Norica rămâne eterna rezervă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> PNL nu a renunţat la ideea numirii Noricăi Nicolai la Justiţie. Soluţia ar fi restructurarea Cabinetului. Potrivit unui comunicat al instituţiei, premierul Călin Popescu Tăriceanu va

>> PNL nu a renunţat la ideea numirii Noricăi Nicolai la Justiţie. Soluţia ar fi restructurarea Cabinetului.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, premierul Călin Popescu Tăriceanu va fi nevoit să avanseze o altă persoană la şefia Ministerului Justiţiei, în locul Noricăi Nicolai. Judecătorii CCR au decis, cu majoritate de voturi, că între guvern şi Administraţia Prezidenţială există un conflict juridic de natură constituţională în legătură cu numirea lui Nicolai la conducerea Justiţiei şi au dat câştig de cauză şefului statului.

"Preşedintele României poate refuza, o singură dată, motivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru. Primul-ministru este obligat să propună o altă persoană", se arată într-un comunicat al Curţii. Sentinţa de ieri se diferenţiază de cea emisă în aprilie, când CCR s-a pronunţat asupra refuzului preşedintelui de a-l numi pe Adrian Cioroianu la Ministerul Afacerilor Externe.

Atunci, judecătorii l-au obligat pe şeful statului să semneze decretul pe numele lui Cioroianu, arătând că Băsescu nu are drept de veto într-o astfel de situaţie. Luaţi prin surprindere de decizia CCR, liberalii au reacţionat vehement.

PNL merge cu Nicolai, Weber sau Chiuariu


Senatorul Radu Stroe a lăsat să se înţeleagă că instituţia ar trebui desfiinţată, în timp ce alţi jurişti din PNL, printre care fostul ministru al justiţiei Tudor Chiuariu, şi europarlamentarul Renate Weber, au remarcat caracterul antagonic al celor două hotărâri ale instituţiei.

"Dacă judecătorii Curţii Constituţionale decid în 2007 că preşedintele României nu poate refuza numirea unui ministru, în 2008 decid că poate refuza, dar o singură dată, atunci în 2009 vor spune că poate refuza de două ori şi în 2010 - că poate refuza de trei ori?", a comentat Chiuariu, citat de NewsIn. Vicepreşedintele Radu Stroe a precizat că, în funcţie de motivaţia pe care o va publica forul constituţional, PNL ar putea-o propune tot pe Norica Nicolai pentru şefia MJ. Alte variante vehiculate la nivelul conducerii PNL pentru rezolvarea situaţiei din Justiţie ar fi numirea, în funcţia respectivă, a Renatei Weber sau chiar a lui Tudor Chiuariu.

>> În exercitarea atribuţiilor prevăzute de art. 85 alin. (2) din Constituţie, preşedintele României nu are
un drept de veto, dar poate cere primului-ministru să renunţe la propunerea făcută, atunci când constată că persoana propusă nu îndeplineşte condiţiile legale pentru exercitarea funcţiei de membru al guvernului
- decizia Curţii Constituţionale din aprilie 2007 în cazul Cioroianu

>> În exercitarea atribuţiilor prevăzute de art. 85 alin. (2) din Constituţie, preşedintele României poate refuza, o singură dată, motivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru. Primul-ministru este obligat să propună o altă persoană.- comunicatul Curţii Constituţionale din februarie 2008 în cazul Nicolai

Verdictul este ambiguu

Profesorul de drept constituţional Ioan Stanomir (foto) a declarat, citat de agenţia NewsIn, că decizia CCR clarifică relaţiile dintre preşedinte şi premier şi subliniază că şeful statului are dreptul de a interveni în numirea miniştrilor.

Ioan Stanomir a fost de părere că decizia Curţii Constituţionale, care spune că preşedintele poate refuza o singură dată, motivat, numirea unui ministru, înseamnă că şeful statului va fi practic obligat să accepte următoarea propunere pe care o va face şeful guvernului, însă a subliniat că aceasta este o interpretare personală, iar verdictul CCR este "ambiguu" şi ea va putea fi comentată mai pe larg după publicarea motivării deciziei.

Liberalii se gândesc să ceară votul Parlamentului

Premierul Tăriceanu i-a convocat, aseară, pe vicepreşedinţii PNL la o şedinţă restrânsă la Palatul Victoria. Liberalii au trecut în revistă opţiunile pe care le au. Liderii PNL oscilează între desemnarea unui alt ministru al justiţiei şi efectuarea unei remanieri guvernamentale, variantă în care ar fi necesar votul Parlamentului.

Potrivit vicepreşedintelui Ludovic Orban, cei mai mulţi dintre membrii conducerii formaţiunii înclină spre reconfigurarea schemei de portorfolii a actualului cabinet. Restructurarea ar putea fi, conform lui Orban, de mai mică anvergură, sau una mai largă, în ambele situaţii păstrând-o pe Norica Nicolai ca şefă la justiţie. Liberalii nu agreează varianta propunerii unui alt conducător pentru MJ, considerând că astfel ar ceda în faţa lui Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite