AUDIO Nika Gilauri, premierul Georgiei: „Am eliminat corupţia prin reguli simple“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Gilauri explică reţeta anticorupţie: reducerea sectorului bugetar şi reglementări clare

Ovidiu Nahoi: Domnule prim-ministru, cum resimte Georgia criza financiară?

Nika Gilauri: Putem spune că a trecut. Cea mai dificilă perioadă a fost anul 2009. Am terminat cu o scădere a PIB cu 3,9, dar dacă ne comparăm cu ţările celelalte din regiune, nu stăm chiar rău. Armenia, minus 15, Ucraina minus 12, Turcia minus 7, Rusia minus 8,5. Doar Azerbaidjan a crescut, datorită rezervelor de petrol. În trimestrul patru din 2009 noi am fost pe zero, iar pentru primul trimestru din 2010 ne aşteptăm la reluarea creşterii.

Citiţi şi:

Moldovenii trec Prutul cu acte româneşti false
Un reportaj fals provoacă panică în Georgia

Ion M. Ioniţă: Aţi luat măsuri speciale pentru ieşirea din criză?

N.G.: În primul rând, ne-au ajutat toate reformele din trecut. Principalul nostru obiectiv a fost să luptăm împotriva corupţiei. Noi nu avem petrol, nu avem gaze. Singura nişă posibilă era să aducem investitori străini. Acum avem doar şase taxe, foarte uşor de calculat, astfel încât să nu fie interpretate într-un fel sau în altul de către funcţionari.

Asta elimină corupţia. În trecut, erau valabile o mulţime de licenţe. Ce e o licenţă? Un ghişeu unde vine un investitor să ia o ştampilă. Şi deodată, acel funcţionar devine extrem de important, iar asta generează corupţie. Le-am desfiinţat, pentru că ne-am dat seama că nu era posibil ca atâţia oameni să fie oneşti. Am păstrat licenţele doar în domenii precum jocuri de noroc sau care ţin de sănătatea populaţiei. Pare ciudat, dar funcţionează. Conform Transparency International, suntem una dintre cele mai transparente ţări, nu numai din regiune, ci din întreaga Europă.

O.N: Care e nivelul taxelor în Georgia?

N.G.: Impozitul pe venit este de 20 la sută. TVA şi impozitul pe profit, de 18 la sută. Impozitul pe proprietate este de mai puţin de unu la sută şi mai avem accizele pe petrol, alcool şi tutun. Asta e tot. Nu avem taxe sociale.

I.M.I.: Dar de unde finanţaţi pensiile, sănătatea?

N.G.: Avem un singur buget şi de acolo finanţăm totul. Am renunţat la bugetul separat al asigurărilor sociale, fiindcă era sursă de corupţie. Şi este mai uşor de gestionat aşa. Acesta e scopul nostru: să facem lucrurile cât mai simple. Iar birocraţii nu le vor putea interpreta într-un fel sau altul, pentru ca apoi să devină surse de corupţie.

O.N.: Şi doar aceste măsuri au fost suficiente ca să ieşiţi din criză?

N.G.: Desigur, nu. Din cauza crizei, fluxurile de investiţii s-au redus. Atunci, noi am lucrat mai puternic cu instituţiile financiare internaţionale.: FMI, Banca Mondială, BERD, Banca de Dezvoltare a Asiei, mai multe. Am căutat să nu depindem de o singură instituţie. Le-am spus: nu ne daţi ideile voastre, venim noi cu ale noastre. Am identificat proiecte în ţară: construcţia de autostrăzi, de drumuri. În domeniul energetic avem nevoie de mai multe conexiuni cu Turcia. De la FMI am primit fonduri doar pentru rezerve şi suport bugetar.

De la Banca Asiatică de Dezvoltare am împrumutat bani pentru proiecte municipale, apă, utilităţi, drumuri. Anul trecut am semnat contracte de 3,7 miliarde de dolari, care acum se află în derulare. Am finalizat anul trecut 1.000 de kilometri de drumuri. În ceea ce priveşte autostrăzile, am construit anul trecut 65 de kilometri, iar anul acesta vom termina încă 100.

Nu uitaţi că Georgia are doar 350 de kilometri, de la un capăt la altul. Suntem însă pe drumul dintre Asia şi Europa. China face comerţ cu Europa, Kazahstanul la fel. Turcia şi Azerbaidjanul trebuie să comunice prin Georgia sau prin Rusia. Dacă vom avea autostrăzi, Georgia va fi ruta preferată în această parte a lumii.

I.M.I.: Populaţia sprijină aceste politici?

N.G.: Da. Mulţi îşi amintesc că acum cinci ani nu era curent electric, corupţia era generalizată, nu existau locuri de muncă. Acum apar locuri de muncă în sectorul privat, nu în sectorul public, deoarece am decis să-l reducem masiv. Dacă nu am fi luat această decizie, probabil că rata şomajului ar fi fost în jur de 8 la sută, nu 14, ca în prezent. Noi am redus sectorul public, dar am crescut lefurile.

O.N.: Care este salariul dumneavoastră?

N.G.: Circa 2.800-2.900 de dolari. Dar avem un sistem de bonusuri. Este ca într-o companie. Eu fixez bonusurile pentru miniştri. La rândul lor, ei pot da prime subordonaţilor. Sunt criterii foarte clare. Ţintele trebuie atinse la data stabilită, altfel nu primesc bonusuri. S-a ajuns să se câştige mai mult decât în sectorul privat, ceea ce poate nu este cel mai bine pe termen lung. Dar avem nevoie în sectorul public de oameni inteligenţi, capabili să ducă o muncă asiduă.

I.M.I.: Sunteţi foarte tânăr, aveţi 35 de ani...

N.G.: Conduc cel mai tânăr guvern din lume. Media de vârstă a cabinetului meu este de 35-36 de ani. Eu aveam 28 de ani când am devenit prima dată ministru.

I.M.I.: Cum vă înţelegeţi cu omologul dumneavoastră, Vladimir Putin?

N.G.: Nu m-am întâlnit niciodată cu colegul meu de la Moscova. În orice caz, noi nu oprim niciun produs rusesc la import. Ei au făcut-o cu produsele noastre. Noi nu am blocat niciun zbor din Rusia. Ei au făcut-o. Noi nu am închis nicio frontieră. Ei au făcut-o. Noi nu am expulzat niciun rus de pe teritoriul nostru. Ei au făcut-o cu georgienii. Noi nu am invadat pe nimeni. Ei au făcut-o.

Acum câţiva ani, când eram ministru al energiei, un jurnalist american a venit la noi ca să scrie despre relaţiile economice dintre Georgia şi Rusia. Şi s-a arătat foarte mirat când, de la aeroport până în oraş, primele panouri publicitare pe care le-a văzut erau ale unor companii din Rusia. Sunt companii ruseşti în Georgia care fac profit şi angajează oameni. Nu avem niciun interes să le scoatem din Georgia! Suntem partenerul loial al oricărui investitor.

Întâmplare din Georgia

Tatăl ministrului de Interne este amendat în trafic. Peste câteva zile, şeful Poliţiei îl informează pe ministru despre acest lucru, iar ministrul decide ca poliţistul care şi-a făcut datoria să primească o primă. După o săptămână, ministrul este sunat de tatăl său: „ Ce-ai făcut? Toţi poliţiştii mă amendează de cum ies cu maşina pe stradă!" Acum câţiva ani, toţi oamenii din Poliţia Rutieră din Georgia, de la general la agent, au fost concediaţi din motive de corupţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite