Ofiţerii de informaţii vor fi trecuţi în civilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demilitarizarea serviciilor secrete şi transformarea ofiţerilor de informaţii în funcţionari publici sunt câteva dintre prevederile legii privind statutul ofiţerului de informaţii,

Demilitarizarea serviciilor secrete şi transformarea ofiţerilor de informaţii în funcţionari publici sunt câteva dintre prevederile legii privind statutul ofiţerului de informaţii, adoptată, ieri, de Comisia de apărare din Senat.

Actul normativ mai prevede ca ofiţerii de informaţii să îşi piardă gradele militare şi să primească, în schimb, grade civile. Această modificare are rolul de a "armoniza regimul de funcţionare al ofiţerilor de informaţii din serviciile româneşti cu standardele şi criteriile care funcţionează în celelalte state membre ale UE şi NATO".

Comisia de apărare a Senatului a dezbătut în proporţie de 80% Legea siguranţei naţionale şi mai are de discutat legile SRI şi SIE, a anunţat preşedintele comisiei, senatorul PSD Cristian Diaconescu.

Un punct sensibil al acestui act normativ este modul în care se reglementează funcţionarea Comunităţii Naţionale de Informaţii (CNI).

Potrivit unor surse din comisie, discuţiile pleacă de la statutul instituţiei, care poate funcţiona independent sau în subordinea CSAT. Sursele citate au afirmat că membrii CNI s-au declarat în favoarea independenţei Comunităţii de Informaţii, în timp ce o parte din parlamentari au propus subordonarea acesteia CSAT.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite