Oprişan şi Dragnea, în vizorul procurorilor DNA în dosarul fraudelor la referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Oprișan și Liviu Dragnea
Marian Oprișan și Liviu Dragnea

Liderii USL, Marian Oprişan şi Liviu Dragnea, au intrat în vizorul procurorilor Departamentului Național Anticorupție (DNA), în dosarul privind fraudarea referendumului, au declarat pentru money.ro surse judiciare.

Anchetatorii au indicii că cei doi şi-ar fi folosit influenţa politică ca să obţină victoria la referendumul organizat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Suspiciunile DNA sunt bazate pe faptul că în cele două judeţe conduse de Dragnea şi Oprişan, Teleorman respectiv Vrancea, procentul la vot ar fi fost mare, de peste 50 la sută, pe baza unor mijloace frauduloase. Mai exact, indiciile arată că cei doi s-ar fi folosit de funcţiile de conducere din PSD pentru a câştiga, prin fraudă, referendumul.

În dosarele referendumului, deschise în 15 dintre judeţele ţării, urmărirea penală s-a început "in rem", pentru obţinerea unor foloase necuvenite.

"Urmărirea penală s-a început >in rem< pentru indicii de săvârşire a infracţiunii prevăzute de art. 13 din Legea 78/2000, adică fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani."

După ce vor audia mai multe persoane, procurorii vor stabili dacă încep urmărirea penală şi faţă de cei doi lideri ai PSD, secretarul general al partidului, Liviu Dragnea şi unul din vicepreşedinţi - Marian Oprişan, care conduce şi organizaţia judeţeană Vrancea şi Consiliul Judeţean de acolo.

Procurorii susţin că în cele două judeţe, mai multe persoane ar fi votat în locul unor bătrâni sau au fraudat votul altor persoane cu urna mobilă. De altfel, în mai multe comune din judeţul Vrancea, anchetatorii au luat la întrebări unii locuitori, pentru a afla dacă au votat cu urna mobilă sau daca semnătura lor este reală pe lista celor care au votat. La DNA Galaţi va fi audiat, zilele următoare, Marian Oprişan, iar la structura centrală, la DNA Bucureşti, săptămâna viitoare vor fi chemaţi Liviu Dragnea dar şi alti lideri ai PSD din Olt, potrivit money.ro

Într-o intervenţie telefonică în direct la Realitatea TV, Marian Oprişan a declarat că nu a primit nicio înştiinţare din partea DNA şi a negat acuzaţiile care i se aduc:

"Aş crede în demersul Parchetului General şi al DNA- ului dacă ar fi procedat la fel şi la alegerile prezidenţiale din 2009, dacă ar fi soluţionat până acum cele 11.000 de acuzaţii de vot multiplu aflate în posesia autorităţilor electorale permanente".

"Nu se încearcă decât o anumită presiune asupra CCR şi o presiune asupra celor 8.400.000 de cetăţeni care s-au prezentat la vot, ca să-i sperie pentru a nu se prezenta la vot la toamnă", a spus preşedintele PSD Vrancea. "În toate secţiile de votare, PDL a avut reprezentanţi. În afară de aceştia, au mai existat şi doi observatori", a adăugat liderul USL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite