulbere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia blochează Ordonanţa 50/2010, iar clienţii pun la cale acţiuni împotriva băncilor. Aplicarea controversatei Ordonanţe a creditelor este din nou incertă. Situaţia încinge spiritele în rândul grupurilor parlamentare, dar şi al clienţilor nemulţumiţi.

Propunerea PDL ca Ordonanţa 50/2010 să nu se aplice şi pentru creditele aflate în derulare la data intrării în vigoare a actului normativ i-a luat prin surprindere chiar şi pe membrii coaliţiei. Pentru că parlamentarii de la guvernare n-au ajuns încă la un acord privind amendamentul democrat-liberalilor, deputaţii din Comisia de Buget-Finanţe nu s-au prezentat la şedinţa de ieri pentru a continua dezbaterile pe Ordonanţa creditelor. „Minorităţile, aţi văzut reacţia publică, nu sunt de acord, UDMR s-ar părea că nu s-a poziţionat încă foarte clar şi atunci a lipsit de la şedinţa de astăzi pentru a amâna dezbaterea pentru săptămâna viitoare, ca să aibă timpul necesar ca în şedinţa de luni a coaliţiei să convină asupra unei poziţii clare", a explicat Viorel Ştefan (PSD), preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe, lipsa de cvorum. La şedinţă au fost prezenţi patru membri PNL, doi membri PSD, trei membri PDL şi câte un deputat de la UDMR şi minorităţi. Pentru întrunirea cvorumului trebuie să fie prezenţi minimum 20 de membri.

Propunerea democrat-liberalilor a stârnit reacţii dure din partea Opoziţiei. Preşedintele comisiei i-a acuzat pe reprezentanţii PDL că se ascund pentru a nu „spune lucrurilor pe nume". Mai mult, deputaţii PSD şi PNL i-au acuzat pe reprezentanţii Guvernului şi ai Băncii Naţionale că au ascuns în ultimele luni promisiunea făcută FMI că Ordonanţa 50 nu se va aplica la creditele în derulare. În plus, aceştia solicită premierului şi guvernatorului Isărescu să-şi asume acest angajament.

Clienţii nemulţumiţi îngroaşă rândurile

În timp ce democrat-liberalii şi-au schimbat brusc poziţia şi s-au situat de partea băncilor comerciale, numărul clienţilor nemulţumiţi continuă să crească. Mai multe procese împotriva instituţiilor de credit sunt în desfăşurare, iar grupurile de clienţi s-au coalizat şi pun la cale campanii comune de protest faţă de abuzurile băncilor. Clienţii care au dat în judecată Volksbank au astăzi termen în cadrul căruia se va discuta cererea pentru suspendarea totală a plăţii ratelor.

"Minorităţile, aţi văzut reacţia publică, nu sunt de acord, iar UDMR nu s-a poziţionat încă foarte clar şi atunci a lipsit de la şedinţă."
Viorel Ştefan preşedintele Comisiei  Buget-Finanţe

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite