Negoiţă şi Oprescu capi de serie la primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul sectorului 3, Liviu Negoiţă, şi senatorul PSD Sorin Oprescu se situează pe primele locuri în preferinţele bucureştenilor, potrivit celui mai recent sondaj de opinie. Liviu

Primarul sectorului 3, Liviu Negoiţă, şi senatorul PSD Sorin Oprescu se situează pe primele locuri în preferinţele bucureştenilor, potrivit celui mai recent sondaj de opinie.

Liviu Negoiţă, primarul sectorului 3, este cel mai bine cotat în cursa pentru primăria Capitalei. Dacă duminica viitoare bucureştenii ar fi chemaţi la vot să-şi aleagă edilul-şef, Negoiţă ar obţine cel mai ridicat scor, 19,3 la sută.

Pe locul doi s-ar situa Sorin Oprescu (16,2%), urmat de Silviu Prigoană (14%). Niciun candidat nu va reuşi să se impună în primul tur. Acestea sunt rezultatele celei mai recente cercetări conduse de sociologul Marius Pieleanu.

Sondajul, efectuat între 25 ianuarie şi 17 februarie 2008, arată că Liviu Negoiţă ar obţine cel mai mare scor - 19,3 la sută. Sorin Oprescu ar obţine 16,2 la sută, Silviu Prigoană - 14 procente, Victor Ponta - 13,4%, iar Gigi Becali - 8,7%. Sub zece la sută ar obţine Vasile Blaga (6,2%), Adriean Videanu - 5%, Ludovic Orban - 4,5% şi Cozmin Guşă - 4,2 procente. Deşi Negoiţă ar câştiga cele mai multe voturi, el nu ar reuşi să obţină fotoliul de primar din primul tur. Trei sferturi din repondenţi spun că nu ar prefera un independent pentru postul de primar general.


Oprescu şi Ponta bat tot


Sorin Oprescu sau Victor Ponta ar câştiga detaşat Primăria Capitalei, dacă ar intra în turul doi de scrutin, în faţa posibililor contracandidaţi, lucru care nu este valabil şi pentru Marian Vanghelie. Astfel, la întrebarea "Pe cine aţi vota, în turul al II-lea, dintre Sorin Oprescu şi ... ?", rezultatele au relevat că Oprescu ar obţine 59% din voturi în faţa lui Vasile Blaga, care ar obţine doar 41%, şi 54% în faţa lui Silviu Prigoană, care ar obţine 46%.

Senatorul PSD ar câştiga (60%) şi în faţa lui Ludovic Orban, care ar obţine doar 32% şi s-ar impune (54%) în faţa lui Liviu Negoiţă, care ar obţine doar 46 de procente. Cel mai bun rezultat în turul doi, Oprescu l-ar obţine concurând cu Gigi Becali (69% faţă de 31%) şi cu Cozmin Guşă (68% în comparaţie cu 32%).


Într-un duel în turul doi cu Adriean Videanu, Sorin Oprescu ar lua 63 la sută din voturile bucureştenilor, în timp ce primarul general în funcţie ar câştiga doar 37 la sută. Din cercetare mai reiese că şi Victor Ponta ar câştiga detaşat Primăria Capitalei în turul doi. Ponta s-ar impune în faţa lui Videanu cu o diferenţă de 26 de procente, iar în lupta cu Vasile Blaga ar lua cu 18 la sută mai mult decât democratul (59% faţă de 41%). Cei mai periculoşi contracandidaţi pentru Ponta par să fie Silviu Prigoană şi Liviu Negoiţă, pe care i-ar învinge cu o diferenţă de doar opt la sută.


Vanghelie pierde în faţa lui Videanu


Acelaşi sondaj arată că, dacă ar ajunge în turul secund, Marian Vanghelie ar pierde Primăria Capitalei în faţa lui Silviu Prigoană, Liviu Negoiţă, Vasile Blaga şi Adriean Videanu. Primarul sectorului cinci ar reuşi însă să îi devanseze pe Ludovic Orban, Gigi Becali şi Cozmin Guşă. Vanghelie ar câştiga în faţa lui Orban, cu 53% la 47%, l-ar învinge pe Becali, cu 51% la 49% şi pe Cozmin Guşă, cu 51% la 49%.


Aceeaşi cercetare precizează îl creditează pe Liviu Negoiţă cu 25,5% intenţii de vot dintre candidaţii PDL la Primăria Capitalei, pe Vasile Blaga cu 21,2% şi pe Adriean Videanu cu 15,8%. Dintre posibilii candidaţi PSD, cercetarea îi creditează pe Sorin Oprescu, cu 46,7%, Victor Ponta, cu 31,6% şi Marian Vanghelie cu 21,7%.

Un gospodar independent

Potrivit sondajului, trei sferturi din repondenţi nu vor un independent pentru postul de primar general. Cea mai importantă trăsătură a edilului-şef este, după cum spun 27,5% din cei intervievaţi, să fie un bun gospodar. "Să fie un om educat", crede un sfert că e cea mai importantă caracteristică, în timp ce 17,4% cred că important este "să fi dovedit că se ţine de cuvânt".

Zece la sută vor ca primarul general al Bucureştiului să lupte împotriva corupţiei, iar 7,6 la sută cred că important este ca primarul să aibă autoritate. Pentru 5,5 la sută, cel mai important la edilul-şef este "să vorbească pe înţelesul oamenilor".

Aproape jumătate din repondenţi (41%) spun că sunt "destul de mulţumiţi" de felul în care trăiesc. Peste o treime, 38%, declară că peste un an crede că va trăi "aproximativ la fel", în timp ce 35,5 la sută cred că vor trăi mai bine şi doar 20,5 la sută sunt de părere că vor trăi mai prost. Sondajul a fost efectuat în perioada 25 ianuarie-17 februarie 2008, pe un eşantion de 1.150 subiecţi cu reşedinţa în Bucureşti. Eroarea medie este de plus minus 3 procente.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite