Orban se ţine tare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia din PNL este tensionată. Ludovic Orban îi dă peste nas lui Tăriceanu şi spune că orice anunţ despre candidaturi în interiorul PNL generează zâzanie în partid Liberalii

Situaţia din PNL este tensionată. Ludovic Orban îi dă peste nas lui Tăriceanu şi spune că orice anunţ despre candidaturi în interiorul PNL generează zâzanie în partid

Liberalii îşi ascut săbiile pentru confruntarea din Delegaţia Permanentă. Ludovic Orban nu dă
înapoi, dar nici adversarii săi din partid.

Ludovic Orban a evitat să-şi anunţe candidatura la funcţia supremă în partid, lucru pe care premierul l-a făcut public luni. Orban a mai spus că liberalii trebuie să lase loc unor negocieri cu PDL şi să se îndepărteze de PSD.

"Până la alegerile (interne - n.r.) din 2009 va mai curge multă apă pe Dâmboviţa.

Orice anunţare a unei candidaturi la preşedinţia PNL în momentul de faţă mi se pare prematură, inoportună şi care nu face altceva decât să genereze zâzanie şi tensiune în interiorul PNL. Cred că trebuie să ne ocupăm de ceea ce este important, şi anume pregătirea alegerilor parlamentare, să lăsăm deoparte rumorile şi interesele partizane pentru că nu vor face altceva decât să ducă la apariţia unor dispute şi conflicte", a spus Orban la Radio Guerrilla.

Aliaţi şi duşmani

Antonel Tănase, candidatul PNL la Primăria Sectorului 6, a caracterizat cererea ca Orban să demisioneze drept incorectă.

"Rezultatul obţinut de PNL Bucureşti la alegeri nu e vina exclusivă a lui Ludovic Orban. În orice caz, dacă va fi demis din funcţia de preşedinte al organizaţiei de Bucureşti, postura de independent îl va avantaja", a spus Tănase.

Vicepreşedintele Norica Nicolai susţine că în cazul organizaţiei de Bucureşti trebuie făcută o analiză separată şi că Ludovic Orban a făcut tot ce i-a stat în putinţă. "Orice s-ar întâmpla, consider că Ludovic Orban este singurul capabil să reorganizeze şi să aducă la performanţe organizaţia PNL Bucureşti şi voi susţine această propunere în Delegaţia Permanentă", a spus Nicolai.

"Ludovic Orban a avut o pres-taţie personală foarte bună în campanie, însă la nivelul conducerii PNL Bucureşti trebuie făcute modificări importante, trebuie implicate mai multe persoane din vârful PNL, unele cu siguranţă vor şi candida în colegii în Capitală", a declarat secretarul general al PNL, Dan Motreanu.

Liberalii din Banat se aşteaptă să fie maziliţi

Filialele din Timiş şi Arad au obţinut un scor sub 15 la sută la alegerile locale, iar liderii acestora se aşteaptă la schimbări. Deşi a candidat sub "Alianţa pentru Timiş", defalcat, PNL a avut un scor de nici 14%. Unii liberali spun că, dacă ar fi calculate redistribuirile, scorul ar trece de 16%. "Cred că suntem vizaţi", spun liderii filialei. Un alt motiv ar fi şi relaţia între PNL Timiş şi Ludovic Orban, văzut ca "tatăl filialei". Mulţi membri liberali din judeţ îi datorează lui Orban funcţiile pe care le ocupă în prezent.

Disputa Tăriceanu - Orban este criticată. "E un moment nepotrivit pentru astfel de discuţii", a declarat europarlamentarul din Timiş, Cristi Buşoi.

Dihonie în PNL Arad

Preşedintele interimar al PNL Arad, Cristian Stragea, a cerut demisia de onoare a liderului organizaţiei municipale, Tiberiu Dekany, din cauza rezultatelor slabe. "Am considerat că sunt obligat să iau atitudine pentru reorganizarea filialei", spune Stragea. Scorul neperformant poate fi pus şi pe seama luptelor interne care domină PNL Arad. (A contribuit Paula Bulzan)

Cred că trebuie să lăsăm rumorile şi interesele partizane deoparte, pentru că nu vor face altceva decât să ducă la dispute şi conflicte
Ludovic Orban
preşedintele PNL Bucureşti

Culise

Hotărârea lui Tăriceanu de a-i îndepărta din funcţii pe liderii de filiale care au obţinut rezultate slabe la locale poate fi pusă pe seama dorinţei de a obţine un scor mult mai bun la alegerile generale. Tot în acest context poate fi plasat şi anunţul liderului PNL - surprinzător din punct de vedere al momentului ales - privind intenţia de a candida pentru un nou mandat la şefia formaţiunii, la congresul din 2009.

Calculul lui Tăriceanu pare a fi următorul: liberalii pot ridica pretenţia de a rămâne la guvernare în condiţiile în care scorul partidului va ajunge la peste 20 la sută şi, într-o astfel de împrejurare, ideea de continuitate la cârma liberalilor devine foarte atractivă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite