ONG-urile critică legea uninominalului votată de Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţiile Pro-Democraţia şi APADOR-CH şi-au exprimat dezacordul faţă de legea uninominalului iniţiată de USL şi votată, recent, de Senat.

Reprezentanţii Asociaţiei Pro-Democraţia se declară consternaţi că actuala majoritate, fără consultări şi cu jumătate de an înainte de alegerile generale, a trecut prin Senat legea care introduce votul majoritar într-un singur tur pentru Parlament, făcând exact ceea ce criticau la vechea putere.

Reprezentanţii organizaţiei amintesc că partidele care formează acum majoritatea guvernamentală criticau, în urmă cu cinci luni, prevederile cumulării alegerilor locale cu cele parlamentare, invocând tocmai principiile pe care chiar ei le încalcă.

APD afirmă că aşa-numitul vot uninominal este subiectul unei mistificări metodice de mulţi ani. „Votul uninominal nu există. Este o formulă mediatică simplificatoare, uneori chiar răuvoitoare, folosită pentru a explica, caricatural, diferitele forme ale sistemului majoritar", spun cei de la APD.

Aceştia apreciază că sistemul electoral votat în Senat este „un serios pas înapoi", fiind folosit pe întreaga durată a regimului comunist în România.
„Atunci măcar avea o justificare: nu existau alte partide cu care comuniştii să concureze. Oare spre un astfel de regim ne îndreptăm?", scriu reprezentanţii organizaţiei.
APD conchide spunând că acest sistem electoral „poate produce grave distorsiuni ale democraţiei representative" şi că este, cel mai probabil, neconstituţional. Mai mult, sistemul produce guvernări neconsensuale, care, în condiţiile crizei actuale, pot creşte tensiunea socială.

Scrisoarea APADOR-CH

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului- Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a anunţat că mai multe organizații civice s-au adresat, printr-o scrisoare deschisă, președinților celor patru partide parlamentare - domnilor Emil Boc, Victor Ponta, Crin Antonescu și Kelemen Hunor, solicitându-le să împiedice adoptarea sistemului majoritar cu un singur tur pentru alegerile parlamentare.
Organizațiile care au inițiat acest demers invocă, în scrisoarea deschisă, efectele pe care acest sistem le-a produs, în urma a o serie de alegeri, în Marea Britanie - singura țară din UE în care este folosit acest sistem. De asemenea, semnatarii acestei scrisori le solicită celor patru președinți o întâlnire pentru discutarea în detaliu a subiectului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite