Noul Guvern Boc a finalizat bugetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima sarcină pentru proaspăt învestitul premier a fost aprobarea bugetului
Prima sarcină pentru proaspăt învestitul premier a fost aprobarea bugetului

Noul Executiv propus de premierul desemnat Emil Boc a trecut ieri testul parlamentarilor cu 276 de voturi „pentru“ şi 135 „împotrivă“. La câteva ore după învestire, miniştrii Cabinetului s-au reunit pentru a aproba bugetul.

Potrivit proiectului de buget, ministerele vor primi mai mulţi bani în 2010, faţă de fondurile alocate în 2009. Există însă şi cenuşărese ale Guvernului, precum Ministerul Transporturilor sau Ministerul Finanţelor, ale căror fonduri au fost reduse.

În 2010, cel mai mare buget l-ar putea avea Ministerul Muncii - 24,14 miliarde de lei-, iar printre cele mai sărace se numără Ministerul Dezvoltării, condus de Elena Udrea, care va primi doar 2,6 miliarde lei, în condiţiile în care,în 2009, a administrat 3,2 miliarde lei.

Rata şomajului, mai mică

Cei mai mulţi bani vor veni la buget din „taxa pe consum"(TVA), se arată în anexa proiectului. Peste 35,5 miliarde de lei vor ajunge la buget din această sursă şi alte aproape 17 miliarde de lei din accize. Impozitul pe profit plătit de companii va contribui la buget cu peste 10 miliarde de lei.

Pentru bugetul asigurărilor pentru şomaj s-a prevăzut un buget de 2,96 miliarde de lei pentru 2010. Nivelul cheltuielilor stabilit de Guvern are în vedere 280.000 de beneficiari de indemnizaţie de şomaj şi 10.000 de beneficiari de indemnizaţie de şomaj pentru absolvenţi. Guvernul estimează că rata şomajului se va reduce în 2010 la 7,3%, de la 7,8% în acest an.

Sindicatele anunţă măsuri dure

Reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor au criticat dur proiectul de buget pe 2010 şi susţin că proiectul prevesteşte măsuri economice dure. Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, susţine că anul viitor vor rămâne fără locuri de muncă 280.000 de persoane atât din mediul privat, cât şi din cel public. Din segmentul public sunt vizate aproximativ 80.000 de persoane.

Un alt punct criticat este distribuţia fondurilor. „Sunt instituţii care vor primi nejustificat fonduri de la buget mult mai mari decât în 2009", a mai spus Hossu, dând exemplu Administraţia Prezidenţială pentru care au fost prevăzute fonduri de 40,6 milioane de lei, faţă de 33,7 milioane de lei în 2009. Sindicaliştii au criticat şi varianta găsită de Guvern pentru salariul minim, care ar putea crea discriminări.

„Vor fi două salarii minime: 600 de lei în mediul economic şi 705 lei în sectorul public", a explicat preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.

„Trădare" la vot

Chiar dacă liderii PSD şi PNL şi-au îndrumat parlamentarii să voteze „împotrivă", 37 dintre aceştia au decis să susţină noul Cabinet Boc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite