Noii membri ai CSM, la mâna Puterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu a cerut reluarea votului din Senat
Preşedintele Traian Băsescu a cerut reluarea votului din Senat

 Senatorii democrat-liberali au decis să invalideze, azi, lista cu candidaţii pentru CSM, pe motiv că nu au fost respectate procedurile de desemnare a acestora. Invalidarea ar întârzia stabilirea noii componenţe a Consiliului, în condiţiile în care mandatul actualilor membri expiră în primele zile ale lui ianuarie. „CSM trebuie să se mobilizeze şi să reorganizeze alegerea, trimiţând o listă care să fie acceptabilă“, a

Convocarea şedinţei Senatului a fost decisă de Biroul Permanent, reunit în urma apelului făcut de preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a cerut într-o scrisoare ca Senatul să ia o decizie în privinţa noilor membri ai CSM până la sfârşitul actualei sesiuni, avertizând că întârzierea ar putea avea consecinţe asupra Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Liderii Opoziţiei, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au reacţionat imediat la scrisoarea lui Băsescu. "Pentru că printre noii membri ai CSM erau judecători şi procurori care se opun lui Băsescu, PDL a primit ordin să nu voteze lista", a replicat Ponta. Antonescu i-a răspuns lui Băsescu tot printr-o scrisoare, în care a argumentat că rolul Senatului în alegerile pentru CSM este doar cel de a verifica procedura de vot şi de a valida lista cu candidaţi în cazul în care nu există contestaţii, orice altfel de ingerinţă fiind inacceptabilă.

Scandal cu prelungiri

Senatorii nu au reuşit, în ultima şedinţă de plen, să-i valideze pe noii membri ai CSM din cauza certurilor dintre Putere şi Opoziţie. PSD şi PNL au cerut atunci vot pe întreaga listă cu candidaţi, în timp ce reprezentanţii PDL au solicitat vot pentru fiecare dintre aceştia. Democrat-liberalii şi-au motivat cererea spunând că trei dintre candidaţi (Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu şi Dan Chiujdea) nu mai au dreptul la un al doilea mandat. Şi Uniunea Naţională a Judecătorilor s-a opus candidaturii acestora şi a sesizat Comisia juridică din Senat. Contestatarii au invocat încălcarea Legii de organizare a CSM. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite