Opiniile Adevarul / Orcan, Cartianu, Nahoi şi Crăciun, despre manipularea electoratului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Editorialiştii "Adevărul" au comentat rezultatul alegerilor şi modul cum cele mai importante instituţii media şi de sondare a opiniei publice au reflectat realitatea în cursul zilei de duminică.

Culmea manipulării televizate!
de Sabin Orcan

Sabin Orcan

Mă număr printre cei care au trăit pe viu toate cele şase alegeri prezidenţiale ţinute în România după căderea lui Ceauşescu. Şi, vă mărturisesc, n-am mai văzut atâtea manipulări ca ieri din "Duminica Orbului".

Vă aduceţi aminte ziua de 20 mai 1990 când poporul abia ieşit din dictatură îl vota, într-o proporţie covârşitoare, pe Ion Iliescu? Rolul de manipulator îl juca pe atunci Televiziunea Română care-şi adăugase la coadă, în focul revoluţiei, particula "Liberă".
Cât de liberă era aveam să constatăm repede, pe pielea noastră de telespectatori, în momentul în care proaspăt alesul preşedinte s-a confruntat cu protestele de stradă. Au urmat demonstraţia din Piaţa Universităţii, apoi mineriadele, mistificate pe micile ecrane după cum cereau interesele puterii. Dar asta e deja istorie.

Ce voiam să spun e că, dacă pentru vremurile tulburi din '90 putem găsi scuza că ne aflam la începuturile democraţiei sau că nu exista decât un canal tv de stat, ce am urmărit ieri pe posturile de ştiri ne dovedeşte că manipularea n-a murit nici după 20 de ani. Dimpotrivă, ea a fost ridicată pe cele mai înalte culmi!

Faptele sunt clare. Trei din cele patru exit-polluri prezentate de televiziuni (chiar în timpul votului!) îl dădeau învingător pe Mircea Geoană. Ce-i drept, cu un scor strâns, adică în marja de eroare. Pentru ca, dimineaţa, Biroul Electoral Central să ne anunţe un rezultat anticipat azi-noapte de un singur institut de sondare şi de numărătoarea paralelă a PDL-ului. Şi anume că numele câştigătorului este Traian Băsescu. Răsturnare cu atât mai penibilă cu cât PSD şi PNL luaseră de bune cifrele de pe micile ecrane şi se grăbiseră deja să sărbătorească.
Morala: nu-i sănătos să desfaci şampania până nu afli ce zice BEC-ul!

Peştii tevelectorali
de Grigore Cartianu

Grigore Cartianu

Televiziunile de ştiri au fost ieri la fel de ticăloase ca-n urmă cu două săptămâni, la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Pe 22 noiembrie, şi Realitatea TV, şi Antena 3 au difuzat, de dimineaţa până seara, cifre intermediare ale exit-poll-urilor. Cifre neoficiale, date pe surse. Nu le-au afişat pe ecran, dar le-au postat în ediţia online. Altfel spus, nu le-au transmis prin televizor, ci prin calculator. E ca şi cum glonţul nu-ţi este tras direct în cap, ci trece printr-o bucată de pâslă. Căci este o crimă să comunici sondajele de tip exit-poll - fie ele oneste sau măsluite - înainte de închiderea urnelor!

Ieri, Antena 3 a rămas în registrul grobian de la turul I: a difuzat cifre, tot neoficiale şi tot pe surse, luate pe şest sau ciugulite de pe bloguri. Important e că legea a fost încălcată din nou în mod brutal. Va veni din nou CNA, va aplica nişte amenzi, dar ce folos? Răul a fost făcut. Iar, uneori, răul se poate traduce prin deturnarea rezultatului alegerilor.

Mai mult decât atât: Antena 3 a chemat în studio o armată de politicieni dispuşi să facă propagandă unuia dintre candidaţi. Astfel, s-au unit în cuget şi-n simţiri C.V. Tudor, Petre Roman şi Victor Ciorbea, bucuroşi că televiziunea lui Dan Voiculescu le oferă ocazia de a îndepărta electoratul de adversarul favoritului lor.

Şi pentru ca porcăria să fie totală, Antena 3 a „scăpat" cifre intermediare chiar şi pe ecran. Cifre care, evident, să ridice moralul aliatului politic al lui Voiculescu.

În schimb, Realitatea TV a adoptat tactica „ciorii vopsite". Pe parcursul întregii zile, a livrat - pe site - prostioare pe post de ştiri, după un model care nici măcar nu mai e original. Astfel, postul lui Sorin Ovidiu Vântu a oferit procente deghizate în preţuri sau discounturi, ceea ce tot măgărie se numeşte. Una pe măsura relei-credinţe a propagandiştilor lui Vântu.

Pentru orice compatriot care-şi propune să scrie un tratat de manipulare, să trecem în revistă „ştirile" comise pe site-ul Realitatea TV.

Ora 9.30: „Superofertă - maşinile roşii au discount de 51%, iar cele portocalii de 49%".

Ora 11.00: „Florile roşii, mai scumpe decât cele portocalii", fiind indicate şi preţuri (a se citi: procente).

Ora 15.00: „Peştii de acvariu roşii costă cu 1-2 lei mai mult decât cei portocalii".

Ora 17.00: „O jucărie roşie costă cam 52 de lei, una portocalie în jur de 48 de lei".

Ştiam că mulţi „peşti" îşi fac veacul prin televiziunile din România, dar nu bănuiam că avem de-a face cu bancuri de proporţii gigantice!

Acestea fiind zise, ce ne mai rămâne? Să sperăm că următoarele alegeri ne vor găsi cu o lege care va pedepsi frauda tevelectorală cu suspendări de licenţă, nu cu o amărâtă de amendă.

Dacă un prostovan care votează de două ori poate înfunda trei ani puşcăria, cât ar trebui să primească o televiziune care „bagă în urnă" mii de voturi, prin manipulare în ziua alegerilor?

Băsescu, pericolul Rocky IV
de Andrei Crăciun

Andrei Craciun

E epilogul pefect: să te culci privind televizorul în care jubilează Mircea Geoană şi ziariştii-vasali îl întâmpină cu "Bună-seara, domnule preşedinte!" şi să te trezeşti cu datele de la BEC dându-l pe Traian Băsescu "95%" învingător.

E devreme, analiştii din tura de noapte încă dorm, cei mai mulţi fericiţi. E încă devreme şi e prea târziu. Fraţilor, aţi înfrânt! Ce era de demonstrat s-a demonstrat: televiziunile operează cu matematici subiective şi false. Sigur, rezultatul era strâns, în marja de eroare. Asta nu i-a împiedicat pe papagalii cronici înţepeniţi prin studiouri ca "opinologi" să glorifice o iluzie. Au şansă. Poporul spune că "de prostie nu se moare".

Am văzut şi jurnalişti vechi şi respectabili, unii dintre cei patru-cinci oameni pe care merită să-i asculţi în ţara asta, care nu şi-au luat dreptul elementar de a aştepta. De fapt, să fim sinceri, cine şi l-a luat? I-am crezut şi asta e drama. Băsescu a ieşit din sediul de campanie vorbind de victorie cu chipul unui condamnat la moarte. Ne comportăm prea des ca şi cum ce ar fi la televizor ar fi adevărat. Irealitatea noastră cea de toate zilele.

Un pericol probabil: preşedintele va poza iar în Rocky IV, împărţind pumni imaginari celor care nu cred că Băse mai e cool. Un fel de marinar-minune care rupe dinţii rechinilor şi mogulilor pe timp de noapte. Altă iluzie.

Traian Băsescu de fapt a pierdut. Din 2004 încoace n-a câştigat nimic în cealaltă jumătate de Românie care a votat cu Adrian Năstase, apoi cu Mircea Geoană, şi ar vota din nou cu Ion Iliescu. E o înfrângere mai importantă decât cea a televiziunilor care s-au făcut de râs.


Sondaje contra BEC: trei posibile explicaţii
de Ovidiu Nahoi

Ovidiu Nahoi

Cum se poate explica răsturnarea de situaţie, de la cele trei exit-pol-uri de duminică seara şi până la anunţul oficial al BEC de luni dimineaţa?

Prima explicaţie, şi cea mai plauzibilă, este legată de cele trei institute de sondare care l-au dat pe Mircea Geoană câştigător. Au greşit, chiar dacă directorii acestor instituţii vor spune că s-au încadrat în marja de eroare. Nu este pentru prima dată când estimările comunicate la închiderea urnelor sunt infirmate de numărătoarea voturilor. Iar dacă aşa stau lucrurile, greşeala majoră este că institutele au dat un câştigător, când mai indicat ar fi fost să meargă pe un acoperitor 50/50. Este o lecţie importantă pentru viitor. Ne aşteaptă multe runde electorale cu scoruri strânse. În această situaţie, a da un câştigător „la fotografie", care ulterior să fie infirmat, poate avea consecinţe politice dintre cele mai grave. Aşadar: mai multă reţinere în cazul sosirilor strânse! După cum, candidaţi înşişi ar trebui să dea dovadă de maturitate şi să nu desfacă şampania înainte de rezultatul oficial. Nu de alta, dar mahmureala e grea.

A doua explicaţie: conspiraţia mogulilor. Probabil că aceasta va fi îmbrăţişată de susţinătorii ireductibili ai lui Traian Băsescu, în orele următoare. Antenele, Realitatea şi, într-o bună măsură, TVR, în bună înţelegere cu institutele de sonbdare, l-ar fi dat anume câştigător pe Mircea Geoană, pentru ca el şi aliatul lui, Crin Antonescu, să poată juca primii teatrul victoriei. Pentru ca liderul PSD să apară în conştinţa publică drept învingător, pentru ca, mai apoi, să poată reclama fraudarea alegerilor. Aşa s-ar explica şi furtul startului de către Traian Băsescu, atunci când s-a declarat câştigător cu câteva minute înainte de ora 21: a vrut să contracareze jocul de scenă al adversarilor. Acesta va fi, în viitorul apropiat, unul dintre capetele de acuzare al susţinătorilor lui Băsescu la adresa lui Dan Voiculescu şi Sorin Vântu, a directorului general al TVR Alexandru Sassu ba chiar, într-o bună măsură, şi împotriva lui Dinu Patriciu, chit că acesta nu are un post de televiziune, dar face parte din tablou.

A treia explicaţie: chiar fraudarea alegerilor. Pe când Mircea Geoană sărbătorea ipotetica victorie la sediul PNL, doi politicieni trecuţi prin toate cele, Norica Nicolai şi Virel Hrebenciuc, dădeau alarma: se petrece ceva la secţiile de vot, sau pe drumul dintre acestea şi birourile electorale. Desigur, aceasta va fi teza preferată a PSD şi PNL. Ei vor acuza rapiditatea suspectă a numărătorii paralele efectuate de PDL, ca şi graba lui Traian Băsescu de a-şi anunţa victoria, cu câteva minute înainte de închiderea urnelor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite