ONG-urile refuză dialogul cu Puterea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe organizaţii precum Societatea Academică din România, Centrul de Resurse Juridice, Fundatia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Alianţa Civică, Asociaţia Pro Democraţia sau Institutul pentru Politici Publice  nu vor participa la dialogul propus  de PDL.

„Organizaţiile semnatare sunt alături de protestatarii din Piaţa Universităţii şi resping propunerea de a lua parte la mascarada de dialog social propusă de trimisul principalului partid de guvernământ, prim-vicepreşedintele PDL, Teodor Baconschi", se afirmă în comunicatul semnat de şefii mai multor ONG-uri.

Reprezentanţii societăţii civile îşi motivează decizia prin faptul că  manifestanţii din Piaţa Universităţii au fost jigniţi „incalificabil" de liderii Partidului Democrat Liberal. „Baconschi însuşi i-a numit pe manifestanţi o «mahala ineptă şi violentă». De altfel, a fost un întreg concurs de invective din partea PDL - senatorul Iulian Urban i-a numit pe protestatari «viermi» şi mai apoi, un alt lider al PDL a spus: «ce să faci, nu poţi să-ţi dai demisia pentru nişte ciumpalaci»!", afirmă reprezentanţii ONG-urilor. „ În acest context, cerem oficial Guvernului şi PDL să îşi ceară scuze public pentru aceste jigniri aduse populaţiei", se arată într-un comunicat de presă intitulat „Noi, viermii - inepţi, inculţi şi ciumpalaci - Protestăm!"

Critici faţă de abuzurile Guvernului

Organizaţiile semnatare reiterează că nu vor participa la „false consultări, demers generat în mod evident numai de teama Guvernului de a-şi pierde poziţia şi privilegiile" şi anunţă că vor continua să protesteze faţă de comasarea alegerilor, corupţiei şi ineficienţei în general, inclusiv din sistemul sanitar. Societatea civilă se pronunţă împotriva abuzurilor forţelor de ordine şi împotriva încălcării, în mod repetat, a dreptului la exprimarea opiniei şi a dreptului de a protesta.

De asemenea, ei se poziţionează  împotriva abuzivei asumări de răspundere a Guvernului în chestiuni vitale pentru societate, care ar trebui să facă obiectul dezbaterilor amănunţite în Parlament şi a  comportamentului „abuziv şi antidemocratic" al Preşedintelui Băsescu. Reacţia societăţii civile a venit după ce PDL a decis să înceapă un dialog pe trei paliere, Teodor Baconschi fiind însărcinat să se ocupe de structurile civice.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite