Negocieri la Cotroceni cu săbiile pe masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii au amânat o decizie privind excluderea PD de la guvernare, dar premierul le-a solicitat lui Blaga şi Macovei să plece dacă nu respectă hotărârile Executivului Consultările de

Liberalii au amânat o decizie privind excluderea PD de la guvernare, dar premierul le-a solicitat lui Blaga şi Macovei să plece dacă nu respectă hotărârile Executivului

Consultările de la Palatul Cotroceni dintre preşedinte şi liderii partidelor parlamentare anunţă, mai degrabă, o nouă bătălie politică între Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu, decât dezamorsarea conflictului dintre cei doi. Liberalii par hotărâţi să insiste asupra plecării democraţilor din guvern, în vreme ce PD îl avertizează pe premier că "nu a moştenit de la părinţi" Cabinetul pe care îl conduce. Pe fondul tensiunilor din Alianţa D.A., pesediştii se arată rezervaţi. Dacă susţinătorii lui Ion Iliescu resping orice compromis cu preşedintele Băsescu, "aripa Geoană" din PSD dă semne că nu ar refuza negocierile.

Conducerea PNL nu a luat încă nicio decizie privind scoaterea PD de la guvernare. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a refuzat în şedinţa de ieri să supună la vot acest subiect, apreciind că partidul trebuie să aştepte consultările de astăzi de la Cotroceni.

Potrivit unor surse liberale, vicepreşedintele Ludovic Orban a fost cel care a propus excluderea pediştilor din cabinet. Orban ar fi arătat că liberalii trebuie să pună capăt cât mai repede acestei situaţii şi să se prezinte în parlament cu un guvern monocolor. Sursele citate au arătat că primul-ministru nu a vrut să ceară acordul Biroului pentru scoaterea PD de la guvernare, relatând, în schimb, că a avut o discuţie "tranşantă" cu miniştrii democraţi Vasile Blaga şi Monica Macovei şi că aşteaptă ca aceştia să demisioneze ca urmare a refuzului de a contrasemna ordonanţa privind amânarea euroalegerilor.

Vicepreşedintele PNL Crin Antonescu a declarat, după şedinţa de ieri, că "din punct de vedere administrativ, restructurarea nu este o prioritate foarte urgentă pentru premier". "În ceea ce priveşte raporturile cu PD, premierul are toată susţinerea PNL să impună la nivelul guvernului principiul solidarităţii guvernamentale, să ia decizii ferme în privinţa miniştrilor care nu doresc să se supună acestui principiu", a spus Antonescu.

Premierul, în fruntea delegaţiei PNL

Tăriceanu va merge, de această dată, la consultările de la Cotroceni, însoţit de vicepreşedinţii Crin Antonescu şi Teodor Meleşcanu. Antonescu a precizat ieri că liberalii îi vor comunica şefului statului că îl socotesc principalul vinovat pentru criza politică prin care trece România şi responsabil pentru deteriorarea relaţiilor dintre PNL şi PD. "Nu vedem ce ar putea face preşedintele şi cum ar putea găsi el o soluţie. Conform Constituţiei şi realităţii din teren, noi avem un guvern cât se poate de legitim. Dacă alte soluţii s-ar putea căuta, nu preşedintele României, conform Constituţiei, este acela care e chemat să le caute, ci premierul şi partidele politice parlamentare. Rolul preşedintelui ar putea surveni doar dacă am avea un guvern demisionar sau demis în urma unei moţiuni de cenzură", a adăugat vicepreşedintele PNL.

PD îl ameninţă pe premier cu retragerea sprijinului politic

Partidul Democrat a avertizat, ieri, că, în cazul în care liberalii vor continua atacurile la adresa miniştrilor democraţi, şi PD i-ar putea retrage sprijinul premierului Tăriceanu. "Dacă aceste atacuri continuă, PD ia în calcul retragerea sprijinului politic pentru primul-ministru", a declarat preşedintele PD, Emil Boc. El a refuzat însă să spună dacă o astfel de măsură ar presupune plecarea miniştrilor PD din guvern. "Nu este cabinetul lui Călin Popescu Tăriceanu cu care a venit de acasă, moştenit de la părinţi", l-a completat ministrul transporturilor, Radu Berceanu (PD), pe Emil Boc.

Ieri, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PD, conducerea acestui partid a reafirmat faptul că miniştrii PD nu vor părăsi Executivul de bunăvoie. "L-am avertizat încă de săptămâna trecută pe primul-ministru: nu are nicio şansă să scoată PD de la guvernare, ministru cu ministru", a spus Boc. El a arătat că Tăriceanu poate opta între a guverna cu PD sau a-şi "oficializa" relaţia cu PSD.

Anticipatele, soluţia democraţilor

Preşedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a susţinut că singura soluţie la actuala situaţie politică ar fi alegerile anticipate, iar democraţii vor susţine această propunere la discuţiile care vor avea loc astăzi la Palatul Cotroceni. "Amânarea alegerilor pentru Parlamentul European creează premisele unei crize politice. Suntem în faţa unei crize, fără să întrezărim o altă soluţie", a teoretizat Videanu. Preşedintele executiv al PD a spus că, în actualele condiţii, dacă ar avea loc astfel de alegeri, este "puţin probabil" ca PD să candideze alături de PNL, în cadrul Alianţei D.A. Delegaţia PD care va participa astăzi la discuţiile de la Cotroceni va fi formată din zece persoane, inclusiv preşedintele Emil Boc şi preşedintele executiv Adriean Videanu.

Berceanu îşi critică şeful

Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a lansat, ieri, un atac neobişnuit de dur la adresa şefului său pe linie de guvern, premierul Tăriceanu. Berceanu l-a acuzat pe Tăriceanu că acţionează împotriva PD la sfaturile a doi consilieri de origine israeliană, Arthur Finkelstein şi Tal Silberstein. "Cer primului-ministru să nu fie interpretul jalnic al partiturii scrise de Silberstein şi Frankenstein (sic!). Nu accepta ca acest cuplu să fie primul-ministru al României", a spus Berceanu. El s-a plâns că, în primele luni ale acestui an, la Ministerul Transporturilor au fost declanşate mai multe controale, iar acum se mai pregăteşte unul iniţiat de Ministerul Finanţelor.

Şeful guvernului respinge anticipatele

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a calificat, ieri, ideea de organizare a alegerilor anticipate drept "o nouă abordare greşită" a democraţilor şi reprezintă "singura idee politică majoră" a PD din 2005. Tăriceanu i-a acuzat pe pedişti că au copiat de la preşedintele Traian Băsescu modalitatea distructivă de a face politică. Liderul liberal a afirmat că la originea situaţiei din ultima vreme din România se află şeful statului care, prin intervenţiile în afara cadrului constituţional, a dinamitat tot ce s-a construit după alegerile din 2004.

Mircea Geoană spune că PSD stă în Opoziţie

Delegaţia cu care social-democraţii se vor prezenta la Palatul Cotroceni îl va avea în frunte pe preşedintele partidului, Mircea Geoană. Din delegaţie vor mai face parte secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, şi cinci vicepreşedinţi: Cristian Diaconescu, Ilie Sârbu, Mihai Tănăsescu, Dan Nica şi Liviu Dragnea. Surse din interiorul partidului susţin că social-democraţii se vor duce la consultări cu o temă fără miză politică. Aceleaşi surse au mai spus că, în urma unei întâlniri informale de ieri seară de la un restaurant din Bucureşti, liderii PSD au hotărât să nu accepte nicio propunere venită din partea preşedintelui Băsescu, a liberalilor sau a democraţilor, decizând să nu susţină nici varianta unui guvern de tehnocraţi, nici pe cea a unui guvern de uniune naţională. Decizia conturată în urma întâlnirii de ieri a fost ca PSD să rămână în Opoziţie şi să susţină, condiţionat, un guvern minoritar.

Mandatat să-l asculte cu "maximă atenţie" pe Băsescu

Vicepreşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că preşedintele partidului, Mircea Geoană, este mandatat de către Biroul Permanent Naţional să asculte cu "maximă atenţie" propunerile preşedintelui Traian Băsescu. Vicepreşedintele PSD a mai spus că social-democraţii nu sunt interesaţi sub nicio formă să intre la guvernare. "PSD este un partid de opoziţie şi nu concepe asocierea cu niciun partid de dreapta.

Aşteptăm ca premierul Călin Popescu Tăriceanu să propună un guvern restructurat", a afirmat Dragnea. Liderul PSD a mai spus că, la consultările politice de astăzi, preşedintele Băsescu nu va propune asocierea la guvernare a PSD, ci va veni cu "o propunere exclusivă", fără să menţioneze însă care va fi această propunere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite