Orban, nemilos cu oamenii lui Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerea lui Ludovic Orban ca prim-vicepreşedinte a consfinţit schimbarea de regim în partidul liberal. În timp ce noul preşedinte Crin Antonescu a arătat că acceptă în echipa de conducere şi oameni ai lui Tăriceanu, Orban s-a opus.

Miza postului nou-înfiinţat, în portofoliul căruia revine administrarea propriu-zisă a partidului, le-a dat forţă delegaţilor la Congresul extraordinar al PNL să reziste până sâmbătă la ora 2.00 dimineaţa, când a fost anunţat rezultatul alegerilor.

Instalarea lui Ludovic Orban în fotoliul de prim-vicepreşedinte, cu votul a 947 de liberali dintre cei 1300 rămaşi „în picioare”, a dat un semnal serios pentru schimbarea ponderii întregului Birou Politic Central.

Noaptea de vineri şi dimineaţa zilei de ieri au fost dedicate negocierilor pentru cele 29 de locuri ale organismului respectiv. Schimbarea „regimului” i-a determinat pe patru dintre membrii aripii Tăriceanu - Teodora Bertzi, Vasile Cazan, Dan Ştefan Meran şi Cristi Bîgiu - să se retragă de pe listă.

Acelaşi lucru s-a întâmplat, vineri, şi cu doi dintre pretendenţii pro-Tăriceanu la postul de prim-vicepreşedinte: Teodor Atanasiu şi Marian Petrache.

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, nu a putut fi convins de colegi să facă pasul înapoi şi a primit duşul rece al votului: doar 354 de liberali i-au dat încrederea. 

Potrivit unor surse liberale, citate de HotNews, Antonescu şi Orban au avut neînţelegeri asupra listei de persoane care urmau să intre în componenţa BPC. Sursele amintite au arătat că noul preşedinte al PNL a insistat pentru oferirea a jumătate dintre posturi oamenilor lui Tăriceanu, însă Orban s-a opus.

Nume importante de fiecare parte


Nu mai puţin de 56 de lideri liberali s-au înscris în cursa pentru cele 29 de locuri ale Biroului Politic Central. Printre susţinătorii aripii Antonescu – Orban care căutau un loc în BPC s-au numărat: Relu Fenechiu, Dan Radu Ruşanu, Norica Nicolai, Radu Stroe, Aristotel Căncescu, Varujan Vosganian sau Horea Uioreanu.

Şi din cealaltă tabără candidează personalităţi ca Teodor Meleşcanu, Puiu Haşotti, Dan Motreanu, Teodor Athanasiu, Adrian Cioroianu, Victor Paul Dobre, Cristian Adomniţei, Stejărel Olaru, Eugen Nicolăescu, George Scutaru sau Mihai Voicu. Majoritatea îşi doresc unul dintre cele 14 fotolii de vicepreşedinte. La ora închiderii ediţiei numărătoarea voturilor pentru noii vicepreşedinţi şi membri ai BPC continua.

Europarlamentarii, amânaţi

Alegerea unei noi conduceri liberale va determina şi reconfigurarea listei pentru europarlamentarele de la vară. Deşi era programată pentru a doua zi a Congresului, prezentarea candidaţilor PNL a fost amânată pentru o altă dată.  Noul preşedinte al partidului a anunţat că a recurs la această măsură din cauza programului încărcat al Congresului.

Potrivit unor surse liberale, aripa Antonescu – Orban intenţionează să-şi impună propriii protejaţi pe locurile considerate eligibile. În actuala ierarhizare a listei, lideri precum Norica Nicola nu ar fi primit o poziţie câştigătoare.

Congresul PNL văzut de:


Ion Iliescu, PSD
: „Crin Antonescu este un om inteligent, un nobil intelectual. Cred că dă o notă atractivă partidului. Probabil, Crin Antonescu şi Ludovic Orban vor face un cuplu reuşit. Îi felicit şi le urez succes“.

Adrian Năstase, PSD:
Un fel de revoluţie de catifea produsă într-un mod elegant.  Antonescu va încerca să lărgească sfera de votanţi ai PNL, pe un model asemănător lui Sorin Oprescu sau Barack Obama.

Theodor Stolojan, PDL
: „Crin Antonescu este chiulangiul numărul unu din Parlament. Niciunul dintre cei doi candidaţi la şefia PNL nu merita să fie lider al PNL în opoziţie, ambii sunt comozi“.

Codruţ Şereş, PC:
„O manieră elegantă de a face politică într-un climat dâmboviţean de permanentă gâlceavă“.

Cezar Preda, PDL:
„Urez noii conduceri a PNL să renunţe la obiectivul prioritar de a-l da jos pe Traian Băsescu şi să vină cu un proiect pentru România.

Cristian Preda, PDL:
„Regret că a fost înfrânt Tăriceanu. Cred că tandemul Antonescu – Orban nu va face scorul lui Tăriceanu la alegeri.  La prezidenţiale avansul lui Traian Băsescu este atât de mare încât nu-l văd pe Antonescu într-o poziţie foarte bună“.

Olteanu îl atacă pe Patriciu

Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, l-a criticat pe Dinu Patriciu. „A fost o povară de imagine pentru PNL în aceşti ani şi regret că a ales să vină să-şi asume această schimbare la congres“, a spus Olteanu. El a precizat că Patriciu, membru al PNL Prahova, nu a sponsorizat PNL în 2004 şi 2008.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite