Negocieri pentru Comisia de Muncă din Cameră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puterea şi Opoziţia îşi dispută majoritatea în comisia de Muncă de la Camera Deputaţilor, după ce numărul membrilor a fost suplimentat cu nouă. Miza o reprezintă Legea pensiilor care urmează să intre în dezbaterea comisiei.

Cele nouă locuri cu care a fost suplimentată comisia de Muncă vor fi împărţite între grupurile parlamentare în funcţie de ponderea care le revine în cameră", a declarat pentru „Adevărul" vicepreşedintele PDL Ioan Oltean. Potrivit explicaţiilor democrat-liberalului, fiecare grup ar urma să propună un număr de membri, care consideră că ar trebui să-i revină din cei nouă. Negocierea va avea loc între liderii grupurilor parlamentare."Noi, la o primă estimare, credem că PDL ar trebui să aibă trei membri în plus", a mai spus Oltean. Liderul grupului, Eugen Nicolicea, a precizat că independenţii vor propune să aibă în comisie încă un membru.

Independenţii pot să fie reprezentaţi în Comisia de Muncă precum şi în celelalte comisii permanente ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, care a decis că hotărârea plenului privind constituirea grupului deputaţilor independenţi nu încalcă legea fundamentală. Noii membri ai Comisiei de Muncă vor fi nominalizaţi după încheierea negocierilor între liderii de grup privind repartiţia locurilor.

Legea pensiilor urmează să intre în dezbaterea comisiei săptămâna viitoare. Puterea ar vrea ca discuţiile să se rezume doar la problema vârstei de pensionare, 63 de ani la femei şi 65 la bărbaţi, după cum a cerut preşedintele Traian Băsescu în cererea de reexaminare a legii. În schimb, Opoziţia va încerca să impună anumite amendamente, printre care cel referitor la menţinerea punctului de pensie la 45 % din salariul mediu brut. Miza este cu atât mai mare cu cât Camera Deputaţilor va decide forma finală a Legii pensiilor trimisă la reexaminare de şeful statului.

Iniţiativa suplimentării numărului de membri ai Comisiei de Muncă a aparţinut PDL, care a reuşit, cu o mobilizare exemplară a parlamentarilor Puterii, să o treacă de votul plenului. preşedintele Comisiei, Victor Paul Dobre (PNL).

Cei 31 de membri câţi numără comisia după suplimentare, s-ar putea trezi în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea. Motivul: lipsa unui spaţiu adecvat. „Nu avem o sală pentru atât de mulţi membri", s-a plâns şeful comisiei, liberalul Victor Paul Dobre.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite