Opoziţia îi spune „NU“ lui Croitoru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opoziţia îi spune „NU“ lui Croitoru
Opoziţia îi spune „NU“ lui Croitoru

Din cele zece zile pe care premierul desemnat le-a avut la dispoziţie pentru a-şi forma cabinetul,  au mai rămas doar cinci. Opoziţia a refuzat, ieri, să-i acorde sprijin premierului desemnat, Lucian Croitoru, căruia i-a sugerat să-şi depună mandatul.

Întâlnirea dintre reprezentanţii opoziţiei şi Lucian Croitoru s-a dovedit a fi doar o simplă formalitate. Discuţiile au durat nu mai mult de o jumătate de oră, timp în care liderii PNL, PSD, UDMR şi cei ai minorităţilor i-au explicat premierului desemnat că nu a găsit majoritatea pe care o caută în Parlament şi că îl susţin în continuare pe Klaus Johannis.

În schimbul sprijinului pe care îl urmărea, Croitoru s-a ales de pe urma întâlnirii cu o sugestie: PNL şi PSD l-au sfătuit să-şi depună mandatul. Gest pe care liderul social-democraţilor, Mircea Geoană, l-a apreciat ca fiind „singurul onorabil“ la îndemâna lui Croitoru. Geoană a avut pentru premierul desemnat şi un avertisment: să nu intre „într-un joc politic în care încearcă să facă jocul lui Băsescu, fapt care riscă să-i afecteze reputaţia profesională şi cariera pentru viitor“.

Preşedintele PSD a mai menţionat că liderii actualei majorităţi îi vor cere, printr-o scrisoare, preşedintelui Traian Băsescu să renunţe la desemnarea lui Lucian Croitoru pentru funcţia de premier şi să procedeze la reluarea consultărilor cu partidele.

Parlamentul ar urma, azi, într-o şedinţă comună, să consfinţească noua majoritate formată şi să voteze o declaraţie de susţinere a lui Klaus Johannis.

Croitoru nu se consideră pion, ci soluţie

Premierul desemnat s-a străduit să-şi păstreze optimismul după eşecul întâlnirii cu opoziţia. „Constituţia mi-a dat zece zile şi eu epuizez mai întâi soluţiile pe care le întrevăd, nu discut despre depunerea mandatului, eu discut despre epuizarea soluţiilor”, a afirmat Croitoru. El a mărturisit că le-a replicat partidelor, ca răspuns la acuzele că ar face jocul lui Traian Băsescu, că nu este un pion al cuiva, ci se consideră mai degrabă o soluţie. „Aşa mă văd. Altfel nu aş avea încrederea să acţionez în acest sens”, a susţinut premierul desemnat.

După cum a declarat, Croitoru a încercat să convingă Opoziţia să-l sprijine invocând criza economică şi dificultatea de a obţine finanţarea necesară României.

Lista lui Croitoru

Premierul desemnat Lucian Croitoru a nominalizat, ieri, mai mulţi economişti care ar putea prelua portofolii în viitorul guvern. El a precizat că a discutat cu Laurian Lungu, Aurel Dochia, Maria Fugaru, Valentin Lazea, Lucian Albu şi Gheorghe Oprescu despre această posibilitate, iar unii dintre aceştia nu au refuzat o eventuală propunere. Lucian Croitoru a arătat că, în ultimele zile, a avut o serie de consultări cu aceşti economişti privind situaţia economică şi financiară a României, analize pe baza cărora a avut posibilitatea să îşi „actualizeze“ datele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite