Negocierile, ultima şansă pentru alegerile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele vor să fixeze data scrutinului în funcţie de propriile interese electorale Liderii partidelor parlamentare ar putea număra pe degetele de la o mână invitaţiile la consultări

Partidele vor să fixeze data scrutinului în funcţie de propriile interese electorale

Liderii partidelor parlamentare ar putea număra pe degetele de la o mână invitaţiile la consultări ce le-au fost transmise de către Traian Băsescu. În septembrie 2005, preşedintele a vrut să-i convingă pe şefii partidelor de necesitatea introducerii scrutinului uninominal şi a parlamentului unicameral. La vremea aceea, întâlnirea nu a avut niciun rezultat. Acum, se pare că se va întâmpla acelaşi lucru, întrucât Geoană, Tăriceanu, Vadim Tudor şi Voiculescu cer amânarea alegerilor europarlamentare sub pretextul clarificării problemei referendumurilor asupra suspendării preşedintelui şi a votului uninominal. Chemarea românilor la urne, în luna mai, pentru a-şi desemna reprezentanţii în Legislativul de la Bruxelles, le-ar strica socotelile electorale atât pesediştilor, peremiştilor şi conservatorilor, cât şi liberalilor. Toţi caută un răgaz pentru a-şi spori şansele de a obţine mai multe mandate de eurodeputaţi. De cealaltă parte, democraţii speră să-l poată folosi ca "locomotivă" pe Traian Băsescu. UDMR vrea să bată fierul cât e cald şi să nu le dea timp radicalilor maghiari pentru a câştiga simpatizanţi.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut liderilor partidelor parlamentare, printr-o scrisoare, să nu amâne desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European. "A-i informa pe cetăţeni cu privire la rolul Parlamentului European şi a le oferi ocazia legitimă de a-şi exprima opţiunile în această direcţie reprezintă, din punctul meu de vedere, prioritatea absolută a etapei postaderare. Din acest motiv, vă rog să nu acceptaţi, sub niciun motiv conjunctural, modificarea calendarului deja stabilit pentru alegerile europene. Data fixată, 13 mai 2007, trebuie să devină testul maturităţii noastre politice, în calitate de nou stat-membru al Uniunii Europene", se arată în documentul amintit. Şeful statului le-a pus în vedere destinatarilor că nu pot beneficia de respectul partenerilor comunitari şi nici de încrederea cetăţenilor români dacă amână nejustificat euroalegerile.

PSD: Băsescu e capul răutăţilor

Liderul PSD, Mircea Geoană, a răspuns sâmbătă demersului prezidenţial tot printr-o scrisoare deschisă, în care a arătat că motivul pentru care social-democraţii cer amânarea alegerilor europarlamentare este criza politică declanşată de şeful statului. "Adevărata cauză, domnule preşedinte, sunteţi dumneavoastră. Când aţi început acest adevărat război, nu v-a păsat nici de ţară şi nici de imaginea ei în lume. V-a interesat un singur lucru, să vă doborâţi, cu orice mijloace, adversarii. Atunci nu ştiaţi că vom avea alegeri pentru Parlamentul European?".

PNL şi Opoziţia, umăr la umăr

Rezolvarea crizei politice interne, generată de războiul preşedinte-premier, are prioritate, în viziunea Opoziţiei, faţă de organizarea alegerilor pentru desemnarea reprezentanţilor României în Parlamentul European. De fapt, PSD, PRM şi PC au în vedere îmbunătăţirea propriilor performanţe electorale de pe urma scandalului continuu dintre Palate. Convalescenţa social-democraţilor, după aproape doi ani de lupte interne, este departe de a se fi încheiat. Peremiştii lui Corneliu Vadim Tudor resimt din plin efectele ascensiunii partidului condus de Gigi Becali, iar conservatorii nu reuşesc să salte în sondaje, în pofida faptului că Dan Voiculescu a devenit din ce în ce mai vocal. Nici liberalilor nu le-ar strica o perioadă mai lungă de precampanie, deoarece refuzul democraţilor de a candida pe liste comune cu PNL şi "schisma" produsă de oamenii lui Theodor Stolojan au şubrezit partidul. Calculele făcute de Tăriceanu&Co nu dau mai mult de şapte mandate în dreptul propriei formaţiuni.

Democraţii şi udemeriştii sunt singurii care ar avea de pierdut de pe urma amânării euroalegerilor. Liderii PD intenţionează să-l folosească pe şeful statului pe post de locomotivă electorală, iar programarea scrutinului pentru toamna acestui an şi organizarea, în prealabil, a unui referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu ar putea avea rezultate catastrofale asupra scorului vizat. Pediştii vor să profite şi de poziţia bună de care se bucură, în prezent, în sondaje şi să evite confruntarea cu electoratul după o perioadă în care s-ar putea eroda serios. Şi UDMR are tot interesul să se prezinte cât mai repede în alegerile pentru PE pentru a nu le permite radicalilor din UCM să se întărească şi să atragă din votanţii Uniunii.

PD atacă la Curtea Constituţională comisia anti-Băsescu

Liderul PD, Emil Boc, a anunţat, ieri, că democraţii vor contesta la Curtea Constituţională înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă a şefului statului. Boc a explicat că, potrivit Legii fundamentale, preşedintele nu poate răspunde în faţa unei comisii de anchetă, ci doar în faţa parlamentului. Potrivit liderului PD, articolele din regulamentul şedinţelor comune ale celor două Camere referitoare la instituirea unei comisii de anchetă pentru preşedintele României sunt neconstituţionale. Boc a spus că o anchetă parlamentară presupune "desfăşurarea unor activităţi de strângere de probe, printre care şi aceea de a-l chema, pentru a fi audiat, pe cel anchetat", în acest punct intervenind neconstituţionalitatea înfiinţării comisiei respective.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite