Oamenii lui Voiculescu „curentează“ USL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidul lui Dan Voiculescu revendică mai multe candidaturi pentru primării şi consilii judeţene
Partidul lui Dan Voiculescu revendică mai multe candidaturi pentru primării şi consilii judeţene

Negocierea candidaţilor pentru primării şi consilii judeţene încinge spiritele în interiorul Uniunii Social Liberale. PC ameninţă cu o candidatură separată la Primăria din Iaşi, iar baronii PSD sunt nemulţumiţi că liderii partidului au cedat PNL Consiliul Judeţean Buzău.

Liderii PSD şi PNL au negociat, în aceste zile, la sânge, listele de candidaţi pentru alegerile locale, în încercarea de a le finaliza. Disputele cele mai aprinse au fost provocate de dorinţa PC de a da candidatul USL la Primăria din Iaşi. Candidatul PC, deputatul Tudor Ciuhodaru, este primul clasat în sondajele de opinie, dar PSD cere nominalizarea pentru actualul primar Gheorghe Nichita, invocând prioritatea edililor în funcţie. Liderii PSD, PNL şi PC, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin, au întors situaţia pe toate părţile ieri-dimineaţă. Refuzul lui Victor Ponta de a face un pas înapoi a provocat ameninţările lui Daniel Constantin că PC va avea candidat separat la Iaşi. Ciuhodaru a confirmat pentru „Adevărul" candidatura sa separată. „Ieşenii au decis să tratez Iaşiul şi din postura de primar. Sunt obişnuit să lupt singur împotriva baronilor locali", a afirmat Ciuhodaru.

Varianta candidaturilor separate a fost confirmată, ieri, şi de preşedintele PNL, Crin Antonescu. Întrebat dacă liberalii vor accepta candidaturi separate la Iaşi,  Crin Antonescu a declarat: „Acolo este o situaţie mai specială care, până la urmă, se va decide. În principiu, da". În schimb, Victor Ponta a dat un răspuns diferit aceleiaşi întrebări: „De principiu, nu. Nu ştiu dacă vor exista excepţii sau nu, din punctul meu de vedere nu trebuie să existe excepţii".

Conservatorii au generat şi o altă problemă, solicitând să o nominalizeze pe Maria Grapini pentru şefia Consiliului Judeţean Timiş. Or, postul este dorit şi de PSD, partid care consideră că are prea puţini candidaţi în Transilvania şi în Banat.  La Buzău, liderul filialei locale a PC, senatorul Ion Vasile, i-a anunţat pe liberali  că se va retrage din grupul parlamentar PNL, pentru că partidul său nu a primit suficiente locuri pe listele de consilieri.

Buzău, punct nevraligic

Tensiunile nu s-au manifestat doar între partide, ci şi în interiorul PSD, după ce liderii partidului au cedat PNL candidatura la şefia Consiliului Judeţean Buzău. Surse din PSD susţin că la reuniunea de miercuri seara a unor lideri PSD, desfăşurată la Rin Hotel, şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, s-ar fi arătat nemulţumit că PSD a dat PNL şefia unui consiliu judeţean pe care ar fi câştigat-o cu siguranţă. Liderul PSD, Victor Ponta, a replicat: „Şi dacă rupem USL-ul, unde ajungem?". În favoarea unor concesii de dragul Uniunii au pledat şi liderii de la Mehedinţi, Suceava şi Bistriţa-Năsăud, Adrian Duicu, Cătălin Nechifor şi Radu Moldovan.

De la ce a pornit nemulţumirea liderilor locali ai PSD? Candidatul social-democraţilor, Vasile Mocanu, este deţinătorul funcţiei, el câştigând alegerile din 2008. Ori, conducerea PSD promisese că preşedinţii Consiliilor Judeţene aleşi în 2008 vor avea prioritate la nominalizare. Ieri după-amiază, surse din USL afirmau că este posibilă amânarea închiderii negocierilor în cazul judeţului Buzău, şi în cazul altor cinci judeţe precum Arad, Botoşani sau Prahova. Pentru calmarea spiritelor în PSD, social-democraţii ar putea lua 22 de judeţe în loc de 21, cât fusese stabilit iniţial.

Oprescu negociază la sânge

USL pare să aibă  probleme şi cu candidatura la Primăria Capitalei, după ce Sorin Oprescu a lăsat să se înţeleagă că nu va accepta solicitarea lui Crin Antonescu de a defila sub sigla Uniunii. „Nimeni nu-mi spune ce trebuie să fac. Rămân un primar independent care aparţine doar bucureştenilor. Merg la un parteneriat numai în condiţii egale", a fost răspunsul lui Oprescu. În schimb, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc pare convins că nu este decât o tactică de negociere: „Domnul Oprescu este de partea alianţei (USL - n.r.). Dacă vă luaţi după domnul Oprescu, mâine vă va spune altceva".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite