Negocierile dintre România şi SUA pe tema scutului antirachetă încep joi la Bucureşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rachete de interceptare SM-3
Rachete de interceptare SM-3

Negocierile oficiale cu SUA pe tema instalării scutului antirachetă pe teritoriul României au început joi, a anunţat MAE, precizând că o delegaţie condusă de Ellen Tauscher, subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, se află la Bucureşti în perioada 17-18 iunie.

Potrivit MAE, Bogdan Aurescu. secretar de stat pentru afaceri strategice în MAE,  va conduce delegaţia română, care va avea o componenţă inter-instituţională, informează Mediafax.

"Programul vizitei cuprinde o întrevedere a şefilor celor două delegaţii, pentru discutarea aspectelor de securitate de interes reciproc, inclusiv a aspectelor legate de participarea la apărarea antirachetă şi agenda comună de neproliferare, urmată de discuţii în plenul delegaţiilor.

"Vizita delegaţiei SUA pune în evidenţă nivelul de excelenţă şi substanţa Parteneriatului Strategic româno-american, angajamentele comune asumate în cadrul NATO, precum şi acţiunea comună, în spiritul parteneriatului bilateral pentru abordarea provocărilor globale actuale", precizează MAE.

Cei doi oficiali - Ellen Tauscher şi Bogdan Aurescu - vor susţine declaraţii de presă, joi, la MAE.

La 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat acceptarea invitaţiei părţii americane, transmisă de preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la dezvoltarea abordării adaptive în etape a sistemului de apărare antirachetă din Europa.

Negocierile ar urma să dureze între un an şi un an şi jumătate, dar etapa care incepe astăzi a fost precedată de contacte între experţii celor doua parti.

Noua abordare garantează acoperirea integrală a teritoriului României împotriva posibilelor ameninţări reprezentate de rachetele cu rază scurtă sau medie de acţiune.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite