Nivelul de trai şi corupţia, principalele preocupări ale românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

funcţionării instituţiilor este specifică simpatizanţilor Alianţei D.A., în timp ce infracţionalitatea, corupţia şi justiţia interesează în special persoanele la care "a prins" mesajul

funcţionării instituţiilor este specifică simpatizanţilor Alianţei D.A., în timp ce infracţionalitatea, corupţia şi justiţia interesează în special persoanele la care "a prins" mesajul PSD şi PRM.
Autorii cercetării explică acest ultim aspect prin faptul că electoratul social-democraţilor şi al peremiştilor este format, în general, "din oameni săraci", care reclamă injustiţia socială, clivajul dintre cei avuţi şi restul populaţiei. "Determinantă este situaţia socială. Problemele economice sunt pregnante pentru categorii sociale largi, iar resursele de viaţă dictează opţiunile", arată sociologii. Cercetarea în cauză evidenţiază că nivelul de viaţă este tema de interes major pentru indecişii în privinţa votului, precum şi profilul estompat al agendei publice a simpatizanţilor liberalilor şi democraţilor. Agenda publică a românilor rămâne dominată de problemele nivelului de trai, corupţiei şi modului de funcţionare a instituţiilor, mass-media contribuind la conturarea acesteia cu precădere pe temele privind infracţionalitatea, corupţia şi justiţia. 20 la sută din repondenţi pun în prim-plan chestiunile referitoare la calitatea vieţii - preţuri, pensii, locuri de muncă, sănătate şi locuinţe, 22 la sută sunt preocupaţi de corupţie şi justiţie, iar 43 la sută - de instituţii şi educaţie.

Votanţii Alianţei D.A., mai încrezători în presă
La nivel declarativ, principalul motiv pentru care românii "consumă" emisiuni tv îl constituie nevoia de informare. La nivel comportamental însă, funcţia de informare a televiziunii - cea care are impactul maxim din media - este surclasată de funcţia de divertisment. Majoritatea populaţiei consideră că ziariştii sunt bine pregătiţi profesional şi că transmit corect informaţiile obţinute, cu toate că "prezintă părtinitor anumite subiecte sau nu verifică din mai multe surse informaţiile transmise". Studiul mai arată că votanţii Alianţei D.A. acordă destul de mult credit presei, apreciind în proporţie de 33 la sută că jurnaliştii respectă deontologia profesională şi apără buna funcţionare a societăţii. În schimb, 58 la sută din susţinătorii principalului partid de opoziţie - PSD - cred că mass-media apără interese de grup, iar 61 la sută din votanţii PRM au aceeaşi opinie. Privite în ansamblu, rezultatele sondajului arată că majoritatea celor chestionaţi văd mass-media ca servind interesele oamenilor politici, oamenilor de afaceri sau chiar ale jurnaliştilor. 62 la sută din repondenţi cred că presa urmăreşte, în primul rând, să facă profit, iar 57 la sută consideră că presa serveşte interesele populaţiei. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 2.004 persoane, provenite din 18 arii culturale, grupate pe provincii istorice, mediu rezidenţial, mărimea localităţilor urbane şi gradul de dezvoltare al localităţilor rurale. Marja de eroare a sondajului este de plus/minus 2,3 la sută.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite