Năstase cere să fie apărat de conducerea Camerei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invocând apariţia unui conflict între parlament şi justiţie, deputatul PSD Adrian Năstase a cerut, ieri, conducerii Camerei să-şi exprime un punct de vedere faţă de situaţia apărută ca

Invocând apariţia unui conflict între parlament şi justiţie, deputatul PSD Adrian Năstase a cerut, ieri, conducerii Camerei să-şi exprime un punct de vedere faţă de situaţia apărută ca urmare a sesizării penale pe care liberalul Dragoş Ujeniuc a făcut-o la adresa sa, ca preşedinte al forului legislativ.
În urmă cu câteva luni, deputaţii PNL Dragoş Ujeniuc şi Mona Muscă l-au reclamat pe Năstase la Parchet pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. Ca urmare a plângerii celor doi, procurorii l-au convocat pe Năstase la o întâlnire în calitate de făptuitor. Social-democratul a precizat, în nota trimisă Biroului, că procurorii au încălcat Constituţia atunci când au declanşat urmărirea penală împotriva sa. "Articolul 72, alineatul 2 din Constituţia României stabileşte că deputaţii şi senatorii nu pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului. Acceptarea unei alte interpretări ar crea un precedent deosebit de periculos pentru orice membru al Biroului Permanent sau pentru orice deputat care, prin vot, a exprimat o poziţie diferită de alţi parlamentari sau grup parlamentar. În situaţia în care s-ar formula plângeri penale, organele de urmărire penală, prin actele pe care le întocmesc, ar încălca principiul separaţiei puterilor în stat", a argumentat Năstase. El a solicitat conducerii Camerei să ia poziţie şi să repună în drepturi parlamentul instituţia fundamentală din România faţă de Ministerul Public unul dintre reprezentanţii autorităţii judecătoreşti. Fostul preşedinte al forului legislativ sugerează că Biroul ar trebui chiar să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la aceste aspecte. Conducerea Camerei a trimis cererea lui Năstase la Comisia juridică, pentru redactarea unui raport.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite