Năstase şi Tăriceanu:Clădirea Parlamentului, rece şi tristă deoarece n-a avut destule lucrări de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călin Popescu Tăriceanu şi Adrian Năstase au pledat, la şedinţa Biroului Permanent, pentru amplasarea în Palatul Parlamentului a bustului de bronz a lui Carol I, care va fi donat de Regele Mihai, ei apreciind că această clădire este rece şi tristă deoarece nu a avut suficiente lucrări de artă.

Potrivit stenogramei şedinţei de marţi a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase a spus că în clădirea Parlamentului trebuie "adăpostit" tot ce este legat de istoria României, deoarece prezentul îl reprezintă parlamentarii, "prin statuile lor vii", unii având chiar şi nişte fotografii pe pereţii clădirii, referindu-se la pozele cu foştii preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului.
"Consider că noi, în această clădire, trebuie să adăpostim tot ceea ce este legat de istoria României, prezentul îl reprezentăm noi, prin statuile noastre vii, care sunt aici şi unii dintre noi au chiar şi nişte fotografii, deja, pe unii dintre pereţii clădirii", a spus Năstase.
El a arătat că trebuie găsit un loc unde să fie amplasat acest bust, că această clădire a fost considerată rece pentru că nu a avut suficiente lucrări de artă şi este dificil de amenajat astfel încât să nu fie legată doar de un trecut foarte recent.

Căutări prin Palatul PArlamentului


"Să vedem unde îl punem! Nu ştiu, dacă e posibil să găsim, de îndată, un loc, ar fi chiar foarte bine. Nu are rost să ne speriem de Carol I. Nici nu mai trăieşte! Eu cred că a făcut o mulţime de lucruri pentru statul român, pentru Parlament, deci eu chiar că lucrul acesta nu face decât să consolideze rolul Parlamentului. Şi acum, clădirea asta a fost considerată, întotdeauna, foarte rece, pentru că nu a avut suficiente lucrări de artă şi a fost şi este în continuare dificil să reuşim să o amenajăm în aşa fel încât să fie convenabilă şi să nu fie legată doar de un trecut foarte recent", a apreciat Adrian Năstase.
Năstase a propus mutarea bustului lui Gheorghe Brătianu din holul principal P1 şi înlocuirea lui cu bustul lui Carol I.

Călin Popescu Tăriceanu a spus că, dacă bustul lui Brătianu se găseşte la P1, atunci cel al lui Carol I ar putea să se găsească de zece ori, nu o dată.
"Vreau să vă spun că, dacă o să vă uitaţi, la P1, sunt busturi ale unor oameni politici români, dar mi se pare că sunt şi unii străini. Părerea mea este că, dacă facem acest lucru - uitaţi-vă pe stânga, să vedeţi câte busturi sunt, nu ştiu ale cui - nu văd motivul pentru care privim această chestiune cu rezervă şi cu reţinere. Dacă bustul lui Gheorghe Brătianu este la P1, atunci, apropo de ceea ce spunea şi domnul Năstase, eu cred că bustul lui Carol I ar putea să se găsească de zece ori, nu o dată", a adăugat Tăriceanu.
Liderul PNL a spus că Palatul Parlamentului are o mare problemă că este "atât de tristă", arătând că şi el, când a fost numit lider de grup, şi-a amenajat aici biroul ca să arate mai "uman", "cu lucrări de pictură absolut superbe" de la Muzeul Parlamentului.
"Clădirea asta are o mare problemă, că este atât de tristă. Şi eu, de exemplu, am fost foarte bucuros că, în momentul în care m-am găsit aici, în calitate de lider de grup şi mi-am amenajat un birou, m-am dus la Muzeul Parlamentului, unde am găsit nişte lucrări de pictură absolut superbe, care ar face pe oricine invidios să le aibă şi le-am pus în biroul meu şi arată mai uman".
El a mai spus că dezvelirea bustului lui Carol I trebuie să se facă după şedinţa solemnă în care Regele Mihai se va adresa Parlamentului cu ocazia împlinirii a 90 de ani de viaţă.
"Vă mai spun încă o dată, vă pot garanta că discursul va fi unul incredibil de scurt, în comparaţie cu discursurile politice, care se mai ţin, câteodată, în Parlament, deci e timp, nu incomodează cu nimic, nu se suprapune peste programul nostru şi cred că ar fi un gest de curtoazie să punem acest bust la P1, cred că nu este o problemă de amplasare, este loc suficient. Este atât de mare spaţiul, că noi am putea să facem şi o parcare, aici, pe holul de la P1", a spus Tăriceanu.
Regele Mihai a donat Parlamentului un bust de bronz al Regelui Carol I care va fi dezvelit la Palatul Parlamentului cu ocazia discursului pe care îl va rosti în data de 25 octombrie, în faţa deputaţilor şi senatorilor, la aniversarea a 90 de ani de viaţă.
Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, marţi, ca vicepreşedintele Camerei Adrian Năstase (PSD) şi liderul deputaţilor PNL Călin Popescu Tăriceanu să se ocupe de găsirea unui loc potrivit pentru amplasarea bustului donat de Regele Mihai în clădirea Palatului Parlamentului, a anunţat secretarul Camerei Dumitru Pardău.
Pardău a precizat că bustul va fi adus duminică la Palatul Parlamentului, urmând ca marţi, după şedinţa solemnă, să fie dezvelit.
Şedinţa solemnă a Parlamentului va avea loc marţi, 25 octombrie, la ora 10,00 şi au fost invitaţi să participe: preşedintele României, foşti şefi de stat, consilieri prezidenţiali, Guvernul, guvernatorul BNR, primarul Capitalei, Patriarhul BOR, Arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice, directorii SRI, SIE, SPP, STS, preşedinţii Curţii Constituţionale, Consiliului Legislativ, Curţii de Conturi, ICCJ, CSM, Academiei Române, Avocatul Poporului, Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Asociaţiei Cavalerilor Ordinului "Mihai Viteazul", membrii corpului diplomatic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite