Oprescu scade, Blaga urcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Independentul Sorin Oprescu (fost PSD) se menţine lider în preferinţele electorale ale bucureştenilor, cu 34%, arată un sondaj CSOP comandat de PD-L şi efectuat în perioada 14-21 mai.

Independentul Sorin Oprescu (fost PSD) se menţine lider în preferinţele electorale ale bucureştenilor, cu 34%, arată un sondaj CSOP comandat de PD-L şi efectuat în perioada 14-21 mai. Distanţa dintre Oprescu şi ocupantul locului doi, Vasile Blaga (PD-L), a scăzut însă la patru procente, faţă de 15 cât indica sondajul
INSOMAR de săptămâna trecută.

Între cei doi şi următorii clasaţi, Ludovic Orban (PNL) şi Cristian Diaconescu (PSD), există o distanţă care pare greu de recuperat în ultima săptămână de campanie.

Orban este cotat cu 17%, iar Diaconescu cu 14%. Sociologii susţin că Sorin Oprescu este într-o tendinţă de scădere (de la 39% la 34%), iar Vasile Blaga se află pe un trend ascendent (de la 24% la 30%). Cresc, de asemenea, Ludovic Orban (de la 12% la 19%) şi Cristian Diaconescu (de la 11% la 14%).

În privinţa bătăliei pentru cele şase sectoare, studiile indică trei mari favoriţi, care au şanse să câştige chiar din primul tur: Neculai Onţanu (PSD, sectorul 2), cotat cu 52%, Liviu Negoiţă (PD-L, sectorul 3) - 59% şi Marian Vanghelie (PSD, sectorul 5) - 52%.

Vasile Blaga recuperează din distanţa faţă de Sorin Oprescu, după cum indică rezultatele ultimului sondaj efectuat de Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei (CSOP)

Lupta finală pentru Primăria Generală a Bucureştiului se va da, cel mai probabil, între candidatul independent Sorin Oprescu şi candidatul PD-L Vasile Blaga.

Sondajul CSOP a fost comandat de PD-L şi realizat în perioada 14-21 mai. Conform unor date parţiale, independentul Sorin Oprescu se menţine pe primul loc în preferinţele bucureştenilor, cu 34 la sută, avantajul său faţă de ceilalţi candidaţi reducându-se cu 5 procente faţă de ultimul sondaj INSOMAR care îl credita cu 39 la sută din intenţiile de vot.

Al doilea plasat este candidatul PD-L, Vasile Blaga, cotat cu 30 la sută. Faţă de ultimul sondaj INSOMAR, Vasile Blaga a crescut cu 6 procente. Cresc de asemenea liberalul Ludovic Orban, la 19% faţă de 12% cât avea până acum, şi candidatul PSD, Cristian Diaconescu, de la 11% la 14%.

Interes scăzut pentru votul la locale

Alarmant este scorul absenteismului la vot: 60% din cei intervievaţi şi-au declarat intenţia de a merge la urne, potrivit unui sondaj al Centrului de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB). Cu doar trei zile înainte, acelaşi institut prezenta un indicator de doar 51 la sută, iar INSOMAR estima o prezenţă la vot de 69 de procente.

Sondajul CCSB îl credita pe Oprescu cu 36 la sută din opţiunile de vot, iar Blaga înregistrează o creştere mai mică decât cea relevată de INSOMAR, până la limita a 27 de procente. Avansul liberalului Orban faţă de social-democratul Diaconescu este şi el redus la doar două procente: doar 13 la sută din sufragii faţă de cele 11 obţinute de candidatul PSD.

Trei primari au şanse să câştige din primul tur

Pentru cele mai multe sectoare ale Bucureştiului, lupta electorală se va prelungi până pe 15 iunie, când are loc al doilea tur de scrutin.

Potrivit datelor din cercetările sociologice comandate de principalele trei partide (PSD, PD-L, PNL), doar trei candidaţi de la primăriile de sector ar putea câştiga din primul tur: Nicolae Onţanu - PSD, Liviu Negoiţă - PD-L şi Marian Vanghelie - PSD. Onţanu şi Negoiţă, primul la sectorul 2, al doilea la sectorul 3, sunt cotaţi cu 52%, respectiv 59% din intenţiile de vot.

Au procente peste 40% Cristian Popescu "Piedone", PC, la sectorul 4, şi Marian Vanghelie, PSD, la sectorul 5. Al doilea loc la sectorul 4 este disputat de Radu Silaghi, PD-L, Vasile Mihalache, PSD, şi Adrian Inimăroiu, Partidul Verde, cu procente apropiate. La sectorul 1, Răzvan Murgeanu, PD-L, şi Andrei Chiliman, PNL, sunt cotaţi ambii cu 35 la sută, iar la sectorul 6, Cristian Poteraş, PD-L, se află pe primul loc, cu 38 la sută, urmat la 6 procente de Dan Darabont, PSD.

Tendinţe confirmate de sondaje

Trendul de reducere a distanţei intenţiei de vot dintre principalii contracandidaţi pare a fi confirmată de un alt sondaj efectuat cam în aceeaşi perioadă, 18-20 mai, de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite