Opoziţia se întoarce în Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calculele lui Victor Ponta se bazează pe votul lui Mircea Geoană
Calculele lui Victor Ponta se bazează pe votul lui Mircea Geoană

Liderul PSD, Victor Ponta a anunţat, ieri, că senatorii USL vor renunţa la greva parlamentară şi vor reveni la lucrările Senatului.

Renunţarea la grevă vine în contextul în care Puterea şi Opoziţia au un număr egal de voturi - 66, iar votul decisiv îi va aparţine senatorului independent Mircea Geoană. Schimbarea raportului de forţe s-a produs în urma demisiei senatorului Iosif Secăşan din PDL  şi trecerea acestuia în tabăra liberală.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a anunţat, ieri, că senatorul PDL Iosif Secăşan şi-a dat demisia din Partidul Democrat Liberal şi s-a înscris în PNL, menţionând însă că acesta nu şi-a anunţat gestul, luni, în plen pentru că nu a putut ajunge în Bucureşti. „Va anunţa în curând în plen, dar înţeleg că nu astăzi(n.r - luni), pentru că nu a putut veni în Bucureşti", a menţionat liberalul despre senatorul de Caraş-Severin.

Egalitate numerică

În prezent, atât Puterea, cât şi Opoziţia au câte 66 de senatori. Astfel, în tabăra Puterii, PDL are 44 de senatori, UNPR are 14, iar UDMR are 8. De menţionat că senatorul PDL Radu F. Alexandru a fost ales recent în CNA, dar el are la dispoziţie trei luni pentru a renunţa la calitatea de senator.
De cealaltă parte a baricadei, PSD numără 41 de senatori, iar PNL are 25. Şi PSD este într-o situaţie similară cu a PDL: senatorul Gheorghe Marcu a fost ales în CNVM, dar nu a renunţat, încă, la mandatul de parlamentar.

În aceste condiţii, fiecare tabără poate avea câştig de cauză doar dacă beneficiază de sprijinul lui Mircea Geoană. Acesta a fost până în luna noimebrie preşedintele Senatului din partea PSD, dar a fost exclus din partid şi, ca urmare, şi-a pierdut funcţia.

Cheia e la mircea geoană

Din acel moment, Geoană a făcut, practic, un joc dublu. Nu s-a alăturat grevei parlamentare a USL, şi a participat la şedinţe, asigurând cvorumul, dar fără să voteze. Geoană a precizat că va fi independent şi că va vota doar proiectele de lege care sunt prioritare pentru România.

Referitor la condiţiile în care raportul Putere - Opoziţie va fi, în aceste condiţii, de 66 la 66, liderul liberalilor din Senat, Puiu Haşotti, a spus că Opoziţia va obţine majoritatea cu votul senatorului Mircea Geoană. „Dacă domnul Geoană va fi consecvent, şi cred că va fi, pentru că a spus că va vota alături de Opoziţie, iată că Opoziţia are 67 la 66", a ţinut să sublinieze parlamentarul.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat, săptămâna trecută, că începând de luni, USL va avea la Senat un vot în plus faţă de coaliţia aflată la guvernare, caz în care este posibil ca senatorii Uniunii să meargă la vot pentru a respinge anumite legi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite