Moţiunea de cenzură testează orgoliile Opoziţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moţiunea de cenzură testează orgoliile Opoziţiei
Moţiunea de cenzură testează orgoliile Opoziţiei

Liberalii şi reprezentanţii maghiarilor vor să aibă rolul de iniţiatori ai moţiunii, dar voturile PSD pot decide căderea Guvernului. Social-democraţii susţin introducerea unei moţiuni de cenzură, dar ar prefera ca partidului să-i revină rolul de iniţiator al acesteia.

PSD a anunţat, ieri, prin vocea liderului Mircea Geoană, că va susţine o moţiune de cenzură care să ducă la prăbuşirea actualului Guvern. Geoană a explicat că forul de conducere al partidului a luat această decizie deoarece Executivul funcţionează neconstituţional, după ce compoziţia politică a fost modificată prin retragerea PSD.

Reprezentanţii partidului au de ales: fie iniţiază propria moţiune de cenzură, fie susţin moţiunea avansată de liberali. Surse politice susţin că PSD ar fi dorit prima variantă, ca o încercare de a se impune ca partid lider al Opoziţiei, după plecarea din Guvern.

Calcule politice

Social-democraţii intenţionau însă aseară să propună liberalilor ca un colectiv comun să redacteze un text al moţiunii, mulţumitor pentru ambele partide. Liderul PNL, Crin Antonescu, s-a arătat rezervat în privinţa modificării de substanţă. „Nu trebuie purtate foarte multe discuţii pe text”, a spus el.

Decizia luată de formaţiunea lui Marko Bela a venit să complice situaţia. UDMR s-a declarat pentru o moţiune de cenzură cu PNL, al cărei text să fie elaborat şi finalizat în comun, „astăzi, mâine, foarte repede”, după cum a precizat liderul Uniunii.

El a precizat că reprezentanţii maghiarilor şi liberalii trebuie să fie iniţiatorii moţiunii pentru că aceste partide au fost până acum în Opoziţie, iar PSD va putea vota moţiunea dacă va dori. Social-democraţii nu se vor putea numi iniţiatori ai acestui demers, dar fără voturile lor moţiunea nu trece, iar Guvernul rămâne în funcţie.

Moţiunea de cenzură trebuie semnată de 118 parlamentari şi, potrivit Constituţiei, este dezbătută în trei zile de la prezentarea în Parlament. PSD, PNL şi UDMR au 280 de parlamentari, deci cu 44 de voturi mai mult decât este nevoie pentru ca moţiunea să treacă, iar Guvernul să cadă (236).

Liberalii s-au confruntat, ieri, cu plecări din partid: doi deputaţi şi un senator au trecut la PDL. PNL rămâne astfel cu 87 de parlamentari. Dacă alţi trei  parlamentari liberali demisionează atunci PNL şi UDMR nu vor mai avea suficiente semnături pentru a depune o moţiune de cenzură.

Regulament

Dacă moţiunea de cenzură este votată de majoritatea parlamentarilor, guvernul cade, iar preşedintele numeşte un prim-ministru interimar. Acesta va îndeplini atribuţiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite