Oamenii preşedintelui Băsescu trasează viitorul PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Preda şi Sebastian Lăzăroiu declară că Geoană nu va fi premier şi va pierde şefia partidului . Consilierul prezidenţial Cristian Preda a făcut, joi, la BBC, o analiză extrem de

Cristian Preda şi Sebastian Lăzăroiu declară că Geoană nu va fi premier şi va pierde şefia partidului .

Consilierul prezidenţial Cristian Preda a făcut, joi, la BBC, o analiză extrem de critică a situaţiei din PSD, spunând, printre altele, că Mircea Geoană are şanse foarte puţine să ajungă premier. Intervenţia lui Preda indică o schimbare de tactică a Administraţiei Prezidenţiale, consilierii lui Băsescu având acum libertatea, de a transmite mesaje politice. Declaraţiile lui Preda au provocat protestele liderilor PSD şi PNL, care au susţinut că acesta a încălcat Constituţia.

"Dacă moţiunea nu trece, sunt, cred eu, foarte multe şanse ca Mircea Geoană să nu mai fie preşedinte al PSD-ului. Am impresia că în acest moment asistăm de fapt la o fragilizare a poziţiei lui Mircea Geoană - un apropiat al premierului Tăriceanu", a declarat Cristian Preda. În aceeaşi zi, un alt consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, declara presei că există un grup reformist în PSD - compus, printre alţii, din Ioan Rus, Liviu Dragnea şi Cristian Diaconescu - care a iniţiat depunerea moţiunii de cenzură, dar, de fapt, doreşte ca aceasta să fie respinsă pentru a-i putea debarca de la conducerea partidului pe Geoană, Iliescu şi Hrebenciuc. La BBC, Cristian Preda a afirmat că dacă relaţia dintre Tăriceanu şi Geoană nu se rupe, atunci se va rupe legătura dintre acesta din urmă şi PSD.

"Pe de altă parte, comportamentul lui Mircea Geoană din ultimele luni i-a pus pe gânduri pe numeroşi membri ai PSD-ului - şi pe cei de la nivelul leadershipului naţional, şi pe cei de la nivelul conducerii locale. Şi în acest moment, aşa cum sugeram, Mircea Geoană e strâns cu uşa", a apreciat consilierul prezidenţial. Întrebat dacă şeful statului va nominaliza un premier din rândul PSD, în eventualitatea în care guvernul Tăriceanu va fi demis printr-o moţiune de cenzură, Preda a afirmat că un premier poate fi nominalizat "din parlament sau din afara parlamentului".

PSD şi PNL cer demiterea lui Preda Pesediştii şi liberalii au criticat dur declaraţiile consilierului prezidenţial Cristian Preda, susţinând că acesta s-a plasat în afara cadrului legal. Purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, a afirmat că Preda ar trebui demis, în timp ce vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a spus că sfătuitorul preşedintelui şi-a depăşit atribuţiile. "Ce spune Preda e profund neconstituţional, e o imixtiune grosolană în treburile unui partid.

Poziţia sa este în afara cadrului constituţional şi reprezintă o ameninţare către Geoană", a declarat Orban. Totuşi, liderul liberal a emis şi o părere care coincide cu cea a lui Cristian Preda. "Este o dovadă de naivitate ca Mircea Geoană să îşi imagineze că Traian Băsescu va respecta ponderea partidelor în parlament şi se va grăbi să îl desemneze premier", a declarat Orban.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite