Nicolae Văcăroiu - noul preşedinte-jucător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducătorul interimar al României va convoca CSAT şi va avea întâlniri săptămânale cu premierul Călin Popescu Tăriceanu şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu Proaspătul preşedinte

Conducătorul interimar al României va convoca CSAT şi va avea întâlniri săptămânale cu premierul Călin Popescu Tăriceanu şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

Proaspătul preşedinte interimar Nicolae Văcăroiu şi-a luat sarcinile în serios, fiind adeptul declarat al unui rol activ, implicat în guvernarea ţării. "Instituţia prezidenţială trebuie să fie acel factor de stimulare, de a atrage atenţia că într-un sector lucrurile nu merg bine", a declarat, sâmbătă, Nicolae Văcăroiu, după o primă vizită efectuată la Palatul Cotroceni.

Noul şef al statului are planuri mari pentru cele circa 30 de zile, cât va conduce ţara. Văcăroiu a spus că se va vedea săptămânal cu premierul Tăriceanu, precum şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Nicolae Văcăroiu a pronunţat şi o serie de probleme acute legate de priorităţile legislative care condiţionează respectarea angajamentelor şi un raport favorabil din partea Comisiei Europene. Printre iniţiativele "întârziate", Nicolae Văcăroiu a enumerat p roiectul Legii ANI, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. "Ea (n.r. - ANI) stă pe loc la Senat nu din cauza noastră. Noul ministru al justiţiei a venit cu observaţii şi propuneri şi sper ca săptămâna viitoare să o avem în Senat", a declarat Văcăroiu. Totodată, el a vorbit despre problemele legate de asimilarea rapidă a acquis-ului comunitar, de buna funcţionare a Agenţiei de Plăţi în Agricultură, de derularea programului de investiţii. "Mi-aş dori ca guvernul să fie mai activ, să nu se mai repete situaţia de anul trecut, când numai un sfert din cheltuielile de capital pentru infrastructură au fost folosite. Nu ştiu dacă legea e de vină. O să-i rog pe colegii mei din parlament să o vadă. Este un exces de birocraţie în derularea licitaţiilor", a arătat preşedintele interimar al României.

CSAT, convocat pentru legile siguranţei

Văcăroiu a anunţat că este posibil ca în perioada următoare să fie convocat CSAT, unul dintre subiectele ce vor fi puse în dezbatere fiind legile securităţii naţionale. "S-ar putea să facem o nouă convocare a CSAT, pentru o discuţie cu noile elemente apărute în cazul legilor securităţii naţionale, inclusiv o întrevedere cu premierul Tăriceanu, astfel încât acest pachet de legi să îl adoptăm şi să îl punem în funcţiune", a declarat preşedintele interimar.

Barroso, informat despre criză

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, a fost informat telefonic de preşedintele suspendat Traian Băsescu şi de premierul Călin Popescu Tăriceanu despre criza din România. Conform unei declaraţii de presă remise de Secretariatul biroului preşedintelui CE, preşedintele suspendat Traian Băsescu şi primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu au ţinut să-l informeze pe preşedintele Barroso în legătură cu situaţia din România de după suspendarea din funcţie a şefului statului. Potrivit sursei citate, Barroso le-a mulţumit celor doi pentru că l-au contactat şi şi-a exprimat dorinţa ca această criză să fie rezolvată de instituţiile din România cu respectarea principiilor democratice şi constituţionale, cât de repede posibil.

"Părerea mea"

Preşedintele interimar şi-a exprimat o părere personală potrivit căreia în cazul în care referendumul de demitere a lui Traian Băsescu este invalidat din cauza absenţei la urne, şeful statului revine în funcţie, însă interpretarea unei astfel de situaţii, a adăugat Văcăroiu, aparţine CCR. "Dacă mă întrebaţi pe mine, faptul că oamenii nu se prezintă la vot înseamnă că nu şi-au exprimat dorinţa de a-l demite pe preşedinte, chiar dacă se pronunţă doar 30%", a declarat preşedintele interimar Nicolae Văcăroiu, precizând cu formula care l-a consacrat din perioada 1992-1996, când a fost prim-ministru, "părerea mea", că vorbeşte în nume propriu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite