Orban cere congres pentru alianţele lui Antonescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul prim-vicepreşedinte al partidului a cerut ieri convocarea unui congres extraordinar al PNL. Liberalul Ludovic Orban îl contestă pe Crin Antonescu, pe motiv că politica de alianţe cu PC şi PSD încalcă programul cu care acesta a câştigat şefia PNL.

Fostul prim-vicepreşedinte liberal Ludovic Orban a propus ieri organizarea unui congres extraordinar al partidului care să analizeze propunerea alianţei cu PSD. Mutarea lui Orban a venit în condiţiile în care  ideea alianţei cu social-democraţii este respinsă de o parte dintre organizaţiile partidului.
 
Cele mai serioase nemulţumiri se înregistrează în Bucureşti, unde cinci din cele şase organizaţii de sector se opun acestei formule. „Decuplarea" de Crin Antonescu a unor lideri importanţi cum ar fi şeful PNL Bucureşti Andrei Chiliman şi a şefului sectorului 1 Vlad Moisescu ar putea creşte şansele aprobării congresului extraordinar, decizie care aparţine Delegaţiei Permanente.

Argumentul convocării congresului extraordinar a fost descoperit de Orban chiar în textul moţiunii cu care Antonescu a câştigat alegerile interne din partid, în martie 2010.

„Dacă se face alianţă cu PSD, trebuie congres"

„Pentru aprobarea alianţei cu PSD nu este suficient votul Delegaţiei Permanente. Este necesară convocarea unui congres extraordinar pentru că, la congresul din 2010, Crin Antonescu a câştigat pe baza unei moţiuni care nu prevede nicio alianţă cu PSD, ci, din contră, consolidarea PNL ca partid de dreapta", sunt argumentele lui Ludovic Orban. El a precizat că, în viziunea sa, congresul extraordinar nu trebuie să fie dedicat alegerilor interne ci aprobării strategiei partidului.

„În opinia mea, congresul trebuie să discute dacă aprobă schimbarea mandatului cu care a fost ales Crin Antonescu", susţine Orban.
Vicepreşedintele Varujan Vosganian a declarat pentru „Adevărul" că este necesar un congres extraordinar al PNL, dacă se va face alianţă cu social-democraţii lui Victor Ponta.

„Nu intru în dezbateri de acest gen, dacă am ceva de spus, voi spune în interiorul partidului. (...) Dacă se decide constituirea unei alianţe cu PSD, trebuie să facem congres extraordinar",  a declarat Varujan Vosganian, unul dintre liberalii care s-au opus pactului cu PC, validat luni de Delegaţia Permanentă a partidului.

„Habar nu am de declaraţiile lui Orban. Până nu văd despre ce este vorba nu comentez", a fost reacţia fostului preşedinte PNL, Călin Popescu Tăriceanu, un alt opozant al noii politici de alianţe a partidului.

De cealaltă parte a baricadei, Crin Antonescu susţine că nu este necesară convocarea unui congres extraordinar.

Antonescu răspunde cu ironii

„În statutul nostru se precizează foarte clar care sunt forurile care decid în privinţa alianţelor. Este vorba de Delegaţia Permanentă. Nu este nevoie de niciun congres extraordinar, dacă în statut nu este prevăzut acest lucru", a replicat Antonescu.

El a spus că dacă Orban convinge suficente filialele, congresul va fi convocat, dar nu va avea ca obiect alianţa cu PSD, care trebuie decisă în Delegaţia Permanentă. Antonescu a adăugat că în calitate de lider al PNL nu este preocupat de „micile necazuri ale domnului Orban".

"Crin Antonescu a câştigat pe baza unei moţiuni care nu prevede nici o alianţă cu PSD, ci, din contră, consolidarea PNL ca partid de dreapta."

Ludovic Orban
deputat PNL

"În statul nostru se precizează foarte clar care sunt forurile care decid în privinţa alianţelor. Este vorba de Delegaţia Permanentă. Nu este nevoie de nici un congres extraordinar."
Crin Antonescu
preşedinte PNL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite