OSCE: Procesul electoral poate fi îmbunătăţit în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul electoral din România mai poate fi îmbunătăţit, iar transparenţa poate fi sporită, a anunţat misiunea OSCE de observare a alegerilor. Cei 25 de observatori au confirmat totuşi că alegerile prezidenţiale care au avut loc duminică au respectat în general angajamentele OSCE şi standardele internaţionale.

Misiunea restrânsă de observare a alegerilor (LEOM) din România a sesizat o serie de deficienţe şi neregului, pentru care a cerut o soluţionare rapidă şi măsuri concrete. Autorităţile române au primit numeroase sesizări reritoare la incidente, în special în ceea ce priveşte votul multiplu şi cumpărarea voturilor. Potrivit şefului misiunii, Vadim Jdanovici, misiunea OSCE va urmări cu atenţie modul în care acestea vor fi soluţionate.

"Votarea în secţiile obişnuite vizitate s-a desfăşurat în general într-un mod calm şi ordonat, însă procesul a fost problematic la secţiile de votare speciale, unde au fost cozi lungi şi un număr considerabil de alegători nu şi-au putut exprima votul, deoarece secţiile de votare s-au închis înainte ca ei să fi trecut pe la urne", a ţinut să sublinieze Jdanovici.

Un alt aspect semnalat de OSCE la capitolul nereguli este faptul că deşi cadrul legislativ oferă o bază activă pentru desfăşurarea alegerilor democratice, "procesul electoral mai poate fi încă îmbunătăţit, iar transparenţa acestuia poate fi sporită".

"Practica de amendare a legislaţiei electorale prin Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, în special după anunţarea datei alegerilor, nu este în conformitate cu bunele practici şi subminează separarea puterilor în stat", atrage atenţia OSCE, făcând referire la modul în care a fost organizat şi desfăşurat referendumul.

 "Am spus încă de la început că noi nu evaluăm acest referendum decât în măsura în care influenţează alegerile prezidenţiale. Aşa cum am arătat în raportul nostru preliminar, subiectul referendumului a fost unul controversat şi a jucat un rol important în campania unor candidaţi", a spus şeful misiunii OSCE.

Observatorii au apreciat că administraţia electorală "a lucrat în general într-o manieră profesionistă, iar contestaţiile şi reclamaţiile au fost soluţionate în conformitate cu legea şi în timp util".

Misiunea restrânsă de observare a alegerilor (LEOM) din România condusă de rusul Vadim Jdanovici este compusă din 11 experţi internaţionali provenind din nouă ţări membre ale OSCE care îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti. În plus, alţi  14 observatori pe termen lung au fost trimişi în centre regionale din ţară, la Constanţa, Iaşi, Braşov, Cluj, Timişoara şi Craiova.

Misiunea restrânsă de observare va rămâne în România pentru a evalua şi cel de al doilea tur de scrutin, din 6 decembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite