Năstase: Reding a tratat România nu ca pe un stat partener, ci ca pe o colonie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru Justiție, Viviane Reding, a avut o abordare "incorectă și inelegantă" la Strasbourg, tratând România "nu ca pe un stat-națiune, ci ca pe o colonie", a scris sâmbătă pe blog Adrian Năstase. De asemenea, acesta consideră că în interiorul UE Comisia Europeană e preocupată ca PPE să câștige războiul cu socialiștii europeni.

Într-o postare pe blogul personal, intitulată "Nevoia <<decolonizării>>", fostul premier susține că Reding a avut o abordare "incorectă şi inelegantă" la dezbaterea despre România, "abordare care tratează România nu ca pe un <<stat - naţiune>>, partener, membru al UE, ci ca pe o colonie, în care <<suveranitatea>> este exercitată din exterior".

De asemenea, Năstase consideră ridicolă "tendinţa de divizare, pe baze ideologice, în interiorul Uniunii Europene, Comisia - condusă de Manuel Barroso - fiind mai preocupată ca PPE să câştige „războiul" cu socialiştii în Europa, decât ca UE să câştige competiţia economică şi socială cu SUA, China sau Rusia".

Postarea lui Năstase se centrează pe suveranitatea României în contextul european, acesta considerând că "lumea de astăzi, reconfigurată prin globalizare, înseamnă şi o redefinire a suveranităţii statelor".

Totuși, fostul premier se întreabă dacă nu cumva, "în condiţiile în care se construieşte o meta-suveranitate la nivelul Uniunii Europene, suveranitatea României, ca stat membru vulnerabil (sau vulnerabilizat)" a devenit o suveranitate „de subsidiaritate".

Năstase reamintește că, deși România s-a opus, "a fost decisă, în ultimile zile, <<suveranitatea deplină>> pentru Kosovo".

"De ce oare Traian Băsescu nu a ieşit public, în aceste zile, inclusiv în vizita recenta, să reafirme poziţia de principiu a României? E posibil să fi dorit să nu-şi supere prietenii de la Bruxelles?", se întreabă Năstase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite