Nicolai, refuzată pe motiv de nepoată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Băsescu a respins numirea Noricăi Nicolai pentru postul de ministru al justiţiei pentru că "beneficiază" de impresie publică negativă. Printr-o scrisoare adresată premierului,

Preşedintele Băsescu a respins numirea Noricăi Nicolai pentru postul de ministru al justiţiei pentru că "beneficiază" de impresie publică negativă.

Printr-o scrisoare adresată premierului, şeful statului respinge candidatura senatorului liberal. Motivul: percepţia publică negativă cu privire la fapte săvârşite anterior de Norica Nicolai nu este de natură să conducă la creşterea încrederii în justiţia din România. Ludovic Orban a anunţat că PNL o susţine în continuare pe Norica Nicolai pentru funcţia de ministru al justiţiei.

Scrisoarea preşedintelui a ajuns la Palatul Victoria, unde va fi analizată de către juriştii guvernului. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Camelia Spătaru, a precizat că şeful statului va primi un răspuns în cursul zilei de astăzi. Primele reacţii europene nu au întârziat să apară. Hannes Swoboda, vicepreşedintele grupului socialist din Parlamentul European, a declarat că imaginea deteriorată a României se datorează certurilor dintre preşedinte şi premier.


Percepţia negativă se datorează nepoatei


"Stimate domnule prim-ministru, prin prezenta vă solicit să renunţaţi la propunerea de numire în funcţia de ministru al justiţiei a doamnei Norica Nicolai, deoarece percepţia publică negativă cu privire la fapte anterioare în care doamna Nicolai a fost implicată în calitate de senator nu este de natură să conducă la creşterea încrederii în justiţia din România, nici în rândul populaţiei şi nici în rândul partenerilor noştri externi", se arată în scrisoarea preşedintelui.

"Din păcate, reputaţia doamnei Nicolai a fost ştirbită, după cum cunoaşteţi, de implicarea acesteia în incidentul prin care o rudă a domniei sale a fost introdusă în sala Senatului României, prin încălcarea Regulamentului. Legat de acest eveniment s-a creat impresia că ruda doamnei Nicolai a exercitat un drept de vot pe care nu-l avea, substituindu-se doamnei senator, în mod ilegal, dar cu acordul acesteia", continuă preşedintele. Şeful statului i-a sugerat primului-ministru să opteze pentru un candidat independent din punct de vedere politic, "necontroversat, capabil să impună respect din punct de vedere profesional atât în faţa cetăţenilor, cât şi în relaţia cu magistraţii".


Standarde ridicate pentru ministru


În scrisoarea adresată premierului, Traian Băsescu zugrăveşte un portret al ministrului justiţiei. În opinia preşedintelui, "funcţia de ministru al justiţiei implică mult mai mult decât îndeplinirea condiţiilor legale pentru exercitarea oricărei alte funcţii de membru al guvernului". "Funcţia de ministru al justiţiei presupune, printre altele, <> , ţinând cont de faptul că ministrul justiţiei este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, organism format din magistraţi, care trebuie să dea dovadă de onorabilitate ce nu poate să fie umbrită de nicio faptă, şi cu atât mai mult de una de notorietate publică", mai scrie şeful statului.


PNL nu renunţă la Nicolai


Vicepreşedintele liberal Ludovic Orban a declarat că PNL susţine în continuare nominalizarea făcută de premier. "Întreaga carieră a Noricăi Nicolai o recomandă pentru a ocupa poziţia de ministru al justiţiei. (…) Consider că preşedintele va trebui să o numească pe Norica Nicolai în funcţia de ministru", a adăugat Orban, subliniind că PNL îşi va păstra această nominalizare. "Sunt convins că preşedintele Traian Băsescu îşi va îndeplini, în cele din urmă, atributele constituţionale", a mai spus liderul liberal.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite