Orban s-a înrolat în tabăra lui Crin Antonescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea anti-Tăriceanu numără 30 de filiale şi mai multe nume cu greutate din PNL. Lupta pentru preşedinţia PNL se va da între actualul lider, Călin Popescu Tăriceanu, şi Crin Antonescu. Al treilea pretendent, Ludovic Orban, s-a retras.

Orban a anunţat că a renunţat la ideea de a obţine postul de şef al PNL la Congresul extraordinar de la jumătatea lunii. El a confirmat că îl va susţine pentru această postură pe „colegul Crin Antonescu“.

„Îmi menţin intenţia de a candida la funcţia de preşedinte al PNL, dar amân candidatura mea pentru viitorul congres al PNL, care sunt convins că îl vom avea după alegerile prezidenţiale“, a nuanţat fostul ministru al Transporturilor decizia de ieri.

El a explicat că se va reînscrie în cursă după ce candidatul liberal la Preşedinţia României va câştiga fotoliul de la Palatul Cotroceni, iar în partid va fi organizat un nou congres.

„Nu am ce să comentez, e decizia lui“, a fost reacţia preşedintelui PNL. Şi Antonescu s-a arătat rezervat în privinţa anunţului lui Orban. „Ce să comentez... Să aibă succes. Să i se îndeplinească profeţiile“, a declarat pentru Mediafax senatorul liberal.

Presiuni pentru un prim-vicepreşedinte

Orban a lăsat să se înţeleagă faptul că îşi doreşte postul de prim-vicepreşedinte al formaţiunii, propunere respinsă însă de conducerea PNL chiar în şedinţa de ieri.

Planul taberei anti-Tăriceanu este să forţeze, la Congresul din martie, înfiinţarea acestei funcţii, pe care Orban să o câştige prin votul susţinătorilor lui Crin Antonescu.

Câţiva dintre aliaţii cu greutate ai lui Tăriceanu au întors, recent, armele împotriva fostului premier. Printre aceştia se numără liderul PNL Iaşi Relu Fenechiu şi vicepreşedintele Dan Radu Ruşanu.

Fenechiu a anunţat public că toţi delegaţii ieşeni la Congres îi vor da voturile lui Crin Antonescu. În schimb, el s-ar alege cu un scaun de vicepreşedinte.

„Ruptura” dintre Fenechiu şi Tăriceanu s-a petrecut, potrivit unor surse liberale, după ce actualul preşedinte al PNL a refuzat târgul parafat de liderul ieşean cu social-democraţii, la dezbaterea în Parlament a bugetului de stat pentru 2009.

Oponenţii fostului premier susţin că se pot baza pe forţa a aproximativ 30 de filiale, însă numărul de voturi pe care le pot aduna nu este încă suficient pentru detronarea lui Tăriceanu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite