Obţinerea cetăţeniei române, motiv de dispută la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarii noştri spun că nu există riscul unor sancţiuni din partea Uniunii Europene. Decizia guvernului de la Bucureşti de a adopta o Ordonanţă de Urgenţă privind acordarea rapidă a cetăţeniei române a stârnit nemulţumire în UE.  

Într-o întâlnire cu ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, ministrul ceh pentru afaceri europene, Alexandr Vondra, a exprimat îngrijorarea preşedinţiei cehe a UE faţă de „posibilele riscuri” pe care le presupune simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei române. În ciuda acestor declaraţii, europarlamentarii români spun că ţara noastră nu a încălcat nicio normă a UE.

„Totul prin dialog“

Eurodeputatul PDL Marian Jean Marinescu a explicat că România nu riscă niciun fel de sancţiuni pentru simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei române deoarece dreptul de a acorda cetăţenia revine statelor membre UE.

„Cred că oficialii UE au fost îngrijoraţi de numărul vehiculat cu privire la persoanele care ar urma să capete cetăţenie română, dar mai întâi trebuie să vedem, de fapt, câte din cererile de cetăţenie vor fi aprobate”, a adăugat europarlamentarul.

Marinescu a susţinut că politicienii de la Bucureşti nu ar trebui să fie îngrijoraţi de recentele declaraţii făcute de ministrul ceh pentru afaceri europene.

 „A fost o declaraţie a preşedintelui Băsescu urmată de această declaraţie a oficialului european şi vor urma explicaţii şi alte discuţii. Aşa funcţionează lucrurile la acest nivel: totul pe bază de dialog.

Dar nimeni nu poate împiedica România să aibă propria politică de acordare a cetăţeniei”, a mai spus Marian Jean Marinescu.

„Lucrurile se vor relaxa“

Ideea că România nu este susceptibilă de sancţiuni în problema acordării cetăţeniei a fost susţinută şi de eurodeputatul PDL Nicolae Vlad Popa. 

„Lucrurile se vor relaxa când oficialii europeni vor înţelege care este situaţia de fapt. Până acum au văzut doar o ştire: «Un milion de oameni pot deveni cetăţeni ai UE» şi preocuparea lor cred că a fost firească”, a spus Nicolae Vlad Popa.

El a arătat că România nu a modificat pe fond procedura de acordare a cetăţeniei ci doar a accelerat procesul. „Aceste persoane vizate de simplificarea acordării cetăţeniei aveau şi până acum dreptul de a deveni cetăţeni ai României. Acum au primit doar o scurtare a termenelor. Nu a fost încălcată nicio normă a UE”, a declarat eurodeputatul PDL.

„E clar. ne-am pus Europa în cap“ 

Europarlamentarul PSD Adrian Severin a criticat iniţiativa de simplificare a procedurii de acordare a cetăţeniei române. „Este o idee mai mult decât nefericită, un gest electoral făcut pe seama interesului naţional”, a apreciat Severin.

Severin a admis că România nu riscă sancţiuni din partea UE pentru simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei dar a adăugat că şi lipsa de sprijin poate însemna o sancţiune.

„În politică nu contează intenţiile ci rezultatul. E clar că ne-am pus Europa în cap când aveam nevoie ca Europa să fie alături de noi.  Cine este mai interesat de alegeri decât de viitor face ce a făcut Traian Băsescu”,  a declarat eurodeputatul PSD.

Severin a menţionat că, în actuala situaţie, România ar trebui să aibă două obiective: ridicarea “barierelor” de viză impuse de Republica Moldova cetăţenilor români şi obţinerea dreptului la liberă circulaţie în Europa de către cetăţenii Republicii Moldova.

Cetăţenia, acordată mai repede

Guvernul a adoptat în ultima sa şedinţă Ordonanţa de Urgenţă prin care se simplifică procedura de acordare a cetăţeniei române “pentru foştii cetăţeni români care au dobândit cetăţenia română prin naştere şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicată fără voia lor”.

Solicitanţii cetăţeniei trebuie să fi împlinit 18 ani, să nu aibă cazier şi să demonstreze loialitate faţă de statul român. Actul normativ nu mai prevede procedura interviului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite