Nicolae Ceauşescu, un dictator “sărac şi cinstit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii au căutat conturile lui Ceauşescu şi nu au găsit nimic. Nicolae Ceauşescu nu a avut conturi bancare sau averi depozitate în afara ţării. Aceasta este concluzia Comisiei parlamentare de anchetă asupra averii fostului dictator.

Plenul celor două Camere a adoptat, ieri, raportul comisiei speciale, înfiinţată în octombrie 2006, la iniţiativa conservatorului Dan Voiculescu. Dezbaterea documentului le-a permis unora dintre parlamentari să-l laude de la tribună pe fostul
dictator.

“Nicolae Ceauşescu a fost un om mai mult decât cinstit în comparaţie cu hoţii de astăzi”, a spus fostul peremist Dragoş Dumitriu. El a cerut publicarea unui raport al cheltuielilor făcute în perioada postdecembristă pentru căutarea “acestei fantome numite averile lui Ceauşescu”.

Arhitecta Casei Poporului, deputata PRM Anca Petrescu, l-a caracterizat şi ea pe fostul preşedinte drept “un om foarte cinstit şi un mare patriot”.

Părere unamimă: Conturile n-au existat

Concluziile raportului menţionează că nu există niciun dubiu că Nicolae Ceauşescu nu a avut bani sau aur în alte state. “Toţi cei audiaţi, fără excepţie, au insistat asupra faptului că Nicolae Ceauşescu nu vedea niciun motiv pentru care să depoziteze bani în afara ţării atâta vreme cât era convins că are controlul total asupra situaţiei interne”, susţin membrii Comisiei parlamentare.

În cadrul audierilor, guvernatorul BNR a declarat că “Nicolae Ceauşescu a vândut o parte din rezerva de aur ca să plătească datoria externă, a plătit cu vreo 40 de tone şi a răscumpărat 20 (…) Nu a fost nicio deviere de fonduri şi nu s-au confirmat zvonurile că le-ar fi dus în altă parte, cel puţin un gram de aur (…)”.

Constantin Anghelache, fost şef al unităţii Aport Valutar Special (AVS), a precizat că fostul dictator “nu avea în cap să mute banii ţării în altă parte”. “Banii erau ai lui, ţara era a lui, muncitorii erau ai lui”, a afirmat Anghelache.

Şefa Departamentului de Operaţiuni speciale al BRCE,­ Rodica Vlaicu, le-a spus parlamentarilor că “Nicolae Ceauşescu nu a avut niciodată, nici el, nici ea, cont în bancă” şi că “Nicu a avut vreo 11.000 de schillingi (moneda austriacă – n.r.), o sumă absolut modică în momentul în care s-a tras cortina”.

Petre Roman, fost premier, a subliniat şi el la audieri că “în ceea ce priveşte conturile lui Ceauşescu, lucrurile sunt foarte clare, nu cred că a avut aşa ceva”.

Cine a fost audiat

Mugur Isărescu – fost preşedinte al Comisiei guvernamentale pentru identificarea şi recuperarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului de către Nicolae Ceauşescu şi colaboratorii săi
Viorel Manole – şef al serviciului financiar-contabil al ICE Dunărea.
Petre Mihai Băcanu – jurnalist, fost redactor-şef la „România liberă“.
Dan Voiculescu – senator, fost director Crescent
Aristotel Stămătoiu – şef al UM 0107/AVS
Constantin Anghelache – şef al Agenţiei Economice.
Rodica Vlaicu – şef al Departamentului de Operaţiuni speciale, Banca Română de Comerţ Exterior.
Petre Roman –  fost prim-ministru

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite