Muscă şi Ghişe, executaţi de PNL la Cazinoul din Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patriciu aşteaptă judecata comisiei de etică

Patriciu, care a recunoscut că a finanţat campania electorală a PSD şi a vorbit despre necesitatea unei alianţe între liberali şi social-democraţi. Patriciu a fost trimis la judecata comisiei de etică a partidului, care nu poate decât să-i dea acestuia un avertisment public.
Delegaţia Permanentă a PNL i-a audiat, sâmbătă, la Cazinoul din Constanţa, pe cei doi parlamentari, însă pledoariile lor nu au reuşit să schimbe decizia de înlăturare din partid. 62 dintre membrii acestui for au votat pentru excluderea Monei Muscă, cinci - împotrivă şi unul s-a abţinut, în timp ce în cazul lui Ghişe, 11 lideri ai formaţiunii s-au pronunţat împotriva eliminării sale şi 56 pentru. Surse din DP ne-au declarat că fostul ministru al culturii a spus că, până acum o lună, nu a conştientizat gravitatea gestului de a semna un angajament cu Securitatea. "Mona Muscă ne-a povestit că, la vremea respectivă, trecea printr-un divorţ răvăşitor şi că nu şi-a dat seama ce face. A mai zis că era convinsă că toată lumea care lucra cu străinii semna astfel de angajamente şi că situaţia ei era similară cu cea a vameşilor. Nu a explicat însă de ce a ascuns atâta vreme adevărul", au precizat sursele citate. "Îmi cer scuze tuturor că am semnat acel angajament şi că, de-a lungul timpului, nu am realizat că poate fi interpretat ca o colaborare cu Securitatea. Dacă aş fi realizat acest lucru, aş fi făcut public dosarul", a declarat Mona Muscă, după şedinţă. Ea a precizat că nu va contesta decizia şi că va rămâne în continuare liberală. Muscă a mai anunţat că a cerut preşedintelui Parlamentului European să ia act de retragerea sa din postul de euroobservator.
Potrivit unor surse din PNL, celălalt parlamentar judecat, Ioan Ghişe, şi-a susţinut cauza arătând că el a recunoscut colaborarea încă din 1991 şi că nu ar trebui să fie exclus. Ghişe ar mai fi spus că intenţionează să-şi continue cariera politică şi ar fi cerut liderilor liberali să nu se supere dacă, din când în când, va critica partidul. Unii membri ai Delegaţiei ne-au precizat că deţin informaţii despre o serie de negocieri dintre Ghişe, PC şi PRM. Aceştia ne-au mai precizat că premierul Călin Popescu Tăriceanu le-a cerut celor doi să-şi dea demisia, astfel încât să nu mai fie nevoie de excluderea lor, însă ei au refuzat.

Bossul Rompetrol, pasibil de o mustrare publică
Singura măsură pe care Delegaţia Permanentă a PNL a luat-o în cazul omului de afaceri Dinu Patriciu a fost să se delimiteze de decizia acestuia de a finanţa campania electorală a PSD. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că s-a cerut comisiei de etică a partidului analizarea situaţiei celor care au donat bani altor partide, întrucât statutul PNL reglementează astfel de situaţii. El a mai spus că Dinu Patriciu este simplu membru de partid şi că sancţionarea lui ţine de organizaţia locală din care acesta face parte. Preşedintele comisiei de etică a PNL, Adrian Iorgulescu, ne-a declarat că singura soluţie de pedepsire a omului de afaceri este avertismentul public. "Noi nu-i putem da o sancţiune pe linie de partid, numai un for statutar poate face acest lucru", a spus ministrul culturii.

Disidenţii liberali contraatacă
Aripa disidentă din PNL a reacţioant dur la decizia de excludere a deputaţilor Mona Muscă şi Ioan Ghişe, acuzând conducerea partidului de atitudine dictatorială şi revanşardă. Consilierul prezidenţial Theodor Stolojan a declarat că Delegaţia Permanentă a PNL a făcut o nouă eroare, recurgând la "execuţia politică" a Monei Muscă prin practici inchizitoriale. Fostul preşedinte al liberalilor Valeriu Stoica a arătat şi el că îndepărtarea celor doi este un act de ipocrizie politică şi nedreptate, care nu reprezintă afirmarea unui principiu moral, ci dorinţa actualei conduceri de revanşă şi răfuială politică. Excluderea Monei Muscă din PNL în aceste momente poate fi interpretată drept o vendetă politică a grupului din jurul lui Călin Popescu Tăriceanu, grup al cărui scop pare a fi eliminarea celor incomozi, chiar cu sacrificarea intereselor pe termen mediu şi lung ale partidului, a fost opinia deputatului Cristian Boureanu, în timp ce Raluca Turcan i-a acuzat pe liderii liberali că au recurs la un act de răzbunare, "care seamănă cu înfierările publice din anii `50".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite