Năstase şi Tăriceanu, "premieri" la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al PSD şi liderul PNL încearcă să intre în Parlament candidând în zonele pe care le controlează politic, dar colegiile "cu dedicaţie" ar putea deveni veritabile ţepe

Fostul şef al PSD şi liderul PNL încearcă să intre în Parlament candidând în zonele pe care le controlează politic, dar colegiile "cu dedicaţie" ar putea deveni veritabile ţepe electorale

Adrian Năstase şi Călin Popescu-Tăriceanu şi-au ales colegii uninominale care, cel puţin teoretic, le vor asigura mandatele parlamentare - Mizil şi Snagov.

Fostul şi actualul premier sunt însă deputaţi de Bucureşti de câteva legislaturi. Năstase şi Tăriceanu lasă impresia că vor să evite înfrângerea la alegerile din noiembrie, deşi ei se justifică spunând că au găsit mai multe probleme de rezolvat în provincie decât în Capitală.

"Pot face mai multe la Mizil decât pe Calea Victoriei, întrucât în Mizil este o gamă mai mare de acţiune şi o motivare mai mare", a declarat, zilele trecute, Adrian Năstase. "Să nu credeţi că un colegiu în Ilfov este mai prejos decât un colegiu din Primăverii. În zona aceasta, care este o zonă rurală, adiacentă Bucureştiului, provocările sunt foarte mari, transformările sunt foarte rapide şi foarte profunde, iar nevoile sunt pe măsură", spunea şi premierul Tăriceanu.

PSD şi PNL, suspectate de blat

Surse din PNL susţin că şeful partidului va candida aproape sigur în colegiul Snagov din judeţul Ilfov, primul-ministru amânând cu două zile anunţul oficial pentru un răgaz de gândire. Liberalii îl trimit la Mizil pe Gheorghe Matei, şeful Inspectoratului Şcolar judeţean, pentru a se lupta cu Adrian Năstase.

Nici social-democraţii nu-i vor face viaţa grea lui Călin Popescu-Tăriceanu în colegiul Snagov, trimiţând în alegeri o tânără fără prea multă experienţă politică. PDL nu şi-a stabilit deocamdată candidaţii pentru colegiile lui Năstase şi Tăriceanu.

Numai că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, susţin specialiştii. Alegerile din noiembrie le-ar putea rezerva un lung şir de surprize neplăcute liderilor politici, deoarece nu au nicio garanţie că vor intra în Parlament dacă nu obţin 50 la sută plus unu din sufragii, ne-a declarat politologul Alexandru Radu. El a adăugat că social-democraţii şi liberalii nu au siguranţa că un pact de neagresiune le va aduce rezultatul scontat.

Notorietate - mai bună decât toate

Alexandru Radu consideră că notorietatea este criteriul hotărâtor în colegiile din provincie, electoratul de acolo fiind mai puţin instruit şi mai puţin riguros cu aspectele ce ţin de imaginea candidaţilor.

Un alt motiv pentru care numele sonore din politica românească preferă "să meargă la sigur", departe de Capitală, este numărul important de primari pe care partidele lor îl au în zonele respective. În colegiul Snagov unde va candida primul-ministru, din cele zece localităţi componente, şase au primari de la PNL. În colegiul Mizil, unde candidează Năstase, PSD are nouă primari în cele 18 localităţi. (A contribuit Bogdan Costache)

Cunosc speculaţiile privind "non-combat"-ul dintre PSD şi PNL. Fiecare încearcă să-şi maximizeze şansele şi mi se pare firesc.
Teodor Meleşcanu,
candidat la Senat în judeţul Prahova

Discuţiile despre blat sunt inutile. Piesele importante se duc unde au şanse mai mari. Este firesc să ne maximizăm şansele.
Adrian Năstase,
candidat în Colegiul Mizil, Prahova

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite