Onoarea Senatului, salvată de un singur vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorii l-au abandonat pe Cătălin Voicu în mâinile Justiţiei. Ca să scape, s-a „îmbolnăvit“ subit
Senatorii l-au abandonat pe Cătălin Voicu în mâinile Justiţiei. Ca să scape, s-a „îmbolnăvit“ subit

Soarta lui Cătălin Voicu a fost tranşată ieri de votul din Senat. Pentru trimiterea lui în faţa instanţei au votat 70 de senatori. Pentru aprobarea solicitării era nevoie de 69 de voturi. 40 au votat „împotrivă“, iar doi s-au abţinut. În vreme ce colegii votau, Voicu se afla în spital.

Scorul a fostul unul strâns în pofida faptului că atât reprezentanţii Puterii, cât şi cei ai Opoziţiei au pledat în favoarea solicitării DNA atunci când s-au aflat în lumina reflectoarelor.

Votul a survenit unei întregi telenovele, avându-l ca actor principal pe „pacientul" Voicu, îmbolnăvit brusc în cursul nopţii anterioare dezbaterii. Pacientul PSD s-a internat în cursul nopţii, fiind transportat de ambulanţă la Spitalul Universitar, în halat şi papuci. Înaintea şedinţei Parlamentului, acesta ar fi solicitat externarea, pentru ca apoi să fie din nou internat. 

Potrivit lui Traian Igaş, liderul senatorilor democrat-liberali, rezultatul la limită poate fi justificat prin faptul că „mulţi s-au lăsat sensibilizaţi de situaţia lui Voicu". „Am discutat despre arestarea unui coleg care a fost internat în spital de două ori. S-a creat o emoţie, orice s-ar spune! Au mai fost şi scurgerile de informaţii, după care a urmat un linşaj mediatic. Mulţi colegi au fost impresionaţi şi au votat în consecinţă", a arătat Igaş.

Posibilitatea ca unii senatori să se fi răzgândit între timp şi să fi votat în favoarea lui Voicu, dată fiind „situaţia sensibilă" a senatorului este acceptată şi de Toni Greblă (PSD). „Noi, oricum, nu am avut nicio directivă de la partid, fiecare a votat potrivit propriei conştiinţe", a completat Greblă.

Potrivit unor surse parlamentare însă, unii senatori PSD au preferat să nu fie prezenţi la vot pentru a evita să-şi exprime tranşant opţiunea. Liberalul Puiu Haşotti pune rezultatul strâns pe seama voturilor favorabile care ar fi venit din tabăra Puterii. „Votul a fost secret, dar este clar că şi unii democrat-liberali au votat pentru Voicu", a spus senatorul PNL.

Leşin pe treptele Senatului

În timp ce Cătălin Voicu era aşteptat în plen să-şi susţină din nou pledoaria, pe holurile Senatului a apărut zvonul că acesta nu ar mai veni la şedinţă. Presa s-a grăbit să verifice informaţia, dar numai peste câteva minute a venit şi confirmarea:

„Domnul senator Cătălin Voicu a avut un moment de dificultate medicală şi s-a întors la spital", le-a spus senatorilor preşedintele de şedinţă, Mircea Geoană. Înainte de anunţul liderului PSD, aproape toate privirile din sala de plen se îndreptau cercetătoare înspre locul unde stătea de regulă Cătălin Voicu. Acesta nu avea să mai apară. „Este clar! A luat ceva, să i se facă rău şi să nu mai vină în plen!", comentau unii senatori pe holuri.

Potrivit chestorului Senatului, Ioan Chelaru (PSD), Voicu ar fi leşinat pe treptele de la intrarea în clădire şi ar fi fost dus din nou la spitalul Universitar, unde mai fusese internat şi în noaptea precedentă.

Voicu a ajuns la spital la miezul nopţii (captură: Realitatea Tv)

Voicu a ajuns la spital la miezul nopţii p captură: realitatea tv

Dezbaterile s-au desfăşurat în lipsa lui Voicu, într-o atmosferă apăsătoare, dată fiind situaţia fără precedent în care s-au aflat senatorii, puşi să decidă în privinţa arestării unui coleg. Cei care au intervenit de la tribuna plenului au deplâns „linşajul mediatic" la care, spun ei, a fost supus Voicu.

„Suntem azi în faţa unui moment istoric: este pentru prima dată când se cere arestarea unui senator. Trebuie să ne gândim foarte bine ce conotaţie are această cerere formulată asupra unui coleg, supus unui linşaj mediatic!", a susţinut senatorul PDL, Iulian Urban.

Procedură

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a explicat că rezultatul votului plenului se va materializa într-o hotărâre a Senatului, pe care o va transmite ministrului Justiţiei. Acesta va trimite documentul la DNA. Hotărârea Senatului a fost publicată aseară în Monitorul Oficial, partea I. Abia după această formalitate, procurorii DNA pot merge cu solicitarea de arestare preventivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Anchetă pentru stenograme

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat, ieri, că a solicitat declanşarea unei anchete la nivelul acestei Camere pentru a investiga modul în care stenogramele din dosarul Voicu au ajuns în presă.

Arestarea dăunează grav sănătăţii

Odată ajunşi în boxa acuzaţilor, mai mulţi mulţi oameni de afaceri au acuzat probleme de sănătate.

Marian Iancu - Patronul echipei Poli Timişoara a acuzat, imediat după arestarea sa pentru înşelăciune, o criză de gută, fiind internat de urgenţă la Spitalul Penitenciarului Rahova.

Ovidiu Tender - Omul de afaceri s-a internat la Spitalul Sfântul Ioan din Capitală, acuzând probleme cardiace, imediat ce pe numele său se emisese mandat de arestare preventivă în dosarul „Rafo".

Omar Hayssam - Acuzat de terorism, a fost eliberat pe motive medicale. Ulterior a fugit din România şi a fost condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare.

Dumitru Sechelariu - Fostul primar al Bacăului s-a internat în spital, în urma unor probleme cu inima declanşate în momentul în care DNA a decis arestarea sa într-un dosar în care este acuzat că ar fi încercat să influenţeze magistraţi băcăuani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite