PSD-iştii şi liberalii, chemaţi în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii USL le cer membrilor de partid să se alăture paşnic protestelor şi anunţă reluarea acţiunii vizând suspendarea preşedintelui.

Manifestaţiile din ultimele zile au determinat Opoziţia să solicite convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a discuta „situaţia politică actuală şi tensiunile sociale fără precedent" .

Liderii Opoziţiei, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au avansat, drept soluţie, declanşarea alegerilor anticipate, dar au invocat şi intenţia suspendării preşedintelui Traian Băsescu.

„În condiţiile în care România arată astăzi ca o ţară neguvernată, singura soluţie raţională este declanşarea rapidă a alegerilor anticipate, pentru a avea un nou Parlament şi un nou Guvern", a afirmat liderul PSD, Victor Ponta. De asemenea, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, că va cere astăzi Biroului Politic al partidului şi aliaţilor din USL să aprobe strângerea de semnături şi dezbaterea publică privind proiectul de suspendare a preşedintelui.

Un alt subiect pe care liderii USL l-ar dori discutat în Parlament este prestaţia Jandarmeriei. Opoziţia îşi rezervă dreptul de a solicita o anchetă administrativă şi parlamentară asupra acţiunii Ministerului de Interne în ziua de sâmbătă.

Băsescu, comparat cu Hitler, Ceauşescu şi Putin

Liderii grupurilor parlamentare ale USL din Senat şi Camera Deputaţilor vor cere astăzi  Birourilor permanente convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pe 23 ianuarie, a anunţat liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa. De altfel, politicienii din Opoziţie au încercat să capitalizeze nemulţumirile populare. Liderul PSD l-a comparat pe Traian Băsescu cu Adolf Hitler, afirmând că se comport ca fostul conducător al Germaniei naziste „în buncărul înconjurat de armatele ruse".

În opinia preşedintelui social-democrat, prin acţiunile recente din stradă s-a dărâmat atât mitul pasivităţii poporului, dar şi mitul tenacităţii actualului şef de stat, care îl ajutau „enorm" pe Băsescu să se menţină la putere. Victor Ponta şi-a intitulat postarea de pe blog în care îl critică pe Traian Băsescu „Cine pleacă?  Ghici ghicitoarea mea - Traian Băsescu!".

Victor Ponta a părut să ştie şi care vor fi direcţiile de contraatac ale Puterii. „Mă aştept ca pe măsură ce această înfrângere a preşedintelui Traian Băsescu într-un domeniu esenţial cum este Sănătatea să continue să fie mediatizată, serviciile de dezinformare ale preşedintelui Băsescu să încerce să găsească noi teme", a anticipat Ponta.

Şi Crin Antonescu a declarat că partidul său s-ar putea alătura manifestanţilor. Preşedintele liberal a anunţat aseară că începând de astăzi liderii USL le cer oamenilor din PNL şi PSD „să se alăture paşnic protestului public". „Vom cere şi membrilor şi susţinătorilor noştri, ai partidelor noastre, ai Uniunii Social Liberale, să se alăture paşnic protestului public, pentru că, în momentul în care Traian Băsescu şi oamenii lui şi-au bătut joc de ani de zile de România în halul acesta, au făcut-o din convingerea stupidă, din convingerea pe care a avut-o şi Nicolae Ceauşescu, că se poate orice în ţara asta", a spus Antonescu.

El a afirmat că nu poate asista la nesfârşit, în calitate de cetăţean al României, „la modul in care Traian Băsescu se visează Vla dimir Putin şi vrea să transforme România în Rusia". De altfel, ieri, tinerii liberali din Iaşi au organizat un miting de protest la care au participat, printre alţii, vicepreşedinţii Relu Fenechiu şi Varujan Vosganian şi deputatul Cristian Adomniţei.

Cum se convoacă sesiunea extraordinară

- Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc  în sesiuni extraordinare, la cererea preşedintelui României, a Biroului Permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor.
- Convocarea Camerelor se face de preşedinţii acestora.
- Cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare se face în scris şi va cuprinde ordinea de zi propusă, precum şi perioada de desfăşurare a sesiunii. Neaprobarea de către Cameră a ordinii de zi solicitate împiedică ţinerea sesiunii extraordinare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite