Nici opoziţia nu crede în moţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nici opoziţia nu crede în moţiune
Nici opoziţia nu crede în moţiune

PNL şi UDMR se află la cea de-a doua moţiune, după ce, în mai, Parlamentul a respins-o pe cea intitulată „Marea păcăleală PSD-PDL“. Parlamentarii PNL şi UDMR vor depune, cel mai probabil astăzi, o moţiune de cenzură împotriva salarizării unitare, pe care Guvernul şi-a asumat, marţi, răspunderea.

Senatorii şi deputaţii PNL şi UDMR s-au reunit, ieri, pentru a elabora textul moţiunii. „Ne-am întâlnit şi am stabilit principalele capitole ale moţiunii, urmând să lucrăm separat până seara.

Mâine-dimineaţa vom avea consultări pe textele mai sensibile, iar după ora 16.00 cred că vom putea depune moţiunea“, a declarat deputatul liberal Eugen Nicolăescu. Ca urmare a deciziei UDMR, moţiunea de cenzură va viza doar unul din cele trei proiecte de lege pe care Executivul şi-a asumat răspunderea.

Un simplu exerciţiu democratic

„Guvernul a recurs la trei asumări ale răspunderii într-o singură zi, forţând la limită prevederile Constituţiei. Noi nu vrem să facem trei moţiuni de cenzură, una singură e de ajuns“, a explicat deputatul UDMR Marton Arpad. El a adăugat că a fost aleasă ca temă a moţiunii legea salarizării unitare a bugetarilor, deoarece în acest act normativ „se regăsesc cele mai grave probleme“.

Reprezentanţii opoziţiei recunosc că moţiunea de cenzură are, practic, şanse nule să fie votată în Parlament şi să provoace căderea Cabinetului Boc. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că nu crede că moţiunea va trece pentru că PSD „va continua să se comporte în maniera“ avută la asumarea răspunderii. „Noi ne facem datoria de opoziţie. Avem obligaţia de a atenţiona asupra greşelilor Guvernului. Cred că de pe urma moţiunii vor câştiga cetăţenii, pentru că vor fi informaţi cu privire la ceea ce îi aşteaptă“, a spus şi liberalul Eugen Nicolăescu.

Şi liderul UDMR, Marko Bela, a admis că moţiunea nu are şanse să fie adoptată, dar a afirmat că va fi un prilej pentru ca formaţiunile de opoziţie să-şi expună opiniile. Pe de altă parte, premierul Emil Boc a susţinut că nu îl sperie moţiunea de cenzură, atât timp cât ştie că face „ceea ce trebuie pentru România“.

PSD vrea stabilitate

Moţiunea nu pare a avea sorţi de izbândă, în condiţiile în care este de presupus că PDL va vota împotrivă, iar liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat că Guvernul are nevoie de stabilitate. „O criză politică ar fi un act de iresponsabilitate“, a avertizat Geoană. El a susţinut însă că există pericolul ca moţiunea să fie votată de unii parlamentari ai PDL pentru a pune în aplicare „planul lui Traian Băsescu de a elimina PSD de la guvernare“.

„PNL şi UDMR au de câştigat“

image

Stelian Tănase, analist politic



„Opoziţia are datoria să depună moţiuni pentru că altfel «vegetează». Dar nu cred că se va întâmpla ceva cu această moţiune. Va fi un joc al lui Geoană şi Băsescu, amândoi urmărind să intre în turul doi. Geoană este cel care pierde pentru că ar fi trebuit să iasă de la guvernare. PNL şi UDMR au de câştigat pentru că «îşi arată colţii» şi îşi cresc forţa de negociere pentru ceea ce va urma după alegeri“.

„Geoană este cel care pierde“

image

Bogdan Teodorescu, analist politic



„Ne putem aştepta la surprize în Parlament pentru că votul va fi secret, iar la PSD s-ar putea să funcţioneze politica grupurilor de interese. Dar nu cred că moţiunea va trece. Geoană este cel care are de pierdut de pe urma moţiunii, fiind considerat vinovat pentru ambivalenţa de a fi şi la putere şi în opoziţie. De cealaltă parte, Băsescu şi Antonescu stau pe poziţii şi câştigă puncte“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite