N-am văzut niciun demnitar care să condamne violenţele de limbaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile însărcinate cu prevenirea şi combaterea formelor de discriminare se plâng de lipsa resurselor, dar şi a unor mijloace de sancţionare mai eficiente pentru atenuarea amplorii

Autorităţile însărcinate cu prevenirea şi combaterea formelor de discriminare se plâng de lipsa resurselor, dar şi a unor mijloace de sancţionare mai eficiente pentru atenuarea amplorii acestui fenomen, evidenţiat de ultimul raport al "Amnesty International". Potrivit acestui document, România se confruntă în continuare cu situaţii dese de discriminare etnică, mai ales împotriva persoanelor de etnie rromă, dar şi de altă natură ce ţin fie de orientarea sexuală, fie de dizabilităţi fizice sau psihice.

- Reprezintă discriminarea o caracteristică a societăţii româneşti?
- Societatea românească nu este mai discriminatorie, mai intolerantă decât alte societăţi. Toate statele din Europa întâmpină dificultăţi în domeniu, unele de-un fel, altele - de alt fel.
- Amplificarea acestui fenomen ţine de mentalitate sau de ineficienţa aplicării actualei legislaţii?
- Putem vorbi despre mentalitate dacă ţinem seama că de-a lungul perioadei comuniste s-au format şi s-au alimentat o serie de prejudecăţi. Avem nevoie de timp ca să demontăm aceste mentalităţi. În ceea ce priveşte implantarea legislaţiei, cu timpul vom putea demonstra că avem capacitatea de a o aplica. Raportul CE din toamna trecută sublinia faptul că România, la momentul integrării, va avea capacitatea de a combate discriminarea.
- Ce măsuri ar trebui adoptate pentru combaterea discriminării?
- Avem nevoie de proiecte publice pe termen scurt şi lung. De asemenea, de luarea unor atitudini foarte clare şi ferme, condamnarea publică a violenţei de limbaj ce este utilizată chiar şi de persoane publice, precum Ludovic Orban sau Gigi Becali. E nevoie, de exemplu, din partea persoanelor publice, deşi nu am văzut până acum un demnitar care să condamne public un asemenea discurs.
Chiar deputaţii apelează uneori în discursul lor public la o violenţă de limbaj cu caracter discriminatoriu, aşa cum s-a întâmplat în cazul Vanghelie, făcut cioroi de colegii de partid. În Anglia, primarul Londrei a fost suspendat patru luni din funcţie pentru jignirea unei persoane pe care a comparat-o cu un ofiţer SS. Trebuie să promovăm mai mult istoria minorităţilor. Să acceptăm, de exemplu, că rromii au fost şi ei victimele deportărilor.
- Este CNCD o instituţie eficientă?
- Sunt lucruri care încă nu funcţionează. Cheltuim resurse anapoda. Guvernul a înfiinţat o instituţie după model spaniol, Agenţia Naţională pentru Egalitatea de şanse, în condiţiile în care exista deja o instituţie specializată, CNCD. Noi am propus eventual comasarea celor două instituţii. Colaborăm însă eficient cu MAI, Jandarmeria, societatea civilă şi cu presa.
- Există soluţii pentru a stopa violenţa şi manifestările rasiste de pe stadioane?
- FRF trebuie doar să aplice regulamentul, iar spectatorii se vor potoli. Când se va depuncta echipa, se vor da amenzi foarte mari, se va interzice accesul publicului la meciuri, lumea se va potoli. Am demonstrat adesea că putem să ne comportăm civilizat. Conducerea fotbalului românesc trebuie să dea un exemplu de urmat.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite