Năstase şi Mitrea enervează Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorii ţărilor membre UE care au descins, miercurea trecută, la Comisia juridică a Camerei, nu s-au dovedit deloc diplomaţi. Ei au criticat în termeni duri faptul că deputaţii îi

Ambasadorii ţărilor membre UE care au descins, miercurea trecută, la Comisia juridică a Camerei, nu s-au dovedit deloc diplomaţi.

Ei au criticat în termeni duri faptul că deputaţii îi protejează pe Adrian Năstase şi Miron Mitrea, ezitând să încuviinţeze începerea urmăririi penale asupra acestora.

Potrivit stenogramei de la întâlnirea dintre diplomaţi şi deputaţii jurişti, intrată în posesia noastră, ambasadorii au atras atenţia că prestaţia deputaţilor riscă să compromită şi mai mult parlamentul în faţa opiniei publice.

Întâlnirea dintre ambasadori şi deputaţi a avut loc a doua zi după ce, din lipsă de cvorum, solicitarea DNA nu a putut fi votată, lipsindu-i doar 12 voturi.

Preşedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon (PC), le-a spus diplomaţilor că membrii comisiei au recepţionat mesajele şi le vor transmite colegilor.

Ieri însă, conducerea Camerei tocmai a decis să-i păsuiască până la toamnă pe Năstase şi Mitrea.

"Adevărul" vă prezintă extrase din stenograma întâlnirii dintre ambasadorii ţărilor membre UE şi deputaţii din Comisia Juridică. Nemulţumirea diplomaţilor este evidentă

Ambasadorii au dat semnale clare că sunt nemulţumiţi de absenteismul din Parlament, făcând aluzie la votul eşuat al cererii DNA în cazurile Năstase şi Mitrea.

Potrivit stenogramei, dintre diplomaţii prezenţi la întâlnirea cu membrii Comisiei Juridice, pe 25 iunie, doar ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, şi cel al Olandei, Jaap L. Werner, s-au exprimat critic la adresa practicilor deputaţilor. Întâlnirea a fost organizată de însărcinatul de afaceri al Sloveniei în România, Marcel Koprol, în condiţiile în care Slovenia era pe cale să predea Franţei preşedinţia UE.

Olanda, preocupată de lipsa de cvorum

Ambasadorul Olandei, Jaap Werner, le-a spus deputaţilor că imaginea şi reputaţia Parlamentului au de suferit, în condiţiile în care percepţia publicului este că în Parlament interesele particulare primează.

"În primul rând, cred că reputaţia şi credibilitatea Parlamentului în România au de suferit. Există încredere foarte scăzută în rândul publicului în această instituţie foarte importantă. Trebuie să menţionez că atunci când vorbesc cu tinerii români referitor la Parlament au o atitudine destul de cinică. Trebuie să aveţi grijă referitor la acest subiect", a avertizat Werner.

"Cred că în Parlament mai degrabă contează interesele particulare, interesele la nivel restrâns, decât interesele generale. Aş dori să vă întreb ce părere aveţi despre această concepţie. (…) Este o problemă cu privire la acţiunile parlamentare concrete şi aş dori să pun aici o întrebare, cum sunt văzute aceste acţiuni în cadrul Parlamentului României; de asemenea, trebuie să atragem atenţia asupra problemelor de nivel de la întrunirea cvorumului. Unii din Parlament doresc să rămână acasă mai degrabă decât să participe. Trebuie să rezolvăm această percepţie", a declarat ambasadorul olandez.

Londra, îngrijorată de sistemul judiciar

Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii, s-a arătat îngrijorat de Codul de Procedură Penală, care ar fi favorabil suspecţilor, şi a spus că măsurile propuse nu sunt în concordanţă cu angajamentele asumate de România.

"Este o veste bună faptul că modificările aduse Codului de Procedură Penal şi de Procedură Penală au fost oprite, dar aş vrea să explic clar de ce am acordat o importanţă deosebită amendamentelor propuse, deoarece considerăm că în forma actuală trebuie să aibă un impact direct şi negativ, atât asupra cooperării bilaterale dintre România şi Marea Britanie, în domeniul aplicării legilor, cât şi asupra combaterii criminalităţii în interiorul Uniunii Europene", şi-a exprimat Barnett îngrijorarea. Ambasadorul Marii Britanii a subliniat importanţa implementării unor măsuri dure în lupta împotriva crimei organizate, cu atât mai mult cu cât România este graniţă UE.

"V-aţi luat angajamente"

"Măsurile propuse nu fac decât să împiedice această luptă şi nu sunt, după noi, în concordanţă cu angajamentele comunitare asumate de România. De exemplu, articolul 100 a fost pus, care practic presupune notificarea prealabilă a suspecţilor, înaintea efectuării unei percheziţii", a fost una dintre criticile lui Barnett.

"De exemplu, un traficant de droguri va dispune astfel de suficient timp pentru a scăpa de dovezile incriminatorii şi va fi liber să-şi continue activitatea. În cazul în care infractorii vor considera România un paradis judiciar în interiorul UE, toate statele membre vor fi afectate.

Din acest motiv, ţări precum Marea Britanie şi-au exprimat îngrijorarea pe lângă Guvernul României. România s-a angajat să legifereze un nou Cod Penal şi de Producere Penală, în conformitate cu normele UE", le-a spus Barnett deputaţilor.

Există percepţia că în Parlament mai degrabă contează interesele particulare decât cele generale
Jaap Werner,
ambasadorul Olandei în România

Am dori să aflăm despre lupta împotriva corupţiei, despre sistemul de informaţii şi despre cum sunt acestea
Marcel Koprol,
însărcinat cu afaceri al
Sloveniei în România

În cazul în care infractorii vor considera România un paradis judiciar în interiorul UE, toate statele membre
vor fi afectate
Robin Barnett,
ambasadorul Marii Britanii în România

Ambasadorii prezenţi la întâlnire

Austria - Martin Eichtinger
Belgia - Philippe Roland
Cehia - Petr Dokladal
Cipru - Attas Spyros
Danemarca - Ulrik Helweg-Larsen
Estonia - Ants Frosch
Finlanda -Tapio Kalevi Saarela
Franţa - Henri Paul
Germania - Roland Lohkamp
Grecia- Georgios Poukamissas
Irlanda- Pádraic Cradock
Italia- Daniele Mancini
Letonia - Alberts Sarkanis
Lituania - Vladimir Jarmolenko
Luxemburg - Conrad Bruch
Malta - Alain Mangion
Marea Britanie - Robin Barnett
Olanda - Jaap Werner
Polonia - Jacek Paliszewski
Portugalia - Alexandre Maria Lindim Vassalo
Slovacia- Hildegard Buncakova
Slovenia- Marcel Koprol
Spania- Juan Pablo Garcia- Berdoy
Suedia- Mats Aberg
Ungaria- Terenyi Janos
Bulgaria- Konstantin Andreev

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite