Guvernul Boc a depus jurământul după ce a trecut astăzi de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc doreşte ca noul Cabinet să aprobe bugetul pe 2010
Emil Boc doreşte ca noul Cabinet să aprobe bugetul pe 2010

Noul Cabinet condus de premierul Emil Boc a depus jurământul, în această după-amiază, la Palatul Victoria, în prezenţa preşedintelui României, Traian Băsescu. Guvern a trecut astăzi cu 276 de voturi pentru de Parlament. În cadrul şedinţei, Emil Boc a prezentat şi programul de guvernare.

UPDATE 17.12 La finalul depunerii jurământului celor 16 membrii ai noului Executiv, preşedintele României, Traian Băsescu, şi-a exprimat speranţa că actualul Guvern va reuşi să facă ceea ce nu a putut precedentul.

"Sunteţi astăzi la un moment zero al guvernării. Este o guvernare care începe în condiţii mai grele decât guvernarea precedentă. Condiţiile sunt mai grele pentru că acum radiografia crizei este făcută şi toţi ştim evoluţiile astăzi, ştim exact ce ne aşteaptă, ce-i aşteaptă pe români (...). Speranţa mea este că veţi reuşi ceea ce zic eu a reuşit într-o măsură destul de bună şi guvernul anterior - să diminueze efectele crizei. Cred că experienţa guvernării în zece luni de criză economică vă va ajuta să luaţi măsurile corecte pentru diminuarea efectelor crizei", a afirmat şeful statului.

El le-a cerut miniştrilor să nu ţină cont de prietenii şi interese în numirea subordonanţilor şi în exercitarea funcţiei. Traian Băsescu i-a asigurat pe miniştri de tot sprijinul său, dar i-a asigurat că în cazul în care vor da rateuri vor fi schimbaţi. "Nu mizaţi că voi fi mai puţin exigent faţă de acest guvern".

"Voi încerca să vă sprijin în dialogul dumneavoastră cu societatea şi cu sindicatele, în special din cauza măsurilor austere pe care urmează să le luaţi", a mai afirmat şeful statului.

Traian Băsescu le-a spus miniştrilor că succesul lor va depinde şi de colaborarea cu membrii opoziţiei. El a declarat că regretă lipsa din acest Cabinet a colegilor liberali, adăugând că "oricând PNL-ul va dori să facă parte din el, voi lua act de această decizie".

UPDATE 16.42: Au urmat la jurământ: ministrul Administraţiei şi Internelor - Vasile Blaga, ministrul Finanţelor Publice - Sebastian Vlădescu, ministrul Afacerilor Externe - Teodor Baconschi, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Radu Mircea Berceanu, ministrul Mediului - Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului - Elena Gabriela Udrea, ministrul Apărării Naţionale - Gabriel Oprea, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional - Kelemen Hunor, ministrul Justiţiei - Cătălin Marian Predoiu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - Gabriel Sandu, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Mihai Constantin Şeitan, minstrul Educaţiei, Tineretului şi Sportului - Daniel Funeriu, ministrul Sănătăţii - Cseke Attila, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Mihail Dumitru.

UPDATE 16.42: Premierul Emil Boc a fost primul care a depus jurământul, fiind urmat de vicepremierul Marko Bela.

UPDATE 16.40: Noul Guvern Emil Boc, care a primit astăzi votul de investitură al Parlamentului, depune jurământul de credinţă la Palatul Cotroceni.

UPDATE 14.53: Premierul Emil Boc le-a mulţumit parlamentarilor, chiar şi celor din opoziţie, pentru încrederea pe care i-a acordat-o astăzi şi a promis că va respecta programul de guvernare prezentat în Parlament. Emil Boc a mai anunţat că prima şedinţă  a noului Executiv va avea loc în această seară.

Primul-ministru Emil Boc a mai afirmat că nu ştie dacă, în momente de criză economică, este mai bine ca un Guvern să primească votul de învestitură al Parlamentului sau nu.

"Nu ştii cum e mai bine: să treci sau să cazi în momente de criză economică. Eu sunt un optimist prin structură şi cred că, dacă vom primi votul de învestitură, ştim ce avem de făcut", a spus Emil Boc.

UPDATE 14.50. Vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat că prin investirea noului gGuvern este şi un beneficiu pentru că aşa poate fi discutat bugetul. El a subliniat însă că Guvernul Emil Boc a fost cel care a ruinat economia României în anul 2009.

UPDATE 14.45: Guvernul Boc a trecut de Parlament cu 276 de voturi pentru şi 135 împotrivă. Din cei 470 de parlamentari, la şedinţa de astăzi au fost prezenţi doar 415.

UPDATE 13.50 A început votul de investitură pentru Cabinetul Boc. Votul este secret, cu bile. Reprezentanţii PSD şi PNL au anunţat că vor vota împotriva Guvernului. Pentru a trece Guvernul are nevoie de 236 voturi pentru.

UPDATE 10.20  Emil Boc, discursul din Parlament

* Încheiem un an economic extrem de greu şi un an politic dificil. Din punct de vedere economic, probabil încheiem cel mai dificil an din ultimii 20. Criza economică şi financiară mondială nu a ocolit şi nu putea ocoli România. În aceste condiţii am reuşit să nu pierdem la ratingul de ţară, care nu a fost modificat. Rata şomajului este mult mai scăzută decât media din UE. Media zonei UE este 9,5%, în România se estimează 7,5%.

* Moneda naţională s-a menţinut în limite normale faţă de euro, 20% din banii bugetului pentru investiţii, fie că vorbim de 42 km de autostradaă sau Pasajul Băneasa, Centrua Ploieştiului, Timişoarei, am demarat programul Prima Casa, am exstins Programul Rabla, am demarat programe pe care alţii nu au avut curajul să le iniţieze în ultimii 20 de ani.

 * Din punct de vedere politic am avut un an dificil, cu două campanii electorale, totuşi nu am ezitat să luăm măsuri dure chiar şi pe parcursul campaniei electorale. Avem în faţă trei ani de guvernare din care doi ani şi jumătate fără alegeri, până la cele locale. Oamenii aşteaptă de la politicieni intrarea în normalitate şi luarea acelor decizii pe care ei le aşteaptă.

 * Am construit o majoritate politică pentru susţinerea guvernului, această majoritate este formată din PDL, UDMR, Grupul Minorităţilor şi Grupul Senatorilor şi deputaţilor independenţi. Vă asigur că voi fi un partener corect.

* Respect decizia PSD şi PNL de a alege opoziţia, guevernarea este pentru România, guvernarea îi afectează pe toţi românii. Avem nevoie de sprijinul şi suportul tuturor. Guvernul acesta nu deţine monopolul adevărului, monopolul total al celor mai bune soluţii pentru România, de aceea voi avea o deschidere către toate ideile bune.

* Este o idee bună cea pe care Geoană a menţionat-o în programul electoral. Propunerea de a construi în fiecare judeţ  câte o casă pentru pensionarii singuri.

* Propunerea lui Crin Antonescu - reducerea cotei unice sau propunerea de a lua măsuri de stimulare a creării locurilor de muncă în zonele defavorizate. La fel de bună este şi ideea lui Hunor : descentralizarea sistemului de sănătate. Nu mai trebuie să deţinem monopolul absolut al iniţiativelor, idei foarte bune pot fi susţinute de guvern indiferent din partea cărui grup politic vin.

Avem nevoie de acest sprijin reciproc pentru a fi sigur că tot ceea ce este bun se poate aplica în actul de guvernare care-i vizează pe români.

Un guvern cu susţinere parlamentară Adoptatea proiectului legii bugetului de stat pe coordonatele negociate cu organismele internaţionale.

"Anul 2010 va fi totuşi un an greu, dar având în vedere măsurile economice luate de Guvern în 2009 şi datorită îmbunătăţirii situaţiei la nivel internaţional, perspectivele sunt un pic mai bune decât păreau. Cu toate acestea trebuie să fim conştienţi şi lucizi că înainte să ne fie mai bine o să ne fie un pic mai greu şi acest lucru îl spun resposabil, ştiind că pentru aceasta va trebui să-mi asum cu Guvernul pe care îl reprezint unele măsuri, nu neapărat populare, dar necesare ţării", a afirmat Emil Boc, cu ocazia prezentării, în Parlament, a programului de guvernare al noului Cabinet.

El a subliniat că oamenii s-au săturat de discursuri şi aşteaptă de la ei un lucru simplu: să facă ceea ce trebuie pentru România.

"Anii următori trebuie să fie ani ai raţiunii, ai stabilităţii şi ai cooperării pentru binele comun şi nu ani de ură şi orgolii personale. Cred că suntem acum cu toţii în faţa unui test de maturitate politică, şi anume: avem sau nu capacitatea de-a urmări interesul naţional mai mult decât cel personal sau de grup", a mai spus Emil Boc.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Noul Cabinet Boc are nevoie de 236 de voturi pentru a fi învestit. Votul va fi secret, cu bile.

Miniştrii propuşi să facă parte din Cabinetul premierului desemnat Emil Boc au fost avizaţi favorabil marţi de comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat pe 17 decembrie pe preşedintele Partidului Democrat Liberal, Emil Boc, pentru funcţia de prim-ministru. Şeful statului a insistat că Guvernul ar trebui să fie învestit pe 23 decembrie, pentru a putea depune la Parlament până la sfârşitul anului proiectul bugetului de stat pe 2010.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite