Năstase şi-ar putea spori influenţa în PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Social-democraţii s-au certat ieri din cauza propunerii ca cei care deţin mai multe funcţii în partid să fie obligaţi să renunţe la una dintre ele. Spre exemplu,  cei care sunt şi vicepreşedinţi şi lideri de organizaţii ar trebui să se limiteze la un singur post de conducere. Pe de altă parte, Adrian Năstase ar putea câştiga drept de vot în Biroul Permanent Naţional.

Controversa din şedinţa Biroului Permanent al PSD ar fi pornit de la propunerea de modificare a Statutului în aşa fel încât liderii partidului să aibă voie doar la o funcţie de conducere în PSD şi o funcţie administrativă, cum ar fi cea de primar sau de preşedinte de Consiliu Judeţean.

Surse din partid susţin că noua variantă nu ar fi fost pe placul unora din liderii din teritoriu, printre care liderul de la Vrancea, Marian Oprişan, şi cel de la Bucureşti, Marian Vanghelie. „Nu ni s-a explicat în mod clar ce înseamnă acest principiu al limitării cumulului de funcţii...Un ministru, de exemplu, câte funcţii poate avea?" ar fi întrebat opozanţii ideii. Ei ar fi argumentat că unui lider care face performanţă în partid nu ar trebui să i se îngrădească libertatea de a avea mai multe funcţii. Aceleaşi surse susţin că liderul PSD, Victor Ponta, cel care ar fi adus în discuţie ideea limitării numărului de funcţii, ar fi bătut în retragere în cele din urmă. „Păi, în final cumulul de funcţii a rămas aşa cum este acum în Statut", a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan. În cazul adoptării propunerii privind limitarea cumului de funcţii, „marele perdant" ar fi chiar secretarul general al partidului, Liviu Dragnea, care conduce şi PSD Teleorman dar şi Consiliul Judeţean. Pe baza actualului Statut, cei mai mulţi dintre vicepreşedinţii social-democraţilor sunt şi şefi de filiale.

O altă propunere controversată a fost aceea referitoare la reluarea sistemului de alegere a vicepreşedinţilor pe regiuni. Conform surselor citate, tot Victor Ponta ar fi avansat tema de discuţie, argumentând că regiunea Ardealului nu este bine reprezentată în conducerea PSD. Ponta nu a putut fi contactat pentru precizări. Cum discuţiile nu s-au finalizat cu o concluzie, subiectul urma să fie reluat în cursul după-amiezii, într-o nouă şedinţă. Până la Congresul din 20 februarie, opt vicepreşedinţi se alegeau pe regiuni iar şapte pe domenii de specialitate, în timp ce actualul statut prevede alegerea celor 15 vicepreşedinţi în funcţie de numărul de voturi obţinut la congres. Surse social-democrate mai spun că în şedinţa forului de conducere al social-democraţilor, vicepreşedintele Ecaterina Andronescu ar fi avansat în treacăt ideea creării unui consiliu al foştilor preşedinţi ai partidului, un fel de Senat al vârstnicilor care să ofere sfaturi şi idei actualei conduceri, dar propunerea nu s-a finalizat.

Drept de vot pentru Adrian Năstase

Vicepreşedintele PSD Valeriu Zgonea a precizat că alte propuneri de modificare a Statutului se referă la acordarea dreptului de vot în Biroul Permanent Naţional pentru preşedintele Consiliului Naţional, funcţie deţinută în prezent de Adrian Năstase. Dacă va fi adoptată, măsura ar putea spori influenţa acestuia în partid. În discuţie se mai află şi crearea organizaţiei PSD din diaspora, pe structura unei filiale judeţene precum şi modificarea privind alegerea conducerii grupurilor parlamentare ale social-democraţilor. Potrivit lui Zgonea, candidaţii pentru şefia senatorilor şi deputaţilor PSD ar urma să fie propuşi de Biroul Permanent al PSD şi aleşi în funcţie prin votul dat de parlamentari, apoi validaţi de Comitetul Executiv Naţional.

Alte modificări la Statut mai vizează:

- cooptarea unor reprezentanţi ai sindicatelor în toate structurile de conducere ale PSD, în baza colaborării dintre social-democraţi şi structurile sindicale, găsirea;
- -stabilirea unui raport optim de proporţionalitate între bărbaţi şi femei în privinţa reprezentării în structurile de conducere;
- -alegerea preşedintelui partidului de către membrii militanţi. Propunerea vine din partea lui Victor Ponta şi a figurat şi în manifestul-program cu care acesta s-a prezentat la Congresul din 20 februarie;
- -scurtarea peroadei de timp dintre depunerea solicitării de a deveni membru PSD şi înscrierea efectivă în partid precum şi stabilirea unei perioade de şase luni de la data înscrierii şi până la primirea dreptului de vot, ce conferă calitatea de membru militant;
- „Toate propunerile fac parte din planul de modernizare al PSD şi se regăsesc-şi la alte partide democrate", a mai afirmat Zgonea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite