Orban îşi încearcă norocul la şefia PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ludovic Orban este, deocamdată, singurul contracandidat al lui Călin Popescu Tăriceanu. Până acum, pentru preşedinţia PNL se vor duela fostul premier şi  fostul ministru al Transporturilor. Lista de candidaturi rămâne deschisă.

În cursă ar putea intra şi vicepreşedintele Crin Antonescu, însă acesta nu şi-a făcut publică, deocamdată, intenţia. Tăriceanu a vorbit despre hotărârea de a-şi reînnoi mandatul la conducerea PNL încă înainte de locale.

Actuala conducere îşi încetează mandatul în cursul acestui an, iar potrivit Statutului formaţiunii, un congres la termen ar trebui organizat la şase luni de la data alegerilor parlamentare (desfăşurate în decembrie).

Orban şi-a anunţat intenţia de a-l concura pe Tăriceanu cu câteva zile înainte de şedinţa de ieri a Biroului Permanent, însă la reuniune nu a fost abordat subiectul.

„Sunt un om onest, care întotdeauna şi-a prezentat intenţiile public, iar intenţia mea e de a candida, de a participa în această competiţie pentru conducerea PNL”, a spus Orban la sosirea la sediul central al partidului.

Tăriceanu spune că nu e deranjat de competiţie

Replica actualului lider, Călin Popescu Tăriceanu, a fost una moderată: „N-am să comentez aceste declaraţii foarte mult. Mie mi se pare, aş spune, firesc. În PNL a existat întotdeauna o competiţie cu ocazia congreselor, pentru toate funcţiile, inclusiv pentru funcţia de preşedinte.

Ar fi nefiresc pentru PNL să existe doar un singur competitor, suntem un partid democratic. Probabil ca până la congres să înregistrăm şi alte candidaturi, nu mă deranjează absolut de fel dorinţa lui, pe care o şi cunosc, nu este o surpriză pentru mine”.

Tăriceanu a anunţat că problema congresului şi a candidaturilor va fi dezbătută la o şedinţă a Delegaţiei Permanente, programată pentru 4 februarie.

În partid există mai multe opinii favorabile organizării acestui congres înainte de termen, respectiv înainte de alegerile europarlamentare din primăvară. Miza acestei reuniuni ar fi alegerea unei noi conduceri a formaţiunii liberale, dar şi desemnarea candidatului partidului pentru preşedinţia României.

Bogdan Olteanu, uns purtător de cuvânt

Coordonatorul de campanie al PNL a fost numit purtător de cuvânt al partidului, în locul lui Tudor Chiuariu care îşi asumase provizoriu această misiune înainte de alegeri. Deşi nu a avut un contracandidat, fostul preşedinte al Camerei a primit 9 voturi împotrivă, printre alţii de la Ludovic Orban, Crin Antonescu sau Norica Nicolai.

Tot ieri, fostul consilier prezidenţial Adriana Săftoiu, în prezent deputat liberal, a primit postul de coordonator al departamentului de comunicare al PNL.

image

Probabil ca până la congres să înregistrăm şi alte candidaturi, nu mă deranjează absolut de fel dorinţa lui Ludovic Orban

image


Călin Popescu Tăriceanu
preşedinte PNL

L-a învins pe Olteanu în 2007

Ludovic Orban face pasul către şefia partidului după ce, în 2007, a câştigat postul de vicepreşedinte pentru comunicare în faţa lui Bogdan Olteanu, pe atunci preşedinte al Camerei. Deşi pleca din poziţa secundă, Orban a câştigat cu o diferenţă de 258 de voturi: 769 la 511.

Acesta a fost avantajat de postura de şef al Ligii Aleşilor Locali ai PNL şi de faptul că Olteanu nu şi-a făcut o campanie în interiorul partidului. Rezultatul l-a luat prin surprindere chiar şi pe premierul Călin Popescu Tăriceanu care fusese reconfirmat preşedinte al PNL la congresul de acum doi ani.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite