Adrian Năstase păsuit, Iacob-Ridzi sub anchetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O comisie a Camerei Deputaţilor va cerceta modul în care ministrul Tineretului şi Sportului a cheltuit sume importante pentru organizarea manifestărilor din data de 2 mai. Deputaţii nu au votat cererea procurorului general de avizare a începerii urmăririi penale a lui Adrian Năstase în cazul Zambaccian 1.

Discuţiile pe procedură au durat câteva ore, reprezentanţii PSD şi PDL perindându-se la tribună cu argumente pro şi contra cererii formulate de procurorul general.

În cele din urmă, plenul a adoptat prin vot o hotărâre a Comisiei de Regulament potrivit căreia cererea procurorului general de reluare a votului este “inadmisibilă”. Hotărârea a fost adoptată cu 116 voturi „pentru”, 100 „împotrivă” şi 10 abţineri.

Doar Pdl a votat „pentru“

Social-democraţii, liberalii şi UDMR s-au pronunţat împotriva reluării procedurii, singurii care s-au declarat de acord fiind reprezentanţii PDL. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a insistat ca plenul să se exprime prin vot asupra cererii de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul lui Năstase. 

Reprezentanţii PSD s-au opus cu îndârjire, explicând că votul nu mai are rost din moment ce a fost adoptată hotărârea prin care solicitarea este considerată “inadmisibilă”. 

image

Ministrul Tineretului va da explicaţii în Parlament   Foto: E. Crăescu

Şedinţa s-a încheiat după ce deputaţii au votat propunerea înaintată de udemeristul Marton Arpad, care a sugerat ca procurorului general să-i fie trimisă o scrisoare prin care să clarifice dacă în solicitarea adresată plenului se referea la un dosar nou, sau tot la dosarul asupra căruia plenul Camerei s-a propunţat deja anul trecut.

Comisie pentru Iacob-Ridzi

Deputaţii au reuşit, în schimb, să dea votul final asupra constituirii comisiei parlamentare de anchetă în cazul sumelor cheltuite de ministrului Tineretului, Monica Iacob-Ridzi, cu ocazia zilei de 2 Mai. Înfiinţarea comisiei a înregistrat un singur vot împotrivă, în timp ce 220 de deputaţi au votat pentru, iar alţi doi s-au abţinut. Înainte de vot, Monica Iacob-Ridzi a cerut plenului să voteze favorabil constituirii comisiei.

Dezbaterile cu privire la comisia parlamentară de anchetă, începute încă din prima parte a zilei, ajunseseră în impas după ce democrat-liberalul Mircea Toader a afirmat că această comisie nu poate funcţiona, deoarece o astfel de anchetă se află pe rolul DNA. Liberalii şi social-democraţii au protestat, susţinând că, de fapt, PDL, nu doreşte înfiinţarea comisiei, în ciuda “declaraţiilor frumoase”.

Democrat-liberalii au anunţat, însă, prin mai mulţi lideri ai partidului, că vor sunt de acord cu constituirea comisiei. Premierul Boc şi-a reluat,  cu privire la cazul Iacob-Ridzi, declaraţia de luni, potrivit căreia “în PDL nimeni nu este mai presus de lege”. “Niciun demnitar PDL nu se va ascunde în spatele colegilor sau prin alte subterfugii pentru a nu da explicaţii”, a adăugat Boc. El a spus că, în situaţia în care se va ajunge la o cerere de ridicare a imunităţii pentru Iacob-Ridzi, PDL va vota “în conformitate cu legea”. 

Componenţa comisiei parlamentare

Plenul Camerei Deputaţilor a stabilit componenţa  comisiei de anchetă în cazul ministrului Tineretului. Din comisie vor face parte, de la Alianţa PSD-PC, Cristian Dumitrescu, Anghel Stanciu, Doina Burcău, Damian Florea şi Nicolae Bănicioiu. Din partea democrat-liberalilor au fost nominalizaţi Gelu Vişan, Dan Zătreanu, Cristian Petrescu, Marius Gondor şi Sever Voinescu. Liberalii sunt reprezentaţi prin Alina Gorghiu, Graţiela Gavrilescu şi Bogdan Olteanu, iar UDMR, prin Lakatos Peter. Un alt membru al comisiei este  Ibram Iusein (minorităţi).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite