Năstase îi dă lecţii de Constituţie lui Antonescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalul Crin Antonescu a susţinut că la anticipate se poate ajunge prin demisia tuturor parlamentarilor. „Greşit!“, i-a transmis liderul PSD Adrian Năstase. Sesiunea parlamentară extraordinară, convocată astăzi, îi găseşte pe liderii Opoziţiei pe poziţii diferite.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, este ferm convins că anticipatele ar putea fi provocate prin demisia tuturor parlamentarilor. Dar Adrian Năstase are o altă părere.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD i-a spus şefului liberalilor că demisia parlamentarilor nu ar declanşa alegeri anticipate, aşa cum doreşte Opoziţia, ci doar parţiale în colegiile respective, cu mandat până la finalul actualei legislaturi.

Soluţiile lui Antonescu

Preşedintele PNL a „radiografiat" situaţia politică actuală şi a găsit două soluţii rapide „inedite", în cazul în care şi Puterea va fi de acord cu alegerile anticipate: „fie se merge la preşedinte cu un acord al Puterii şi Opoziţiei pentru dizolvarea Parlamentului, fie, pentru scurtarea perioadei, are loc demisia tuturor parlamentarilor, caz în care se organizează alegeri".

„Trebuie să spună clar dacă vor sau nu anticipate", a mai comentat Antonescu, referindu-se la reprezentanţii Puterii, de care depinde aplicarea planului său, potrivit căruia Guvernul ar rămâne în funcţie până la organizarea de alegeri, în 45 de zile, în cazul demisiei aleşilor. În opinia lui Antonescu, în cazul demisiei unitare, în 30-45 de zile pot avea loc alegeri. În expunerea planului său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a mai spus că, dacă Puterea nu doreşte anticipate, face de fapt pasul în afara democraţiei şi a argumentelor. Varianta în care ar demisiona doar parlamentarii din Opoziţie este „una cu un grad foarte mare de gravitate", în opinia liberalului. Preşedintele Consiliului Naţional al social-democraţilor, Adrian Năstase, i-a atras însă atenţia preşedintelui PNL că demisia parlamentarilor nu ar declanşa alegeri anticipate, ci doar alegeri parţiale în toate colegiile, pentru a umple „golul" până la finalul actualei legislaturi. „Din punct de vedere politic, putem discuta despre lucrul acesta şi anumite măsuri vor fi luate de către parlamentari. Din punct de vedere juridic şi constituţional, vacantarea mandatelor, unul, două sau trei sute, înseamnă doar declanşarea unor alegeri parţiale cu mandat până la încheierea legislaturii. Deci, nu ar fi o soluţie echivalentă cu alegerile anticipate", a subliniat Năstase.

Chestionat în legătură cu afirmaţia preşedintelui PNL referitoare la provocarea anticipatelor, Năstase a răspuns ironic: „Probabil că are anumite argumente pe care eu nu le cunosc".

Ponta: Este o soluţie de ultimă instanţă

În disputa pe Constituţie a intervenit şi preşedintele PSD, Victor Ponta, care a luat în considerare doar un plan centrat pe demisia parlamentarilor USL, „soluţie de ultimă instanţă". Potrivit şefului PSD, ar trebui mai întâi epuizate toate celelalte acţiuni politice ale Opoziţiei, „care nu doreşte anarhie, ci o tranziţie paşnică".

„Trebuie să gândim aceşti paşi politici pentru a fi resposabili. Trebuie să epuizăm toate căile democratice. Dar cred şi că, iar aici sunt de acord cu Crin Antonescu, ca să stăm într-un Parlament în care voturile sunt fraudate de Roberta Anastase şi care nu mai reprezintă decât nişte trădători care şi-au rezolvat dosarele penale, este o greşeală din partea noastră. Însă este o ultimă măsură", a comentat Ponta. De altfel, preşedintele social-democraţilor a spus că structurile de conducere ale USL vor discuta astăzi pe această temă, precum şi despre oportunitatea demisiei aleşilor locali ai USL.

 Boc vrea să discute despre anticipate

Premierul Emil Boc a salutat convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului, precizând că Legislativul va întoarce pe toate feţele situaţia politică din România şi arătând că este de discutat dacă e mai bine să se declanşeze alegeri anticipate.

La începutul săptămânii trecute, Boc excludea categoric soluţia anticipatelor, despre care spunea că ar ţine ţara în loc şase luni. „În 2012 avem alegeri. Discutăm dacă e mai bine să se facă cu două luni mai repede decât ar fi programate dacă se declanşează mecanismul alegerilor anticipate, e de discutat", a spus Boc.

Pact politic între partidele din parlament

Şi vicepreşedintele PDL Mihaela Popa s-a arătat de acord cu anticipatele, cu condiţia încheierii unui pact politic între partidele din Parlament, ce să prevadă că aleşii care au la activ două mandate consecutive să nu mai poată candida.

„Solicit încheierea unui acord politic, un pact pentru societate, pentru reformarea şi reînnoirea clasei politice şi apoi alegeri anticipate. Reînnoirea clasei politice să se facă prin promovarea tinerilor valoroşi în locul celor care au mai mult de două mandate consecutive în Parlament", a spus Mihaela Popa.

"Fie se merge la preşedinte cu un acord al Puterii şi Opoziţiei pentru dizolvarea Parlamentului, fie are loc demisia tuturor parlamentarilor!"
Crin Antonescu
preşedinte PNL

"Vacantarea mandatelor, unul, două sau trei sute, înseamnă doar declanşarea unor alegeri parţiale cu mandat până la încheierea legislaturii."
Adrian Năstase
preşedintele Consiliului Naţional al PSD

Cum se fac alegeri anticipate

Pentru a organiza alegeri anticipate ar trebui, mai întâi, demis guvernul. Conform articolului 10 din Constituţie, Guvernul poate fi demis prin retragerea de către Parlament a încrederii acordate sau în cazul demisiei premierului (articolul 106).În cazul în care Guvernul a fost demis, preşedintele va desemna un alt candidat pentru funcţia de premier. Candidatul va cere, conform articolului 103, în termen de zece zile, acordarea încrederii de către cele două Camere. În cazul neacordării încrederii, procedura se reia cu un alt candidat. Conform articolului 89, în cazul în care Parlamentul nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 60 de zile, preşedintele poate să dizolve Parlamentul, în urma consultării cu preşedinţii celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, declanşând, astfel, alegerile anticipate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite