Negociaţi pe axa Belgrad-Kosovo!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Serbiei, Boris Tadic, a făcut o vizită-fulger în România, unde a fost sfătuit de Traian Băsescu să nu se izoleze de Uniunea Europeană. Preşedintele sârb, aflat ieri în

Preşedintele Serbiei, Boris Tadic, a făcut o vizită-fulger în România, unde a fost sfătuit de Traian Băsescu să nu se izoleze de Uniunea Europeană.

Preşedintele sârb, aflat ieri în vizită oficială la Bucureşti, a declarat că Serbia nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo şi va continua lupta pe cale paşnică pentru păstrarea integrităţii teritoriale. "Ca prieten al sârbilor", preşedintele Traian Băsescu a recomandat Serbiei să nu se autoizoleze şi să accelereze drumul spre integrarea în Europa.

La trei zile de la declararea independenţei Kosovo, preşedintele sârb, Boris Tadic, a venit în România, ţară care a adoptat o poziţie clară de nerecunoaştere a independenţei provinciei albaneze. El a fost primit de şeful statului, de preşedinţii celor două Camere şi de primul-ministru.

Tadic s-a declarat "recunoscător României pentru atitudinea principială, pentru că nu a recunoscut statutul ilegal al Kosovo". Numindu-l pe Traian Băsescu "prieten tradiţional al Republicii Serbia", Tadic a precizat că nu se află întâmplător la Bucureşti, acum când Serbia se confruntă cu cea mai mare provocare din istoria sa: Kosovo. "Serbia nu va recunoaşte niciodată independenţa provinciei Kosovo", a declarat Tadic.


Băsescu: Belgradul trebuie să vorbească cu Priştina


Boris Tadic a primit ieri salutul gărzii de onoare pe platoul Marinescu al Palatului Cotroceni. Convorbirile tete-a-tete au fost urmate de discuţii între cele două delegaţii, care s-au prelungit peste durata stabilită.
"Uniunea Europeană este interesată ca Serbia să avanseze în procesul de integrare", a declarat preşedintele Traian Băsescu, adăugând că autoizolarea va întârzia acest proces.

Şeful statului "i-a rugat" pe oamenii politici sârbi să menţină legăturile cu politicienii europeni precum şi cu albanezii din Kosovo. "Belgradul trebuie să vorbească cu Priştina, să găsească soluţii de comunicare", a declarat Traian Băsescu. El s-a adresat şi jurnaliştilor sârbi.

"Nu întotdeauna ai opţiunea de a face ce vrei, dar nimic nu-i împiedică pe oamenii politici să facă ce trebuie", le-a spus preşedintele ziariştilor prezenţi. Şeful statului a ţinut să precizeze că România se află într-un sistem de alianţe, pe care nu le va abandona niciodată, "fie că este vorba de NATO sau UE".

"Dorim poporului sârb noroc, să se manifeste înţelept şi să-şi analizeze foarte bine interesele pe termen lung", a spus şeful statului.


Liderul sârb a declarat, după convorbirile de la Palatul Cotroceni, că Serbia este interesată de închirierea unor părţi din portul Constanţa, de coridorul pan-european Marea Neagră - Marea Nordului şi de infrastructura oleoductului Constanţa - Pancevo - Trieste.

Câini antitero la parlament

SPP a detaşat la Palatul Parlamentului unitatea sa canină antitero pentru a contribui la asigurarea perimetrului de securitate necesar pentru vizita preşedintelui Serbiei, Boris Tadic. Pe lângă obişnuitul personal SPP, pe la prânz, doi simpatici câini din rasa Golden Retriver amuşinau de zor holurile parlamentului şi sălile în care urma a avea loc întâlnirea şefului de stat sârb cu preşedinţii celor două Camere.

Şi bagajele vizitatorilor au fost trecute la rândul lor prin filtrul canin. "Au fost aduşi special de la Cotroceni. Special antrenaţi în Germania pentru depistarea substanţelor explozibile, a substanţelor toxice şi halucinogene" ne-a explicat un SPP-ist binevoitor. (Marius Vulpe)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite