Olteanu intră în război cu ambasadorul SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicholas Taubman a criticat Codul Penal şi Codul de Procedură Penală votate de Cameră. Bogdan Olteanu l-a acuzat că a ajuns ambasador pe bani Ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas

Nicholas Taubman a criticat Codul Penal şi Codul de Procedură Penală votate de Cameră. Bogdan Olteanu l-a acuzat că a ajuns ambasador pe bani

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman, a declarat că amendamentele la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală "sunt destul de îngrijorătoare pentru prieteni ai României" şi a criticat poziţia Camerei Deputaţilor pe această temă.

Declaraţiile l-au făcut pe preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu, să reacţioneze dur şi să afirme că Taubman a obţinut postul printr-un act de corupţie.

Nicholas Taubman s-a lansat într-un atac neobişnuit la adresa modificărilor aduse Codului Penal şi a celui de Procedură Penală.

El a criticat atât modul în care au fost adoptate de Camera Deputaţilor, cât şi conţinutul lor.

Ambasadorul SUA a spus că este îngrijorător faptul că recentele amendamente "au fost adoptate aproape fără dezbateri, aproape fără consultări cu autorităţile judiciare şi cele responsabile de aplicarea legii, aproape fără transparenţă sau responsabilitate pentru opinia publică"

"Unii au descris acest lucru ca fiind un efort de eliminare a independenţei procurorilor, obţinută din greu, aceasta fiind o componentă esenţială a reformelor judiciare din România (...) Instrumentele şi tehnicile de anchetă pe care aceşti parlamentari doresc să le elimine în România sunt exact cele care sunt folosite la scară largă atât în Europa, cât şi în Statele Unite în scopul de protejare a bunului public şi de tragere la răspundere a oficialilor de la toate nivelurile", a spus Taubman.

"Nu sunt avocat şi nici judecător, dar bunul-simţ ne spune că o lege care ar face aproape imposibile activităţile de percheziţie ale poliţiei, dacă nu informează suspectul în prealabil - de exemplu, într-un caz de trafic de droguri -, este o lege proastă. (...) Este oare logic să legiferezi o limită de şase luni pentru anchetele penale? Foarte puţini capi ai mafiei ar fi fost vreodată condamnaţi sau arestaţi pe o astfel de bază juridică. Este oare logic ca suspecţii reţinuţi - inclusiv criminali sau violatori - să fie eliberaţi din arest după 24 de ore dacă avocatul apărării nu se prezintă în faţa instanţei", a criticat Taubman.

Ulterior, ambasadorul SUA a trimis un comunicat de presă în care afirmă că "am vorbit în calitate de prieten al României." "Consider că opiniile mele au fost clare şi le susţin", afirmă Taubman.

Olteanu: Taubman nu este moral

Preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu, l-a atacat dur, în replică, pe ambasadorul SUA la Bucureşti, acuzându-l că a obţinut postul "printr-un act de corupţie".

"Domnul ambasador Taubman şi-a obţinut postul în urma sponsorizării campaniei electorale a lui George Bush, nu ştiu care sunt standardele politice şi morale şi legale din America, dar, în orice caz, în România aşa ceva ar fi considerat un act de corupţie şi un act imoral", a spus demnitarul.

Olteanu l-a sfătuit pe ambasadorul Statelor Unite că ar trebui să-şi canalizeze eforturile pe reprezentarea intereselor ţării pe care o reprezintă în România, şi să nu facă aprecieri asupra legislaţiei autohtone.

"În România, legislaţia o fac românii (...) Dacă domnia sa doreşte să se pronunţe asupra constrângerilor asupra libertăţii aduse prin recenta legislaţie din SUA, după 2001, este liber să o facă", a mai spus preşedintele Camerei.

Reacţiile clasei politice la declaraţiile lui Bogdan Olteanu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite