Patru ONG-uri cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG privind referendumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patru ONG-uri cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG privind referendumul
Patru ONG-uri cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG privind referendumul

Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul de Resurse Juridice şi TI România cer Avocatului Poporului sesizeze Curtea Constituţională asupra OUG 106 privind organizarea referendumului, dar şi a modul de stabilire a cabinetului interimar, după ieşirea PSD de la guvernare.

În privinţa OUG nr. 106 privind organizarea referendumului, cele patru ONG-uri cer să fie supusă controlului de constituţionalitate prevederea prin care Executivul poate da Legislativului termene limită în care acesta din urma să se pronunţe şi, respectiv, poate modifica prin ordonanţă de urgenţă regulamentele celor doua camere ale Parlamentulu, relatează NewsIn.

OUG prin care se modifică Legea referendumului a fost publicată vineri în Monitorul Oficial şi în preambul Guvernul explică motivul pentru care a stabilit un termen de 20 de zile în care Parlamentul să răspundă cererii privind organizarea unui referendum. Astfel, Guvernul invocă documentul intitulat "Liniile directoare cu privire la organizarea referendumului", al Comisiei Europene, potrivit căruia, în cazul în care Parlamentul are obligaţia de a transmite un punct de vedere cu privire la organizarea unui referendum, "trebuie fixat un termen înăuntrul căruia Legislativul să îşi dea acest aviz consultativ, iar în cazul în care termenul nu este respectat, textul va fi supus la vot fără avizul Parlamentului, aspecte care impun necesitatea modificării legislaţiei române".

O altă solicitare a celor patru ONG-uri către Avocatul Poporului este să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la modul de stabilire a Cabinetului interimar, ca urmare a ieşirii PSD de la guvernare, "prin aplicarea necorespunzatoare a unor norme constituţionale referitoare la vacantarea unui post ministerial, în locul aplicarii prevederilor exprese ale art. 85 alin 2 şi 3 din Constituţia României".

Cele patru ONG-uri -  Active Watch -  Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul de Resurse Juridice şi Transparency International Romania - s-au constituit în Alianţa pentru Statul de Drept. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite